επισκοπηση τύπου από D.WELLE.

Επισκόπηση τύπου | 30.10.2007

Μεταφέρεται η σύγκρουση Τουρκίας – ΠΚΚ στη Γερμανία;

Ο ευρωπαϊκός τύπος βρίθει σήμερα με σχόλια για την νέα πρόεδρο της Αργεντινής, ενώ ο γερμανικός ασχολείται με τα επεισόδια μεταξύ Κούρδων και Τούρκων στο Βερολίνο και με τους ανύπαρκτους ποδηλατόδρομους της Αθήνας.

«Η αδιαμφισβήτητη νίκη της Κριστίνα Φερνάντες – Κίρχνερ δεν αφήνει κανένα περιθώριο ότι στην Αργεντινή η δυναστεία Κίρχνερ γιορτάζει την νεκρανάσταση του περονισμού στην πιο ακραία και ορθόδοξη μορφή του» αποφαίνεται η εφημερίδα El Periodico de Catalunya «το ζεύγος Κίρχνερ χρωστάει τη νίκη του κυρίως στο γεγονός ότι αυτή τη φορά οι εκλογές ήταν ένα δημοψήφισμα υπέρ της εξαίρετης οικονομικής κατάστασης.»

Νεκρανάσταση του περονισμού ή οικογενειοκρατία;

«Μυρίζει οικογενειοκρατία, αν και δεν έχει να τους προσάψει κανείς τίποτα στην διεξαγωγή των εκλογών και του προεκλογικού αγώνα» γράφει η ελβετική Basler Zeitung: «Ο Κίρχνερ φαίνεται ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μια μίνι-μοναρχία. Ο κίνδυνος όμως για κάτι τέτοιο είναι ασήμαντος, διότι στην Αργεντινή πραγματικότητα σημαίνει αστάθεια και τα πλάνα είναι απλή θεωρία.»

«Η πλούσια Αργεντινή δεν μπορεί να αποδεχθεί πια την αύξηση των εξαθλιωμένων συνοικιών» επισημαίνει η γερμανική Süddeutsche Zeitung «Η σενιόρα Κίρχνερ πρέπει να επιδείξει ευελιξία και διπλωματική δεξιότητα έναντι της Βενεζουέλας και των ΗΠΑ. Εάν κυβερνήσει μάλιστα με πιο ανοιχτό μυαλό από τον σύζυγό της, τότε η Αργεντινή θα έχει μόνον κέρδος.»

Βίαια επεισόδια μεταξύ Κούρδων και Τούρκων στο Βερολίνο

«Ασφαλώς γνώριζε ελάχιστα η πολιτεία για το τι σχεδιάστηκε και τι συμφωνήθηκε στο ΠΚΚ και στους Γκρίζους Λύκους» σημειώνει η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel αναφερόμενη στα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν την Κυριακή μετά από διαδήλωση Κούρδων και Τούρκων «Όμως εν μέρει έχει σταματήσει προ πολλού η παρακολούθηση αυτών των ομάδων, διότι κάποιοι τις θεωρούν όχι τόσο επικίνδυνες. Τα γεγονότα της Κυριακής είναι ανησυχητικά κυρίως για μια πόλη που έζησε την αιματηρή κλιμάκωση της κουρδικής σύγκρουσης το 1999 με την σύλληψη του Οτσαλάν και τις καταλήψεις του ελληνικού και του ισραηλινού προξενείου από Κούρδους του ΠΚΚ. Σε εκείνες της αναταραχές σκοτώθηκαν τρεις Κούρδοι. Επρόκειτο δε για προαναγγελθείσα καταστροφή. Παρ’ όλα αυτά και τότε αστυνομία και πολιτεία πάλι εξεπλάγησαν.»

Ούτε έναν ποδηλατόδρομο δεν διαθέτει η Αθήνα

Τέλος η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau φιλοξενεί ανταπόκριση του Γκερντ Χέλλερ από την Αθήνα, ο οποίος αναφέρεται στις δραστηριότητες και την τελευταία πορεία που διοργάνωσε πρόσφατα στην Αθήνα ο σύλλογος ποδηλάτες.

«Σε μία πόλη, που αντέχει 500 χιλιάδες αυτοκίνητα κυκλοφορούν σήμερα 2,5 εκατομμύρια. Στο Λονδίνο υπάρχουν 460 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομου, στο Παρίσι 371 χιλιόμετρα, στην Αθήνα ούτε ένα. Από τις μελέτες και τις έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δεν έχει προκύψει ακόμη κάτι ουσιαστικό. Επίσης δεν έχει λυθεί το ζήτημα μεταφοράς των ποδηλάτων από το μετρό. Οι αρμόδιες αρχές το έχουν αποκλείσει για λόγους ασφαλείας.» Και ο αρθρογράφος καταλήγει: «το 28 % των Αθηναίων θα άφηναν το αμάξι για να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο, εάν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»