Τιμή στο έπος του 1940

Τιμή στο έπος του '40
Λαμπρός ο εορτασμός για την επέτειο του «Όχι»

Motionteam
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη
Τελευταία ενημέρωση 14:55
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Με κάθε επισημότητα και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια πραγματοποιήθηκε η επιβλητική στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό της επετείου του «Όχι».

«Μέρες σαν τη σημερινή, αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στο να σκαφθούμε τι κατάφερε ο αγωνιζόμενος ελληνικός λαός» δήλωσε αμέσως μετά την παρέλαση ο Κάρολος Παπούλιας, τονίζοντας πως «αυτό μας εμπνέει, μας διαπερνάει μια αύρα αισιοδοξίας ότι αυτός ο τόπος, αυτή η χώρα, αυτός ο λαός, έχει ατέλειωτες δυνατότητες».

Αρκεί, είπε ο Πρόεδρος, «να αφήσουμε πίσω φίλαυτες πρακτικές, μίζερες συμπεριφορές και να αντλήσουμε παραδείγματα από τον αγώνα αυτών των ανθρώπων για την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας».

«Η σημερινή μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση έδειξε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εγγυητής της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Είναι εγγυητές της ασφάλειας των συνόρων και της ηρεμίας, της εσωτερικής, του λαού μας. Δεν μας μένει παρά, εμπνεόμενοι από τους αγώνες αυτών που έδωσαν και τη ζωή τους για να ζούμε εμείς καλύτερα, να αποδυθούμε σε μια δημιουργική νέα εποχή. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε όλους τους στόχους όσο φιλόδοξοι κι αν είναι και είμαι αισιόδοξος ότι όλοι μαζί μπορούμε να τους επιτύχουμε» κατέληξε

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δήλωσε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δυνάμεις ειρήνης που εγγυώνται την ανεξαρτησία και την ελευθερία του λαού μας. Οι επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις είναι επενδύσεις ειρήνης, ανέφερε, στέλνοντας μήνυμα προς την ΠΓΔΜ: «Η Ελλάδα θέλει να ζήσει ειρηνικά μέσα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον με σχέσεις καλής γειτονίας».

Ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο Χάρης Καστανίδης δήλωσε: «Οι πόλεμοι κερδίζονται από αυτούς που υπερασπίζονται αρχές και αξίες και χάνονται από όσους ενεργούν ως άρπαγες στο όνομα της βίας και της δύναμής».

Από την πλευρά του ΛΑΟΣ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε πως «όσοι δεν ακούν την φωνή της Ελλάδος μπορούν να δουν τη δύναμη των Ενόπλων της Δυνάμεων. Όσο καλύτερα δουν τόσο καλύτερα για όλους».

Τέλος, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης είπε πως «Η φετινή εκπληκτική παρέλαση είναι η καλύτερη απάντηση σςε αυτά τα σκουριασμένα μυαλά που δεν θέλουν τη συνέχεια του Ελληνισμού. Σ΄αυτούς τους ανόητους που θεωρούν ότι ο πατριωτισμός είναι και εθνικισμός».

Μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

Στην Αθήνα έγινε μαθητική παρέλαση την οποία παρακολούθησε ο υπουργός Εθνικής Παιδείας, Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Παρουσία πλήθους κόσμου, η παρέλαση στο Σύνταγμα άνοιξε με μαθητές σχολείων με παραδοσιακές ενδυμασίες, ακολούθησαν τα σχολεία της Αθήνας, οι αθλητές των Special Olympics και οι πρόσκοποι και έκλεισε με την Αθηναϊκή Φιλαρμονική. Στην παρέλαση συμμετείχαν μαθητές 12 Δημοτικών, 9 Γυμνασίων και 11 Λυκείων.

Στη δήλωση του ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι «η μαζική εθελοντική και ενθουσιώδη συμμετοχή της ελληνικής νεολαίας στη σημερινή παρέλαση αποδεικνύει ότι η νέα γενιά του τόπου διδάσκεται και εμπνέεται απο τη γενιά των πατέρων τους. Αυτό ενισχύει την ελπίδα και την αυτοπεποίθηση της σύγχρονης Ελλάδας».

Στην Αθήνα, κατά την μαθητική παρέλαση ομάδα διαδηλωτών του ΣΥΡΙΖΑ κρατούσε πανό υπέρ της κατάργησης των παρελάσεων, υποστηρίζοντας ότι «τα ‘Όχι’ γιορτάζονται με αγώνες». Να σταματήσουν οι μαθητικές παρελάσεις που στρατιωτικοποιούν τη νεολαία ζήτησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπανιάς.

Εορτασμός και στην Κύπρο

Με πανηγυρικές δοξολογίες, παρελάσεις και άλλες εορταστικές εκδηλώσεις σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου, ο κυπριακός Ελληνισμός τίμησε την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Με την ανατολή του ηλίου ρίφθηκαν στη Λευκωσία 21 χαιρετιστήριες βολές κι έγινε η έπαρση της ελληνικής σημαίας στην Αρχιεπισκοπή, από τιμητικό άγημα της Εθνικής Φρουράς.

Ο υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Πατσαλίδης, ο οποίος έκανε παραλληλισμό του «Όχι» του 1940 με το «Όχι» του κυπριακού Ελληνισμού στο σχέδιο Ανάν κατά το δημοψήφισμα του 204.

Τόνισε επίσης ότι η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 «θα πρέπει να χαράζει το δρόμο μας για να συνεχίσουμε να διεκδικούμε μια Κύπρο ελεύθερη και κυρίαρχη, χωρίς ξένη στρατιωτική κατοχή και εποίκους, για να είμαστε όλοι ίσοι πολίτες σε μια Ευρωπαϊκή ευημερούσα Κύπρο».

Newsroom ΔΟΛ


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»