Συμβουλές και παροτρύνσεις
Να μην λησμονήσει ποτέ τον όρκο του ζητά από τον Γκιουλ ο τουρκικός Τύπος
Ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας στην καθιερωμένη κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Κεμάλ
Αγκυρα
Τελευταία ενημέρωση 13:32
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Προηγούμενο άρθρο:
Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας εξελέγη ο Αμπντουλάχ Γκιουλ (28/8/2007)

Έκκληση στον Αμπντουλάχ Γκιουλ να τηρήσει τις υποσχέσεις του για ουδετερότητα και σεβασμό του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους απευθύνει ο Τύπος, ένα 24ωρο μετά την ανάδειξη του μετριοπαθούς ισλαμιστή στο ύπατο αξίωμα της Τουρκικής Δημοκρατίας.

«Κύριε Γκιούλ, μην λησμονήσετε ποτέ τον όρκο σας» γράφει στην πρώτη της σελίδα η Radikal αναφερόμενη στη χθεσινή ορκωμοσία του νέου προέδρου της Τουρκίας.

«Η πρώτη του ομιλία ήταν για τον λαϊκό χαρακτήρα του κράτους» γράφει η Hurriyet, δημοσιεύοντας στην πρώτη της σελίδα το κείμενο του όρκου που εδωσε ο Γκιουλ αμέσως μετά την εκλογή του από την Εθνοσυνέλευση.

«Μια ιστορική αποστολή αναμένει τον πρόεδρο Γκιουλ» σημειώνει η ίδια εφημερίδα και προσθέτει: «Πρέπει να μετατρέψει τις ζημίες και τα κοινωνικά τραύματα που δημιούργησε η εκλογή του σε ένα ιστορικό πλεονέκτημα. Με άλλα λόγια, να πείσει τους πολίτες για την προσήλωσή του στο λαϊκό χαρακτήρα του κράτους, πρώτος από όλους όσους είναι πιστοί σε αυτή την αρχή.»

Η εφημερίδα Vatan καλεί από την πλευρά της τον Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αδράξουν την ευκαιρία ης εκλογής για να ενώσουν την τουρκική κοινωνία.

«Αν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός κατανοήσουν πλήρως την ιστορική τους αποστολή και τείνουν τα χέρια τους προς όλο το έθνος,όχι μόνο η Τουρκία θα νικήσει αλλά όλοι μας θα δοξαστούμε» τονίζει.

Συγχαρητήρια στον Γκιουλ

Συγχαρητήρια τηλεγραφήματα και τηλεφωνήματα από όλο τον κόσμο κατακλύζουν το προεδρικό μέγαρο, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ο.Μπους και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον 11ο πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Στα πρώτα τηλεγραφήματα περιλαμβανόταν και αυτό της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εκφράζει ικανοποίηση για την εκλογή Γκιουλ.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος είναι «ευτυχής» για την εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιούλ στη θέση του προέδρου της Τουρκίας, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Αμρ Μούσα, εκφράζοντας την ελπίδα πως η Τουρκία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

«Είμαστε πολύ ευτυχείς για την εκλογή του Αμπντουλάχ Γκιουλ στην προεδρία της Τουρκίας. Είναι ένας ικανός πολιτικός που επέδειξε σθένος όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας» αναφέρει ο Μούσα σε ανακοίνωσή του.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Γαλλικό


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»