Και «ιερές λίστες» εν όψει των εκλογών

Με πολιτικούς φίλους του Αρχιεπισκόπου

Του Νικου Παπαχρηστου

15728-pasha.jpgΗ δριμεία κριτική που άσκησε πριν από μια εβδομάδα η Ιερά Σύνοδος στην υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, με αφορμή την τοποθέτησή της στη Βουλή για την «Ιερή» κρουαζιέρα που σχεδίαζε ο Αρχιεπίσκοπος, ξάφνιασε το κυβερνητικό στρατόπεδο αλλά και τους περισσότερους Μητροπολίτες. Ηταν ίσως η πρώτη φορά που ένα στέλεχος της κυβέρνησης, το οποίο μάλιστα διατηρεί στενούς δεσμούς με την εκκλησιαστική διοίκηση, δέχθηκε ευθέως τα «ιερά πυρά». Κίνηση που έκανε πολλούς να διερωτώνται αν μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. τον Μάρτιο του 2004 και τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου περί «Δεξιάς του Υψίστου», ο κ. Χριστόδουλος επιχειρεί τώρα, σε μια προεκλογική χρονιά, να υπενθυμίσει τη «δύναμη» της διοίκησης της Εκκλησίας.

«Κανονικά οι ποιμένες της Εκκλησίας δεν πρέπει να αναμειγνύονται με την πολιτική ούτε να κομματίζουν» επισημαίνει στην «Κ» ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος και προσθέτει με νόημα πως οι κληρικοί δεν πρέπει να εκμεταλλεύονται την αγωνία των πολιτικών για την πολυπόθητη ψήφο: «Δεν πρέπει να ασκούν πιέσεις στους πολιτικούς και δεν πρέπει μέσα από τη δυνατότητα την οποία έχουν να τους εμπιστεύονται οι χριστιανοί να επιδιώκουν να αποκτούν οι ίδιοι δύναμη και επιρροή στην Κοινωνία».

«Ευλογίες» σε πολιτικούς

Πάντως, η ιεραρχία μοιάζει να «ευλογεί» ένα σημαντικό αριθμό βουλευτών, κυρίως από τα δύο μεγάλα κόμματα, οι οποίοι όπως όλα δείχνουν έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της. Ωστόσο, μετά τη σύγκρουση για τις ταυτότητες, που κόστισε στο ΠΑΣΟΚ, το ενδιαφέρον εστιάζεται στις σχέσεις εκκλησίας-κυβέρνησης. Τα τελευταία τρία χρόνια η Εκκλησία της Ελλάδος είδε πολλά από τα αιτήματά της να ικανοποιούνται, όπως η απόφαση του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στην αναβάθμιση των εκκλησιαστικών σχολών σε ακαδημίες και η εκπόνηση του νομοσχεδίου για την εκκλησιαστική Δικαιοσύνη. Αυτοί εκτιμάται ότι ήταν και οι βασικοί λόγοι που ο κ. Χριστόδουλος φρόντισε, παρά την έντονη κριτική που άσκησε στο βιβλίο της ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού, να μη χρεώσει το ζήτημα προσωπικά στην κ. Μ. Γιαννάκου. Αλλωστε μέχρι σήμερα η υπουργός Παιδείας, η οποία ουδέποτε στηρίχθηκε στις λεγόμενες ψήφους της Εκκλησίας, αποδείχθηκε ότι μπορεί να ισορροπεί άριστα στο περίπλοκο εκκλησιαστικό περιβάλλον. Αυτό φάνηκε και από την ουσιαστική συμβολή της στην εκτόνωση της κρίσης ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ελλαδική Εκκλησία για τις μητροπόλεις των «Νέων Χωρών».

«Μπλε» και «πράσινες» λίστες

Στους σταθερούς φίλους του Αρχιεπισκόπου συμπεριλαμβάνεται ο τ. πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, καθώς και ο γιος του Κυριάκος, βουλευτής στη Β΄ Αθηνών, ο οποίος έτυχε της διακριτικής –πλην όμως ουσιαστικής– στήριξης πολλών εκκλησιαστικών παραγόντων της περιφέρειάς του. Η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, αν και φροντίζει να διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Χριστόδουλο, έχει βρεθεί στο στόχαστρο ορισμένων συνεργατών του που τη χαρακτηρίζουν «φιλοπατριαρχική». Την «ευλογία» ωστόσο της Εκκλησίας έχουν και άλλοι βουλευτές που σύμφωνα με το αρχιεπισκοπικό περιβάλλον βρίσκονται σταθερά στο πλευρό του κ. Χριστόδουλου. Η πρόεδρος της Βουλής κ. Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, οι υπουργοί Αμυνας κ. Βαγγ. Μεϊμαράκης, Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος, Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος, Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος, Μεταφορών Μιχ. Λιάπης, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Κασσίμης, ο γραμματέας της Ν.Δ. κ. Λ. Ζαγορίτης, οι βουλευτές Σ. Βούλτεψη, Π. Παναγιωτόπουλος, Μ. Γιακουμάτος, Ζ. Μακρή, Αθ. Νάκος, Γ. Σούρλας, Ελ. Κουντουρά, Γ. Καλός, Π. Μαντούβαλος, Ν. Νικολόπουλος και Κ. Παπακώστα χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης. Καλή συνεργασία υπάρχει και με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη ο οποίος, μέσω της υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, έχει αποδειχθεί ο βασικός «αιμοδότης» της ΜΚΟ της Εκκλησίας της Ελλάδος «Αλληλεγγύη». Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνητικών βουλευτών διατηρούν στενούς δεσμούς με την ιεραρχία της Εκκλησίας.

Συνοδικοί κύκλοι, ωστόσο, σπεύδουν να εκφράσουν την εκτίμησή τους για ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με πρώτο τον πρόεδρο του κόμματος. Ο κ. Γ. Παπανδρέου άλλωστε από την εποχή που ήταν ΥΠΕΞ φρόντισε να οικοδομήσει μια καλή σχέση με τον κ. Χριστόδουλο. Στην «πράσινη ιερή λίστα» συγκαταλέγονται επίσης οι κ.κ. Β. Βενιζέλος, Μιλένα Αποστολάκη, Π. Ευθυμίου, Α. Λοβέρδος, Χρ. Παπουτσής, Κ. Σκανδαλίδης, Αλ. Παπαδόπουλος και η υπερνομάρχης κυρία Φ. Γεννηματά. Ιδιαίτερη συμπάθεια τρέφουν πολλοί αρχιερείς και για «τη θρησκευόμενη και σταυροφορούσα» βουλευτή του ΚΚΕ κα Λιάνα Κανέλη. Ωστόσο, τους στενότερους δεσμούς με τον εκκλησιαστικό χώρο αλλά και προσωπικά με τον αρχιεπίσκοπο διατηρούν ο αρχηγός του ΛΑΟΣ, ευρωβουλευτής κ. Γ. Καρατζαφέρης και ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Στ. Παπαθεμελής, επικεφαλής του κόμματος «Δημοκρατική Αναγέννηση». Πάντως, σημαντικό ρόλο στη μάχη του σταυρού διαδραματίζουν και οι παρεκκλησιαστικές οργανώσεις που κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους στην περιφέρεια –κυρίως στη Β. Ελλάδα– ενώ υπολογίσιμη δύναμη σε ορισμένες περιοχές, όπως στο υπόλοιπο Αττικής, είναι και οι παλαιοημερολογίτες.

«Φορέας παρέμβασης»

«Η Εκκλησία, έστω και αν δεν το ομολογούμε, αποτελεί σταθερό φορέα παρέμβασης στην πολιτική ζωή της χώρας» υπογραμμίζει ο καθηγητής επικοινωνίας κ. Γιάννης Μεταξάς, ο οποίος υπενθυμίζει τον ρόλο της ιεραρχίας στις νομαρχιακές εκλογές του 2002 και την ήττα του υποψηφίου υπερνομάρχη κ. Γ. Τζαννετάκου. «Αυτά τα φαινόμενα όχι μόνο νοθεύουν το πολίτευμα αλλά μπορεί να συστήσουν μακροπρόθεσμα και απειλή για τη δημοκρατία και για την ίδια την Εκκλησία που κινδυνεύει να εισπράττει από τέτοιες συμπεριφορές όχι μόνο νίκες αλλά και ήττες».

Αυτά έγραφε η Καθημερινή στις 29-04-07. Μετά ήρθαν και τα 30 (εκατομμύρια) αργύρια (ευρώ) και έδεσε το σύκο. Εμπρός όλοι μαζί και σε αυτέ τις εκλογές να βοηθήσουμε τον πολιτικοθρησκευτικό σκοταδισμό τις νέας Ελλάδας.

Πάρε λεφτά και δώσε ψήφους. Το νέο σλόγκαν του υπουργείου οικονομικών.

Εμπρός λοιπόν ερίφια. Ψηφίστε τους!

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»