ΤΟΠΙΚΑ 24/8/2007

ΤΟ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΖΗΤΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Δημοσιεύουμε σήμερα την επιστολή του Κοργιαλενείου Ιδρύματος προς τον Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νικόλαο Γκαργκάνα, με την οποία ζητείται η διάθεση προς το Κοργιαλένειο Ίδρυμα του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν το Κατάστημα Αργοστολίου της Τραπέζης της Ελλάδος, για τη στέγαση και ανάδειξη εκθεμάτων του Κοργιαλενείου Μουσείου:

Αργοστόλι 22 Αυγούστου 2007

Προς

Αξιότιμον Κύριον

Νικόλαο Γκαργκάνα

Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος

Τράπεζα της Ελλάδος

Πανεπιστημίου 21

102 50 ΑΘΗΝΑ

Αξιότιμε κύριε Διοικητά,

Το Ίδρυμά μας συνεστήθη στο Λονδίνο το έτος 1910 με την από 15 Ιουνίου 1910 διαθήκη του αειμνήστου Εθνικού και μεγάλου ευεργέτη της νήσου και του Ιδρύματός μας Μαρίνου Κοργιαλένιου, ως "Κληροδότημα προς Ίδρυσιν Δημοσίας Βιβλιοθήκης εν Αργοστολίω". Άρχισε να λειτουργεί το έτος 1924, όταν ολοκληρώθησαν οι κτιριακές υποδομές, εντός μνημειώδους κτιριακού αρχιτεκτονήματος, και εξοπλίστηκε καταλλήλως η Βιβλιοθήκη.

Το ιστορικό αυτό κτίριο κατεκρημνίσθη κατά τους σεισμούς τους έτους 1953. Αντικατεστάθη, τη συνδρομή του Ελληνικού Στρατού και άλλων Κεφαλλήνων ευεργετών με το ήδη υφιστάμενο επίσης μνημειακό και διατηρητέο κτίριο. Η κεντρική αίιθουσα, όπου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη, φιλοξενεί το μεγαλύτερο τμήμα των βιβλίων, σε παραδοσιακούς βιβλιοστάτες δύο ορόφων που διεσώθησαν κατά τους σεισμούς. Η βιβλιοθήκη είναι προσανατολισμένη κυρίως στον επτανησιακό πολιτισμό.

Το έτος 1966 το Ίδρυμά μας δημιούργησε, ως προέκταμα, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στην υπόγειο αίθουσα του άνω κτιρίου. Το Μουσείο αυτό είναι ένα των καλυτέρων της Ελλάδος του είδους, κατά κοινή διαπίστωση ειδικών που το έχουν επισκεφθεί, και έχει ακόμη τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών.

Σε αυτό δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στην ιστορική διαδρομή των νησιών μας, κυρίως από του έτους 1500 και εντεύθεν και αποτυπούται η πολιτισμική εξέλιξη του τμήματος εκείνου του Ελληνισμού που δεν είχε, ως γνωστόν, κατακτηθεί από τους Τούρκους, παράλληλα και ομού με τους ευρωπαϊκούς λαούς, φυσικούς πολιτιστικούς του ομοίους. Σε αυτό έγκειται και η σπουδαιότητα του Μουσείου.

Το Μουσείο αυτό έχει έναν τεράστιο αριθμό εκθεμάτων μεγάλης αξίας, μεγάλος αριθμός των οποίων δεν εκτίθεται, συνεπεία ανεπαρκείας του υφισταμένου χώρου, αλλά και ακαταλληλότητός του.

Προς καλυτέρα ενημέρωσή σας μπορείτε να προσφύγετε στην ιστοσελίδα του Ιδρύματός μας www.infolibraries.gr/argostoli στην Ενότητα "Κοργιαλένειο Μουσείο".

Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι το κτίριο, ιδιοκτησίας σας, στο Δήμο Αργοστολίου, στο οποίο στεγάζεται το Υποκατάστημα της Τραπέζης σας σταμάτησε να λειτουργεί.

Εν όψει όλων αυτών, επιθυμούμε να σας παρακαλέσουμε να διαθέσετε με πολυετές χρησιδάνειο το παραπάνω κτίριο, το οποίον ευρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο της πόλεώς μας, προκειμένου να εκτεθούν και να αναδειχθούν καταλλήλως το σύνολο των εκθεμάτων του Ιστορικού και Λαογραφικού μας Μουσείου. Το γεγονός αυτό, καταλλήλως προβαλλόμενο, φρονούμε ότι θα είναι καλό από πολιτιστικής απόψεως και για την Τράπεζά σας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση.

Με την δέουσα εκτίμηση

Ο Αντιπρόεδρος

Γουλιέλμος Κατσούνης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»