Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

THE NEW YORK TIMES

Αγνοώντας τα λάθη

Το 2001, η κυβέρνηση Μπους ήταν τόσο απασχολημένη με το να πείσει τη διεθνή κοινότητα για το ορθόν της νεοσυντηρητικής ατζέντας της, ώστε η τότε υπεύθυνη σύμβουλος επί θεμάτων Εθνικής Ασφάλειας Κοντολίσα Ράις, δεν διέκρινε το κατεπείγον που αναδεικνυόταν μέσα από τα ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία η αλ Κάιντα ήταν αποφασισμένη να πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αργότερα ήταν ο Τζορτζ Τένετ αυτός που βοήθησε στο να εδραιωθεί η λογική των εσφαλμένων πληροφοριών (όταν οι μυστικές υπηρεσίες διατείνονταν ότι διαθέτουν σοβαρά ενοχοποιητικά στοιχεία για τον Σαντάμ), πάνω στις οποίες στηρίχθηκε ο πρόεδρος Μπους για να δικαιολογήσει τη μεταφορά του πολέμου από το Αφγανιστάν στο Ιράκ. Ωστόσο, όταν ένα έθνος αγνοεί τα λάθη του παρελθόντος κινδυνεύει να τα επαναλάβει. Ας δούμε απλώς τη σύγκριση που έκανε προχθές ο Μπους ανάμεσα στο Ιράκ και το Βιετνάμ. Το μόνο μάθημα που θεωρεί ότι πήραν οι ΗΠΑ -ύστερα από αυτόν τον εφιαλτικό πόλεμο- είναι ότι τέλειωσε τόσο γρήγορα!

OGLOBO ONLINE

Συναντήσεις χοληστερίνης

Η ικανότητα του Καρλ Ρόουβ να θέτει σε θέση άμυνας τους εχθρούς του θα πρέπει να αναζητηθεί αρκετά πιο παλιά, όταν ο Μπους ήταν κυβερνήτης στο Τέξας. Σε πολλές περιπτώσεις ο Ρόουβ, ο οποίος αποτελεί πλέον παρελθόν για τον Μπους και τον Λευκό Οίκο, ειρωνευόταν και επέκρινε με τρόπο όχι και τόσο ευγενικό την αμερικανική κοινωνία. Του άρεσε να ειρωνεύεται τις «συναντήσεις της χοληστερίνης», να συζητάει σοβαρά πολιτικά θέματα εν μέσω ενός πλούσιου πρωινού με αυγά και μπέικον, στην προσπάθειά του να γελοιοποιήσει την τάση των Αμερικανών ή μάλλον την αμερικανική μανία απέναντι στην πολιτική ορθότητα, αρχίζοντας βεβαίως από το πρώτο γεύμα της ημέρας. Ωστόσο, όπως και κάθε άλλος πολιτικός σύμβουλος, ο οποίος ενδιαφέρεται για τη βραχυπρόθεσμη νίκη, ο Ρόουβ άφησε πίσω του μια καταστροφική κληρονομιά. Η κυβέρνηση Μπους θα περάσει στην ιστορία ως αυτή που προξένησε καταστροφές και όχι ως αυτή που έφερε νίκες.

MILLIYET.COM.TR

«Γενοκτονία» εν όψει;

Ενα από τα ισχυρότερα εβραϊκά λόμπι (Anti-Defamation League) αποφάσισε να αναγνωρίσει τους ισχυρισμούς των Αρμενίων για τα γεγονότα του 1915, γεγονός το οποίο προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Τουρκίας. Το εβραϊκό λόμπι, το οποίο ώς τώρα δεν είχε αποδεχθεί τους ισχυρισμούς των Αρμενίων, πρόσφατα διαφοροποιήθηκε και δήλωσε ότι αυτό που υπέστησαν οι Αρμένιοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας ήταν γενοκτονία. Η αλλαγή στάσης του εβραϊκού λόμπι προβλημάτισε πολύ τις αρχές της Τουρκίας, ενώ υπήρξαν ορισμένοι αξιωματούχοι που χαρακτήρισαν τη θέση του ως έλλειψη σεβασμού εναντίον των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

MILLIYET.COM.TR

Χωρίς τελετή

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο νυν πρόεδρος Αχμέτ Σεζέρ δεν επιθυμεί τελετές παράδοσης της προεδρίας. Με λίγα λόγια θέλει απλώς την αλλαγή φρουράς και τίποτα περισσότερο. Η δήλωση του Ερντογάν έγινε προς τα μέλη του κόμματος και λογικό ήταν να σχολιαστεί ποικιλοτρόπως. Κι είναι αλήθεια ότι τέτοιες τελετές τα τελευταία χρόνια της τουρκικής δημοκρατίας έχουν συμβεί ελάχιστες φορές, εξαιτίας των στρατιωτικών παρεμβάσεων, των προβλημάτων υγείας και του θανάτου.

DW-WORLD.DE

Ρατσισμός στη Γερμανία

Η επίθεση -προφανώς με ρατσιστικά κίνητρα- που δέχθηκε την περασμένη Δευτέρα ομάδα Ινδών μεταναστών στην ανατολικογερμανική κωμόπολη Μούγκελν βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία. Περίπου 50 νεαροί Γερμανοί συνεπλάκησαν με οκτώ Ινδούς, στις αρχές της εβδομάδας, τραυματίζοντάς τους, εν μέρει σοβαρά. Δεν είναι η πρώτη φορά που περιοχή της ανατολικής Γερμανίας γίνεται θέατρο ρατσιστικών επιθέσεων. Το γεγονός αυτό γεννά για άλλη μια φορά το ερώτημα: κάνει αρκετά η γερμανική κοινωνία και Πολιτεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος; Το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας απευθύνει πάντως σοβαρές κατηγορίες στη γερμανική κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετωπίζει την έξαρση της ακροδεξιάς βίας στη χώρα. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου Στέφαν Κράμερ, το Βερολίνο δεν έχει εκπονήσει μέχρι σήμερα κάποιο ενιαίο πρόγραμμα δράσης κατά των ακροδεξιών και αφήνει αναξιοποίητη την εμπειρία πολλών σχετικών προγραμμάτων σε τοπικό επίπεδο.

EL PAIS

Η άλλη πλευρά του κόσμου

Το Λονδίνο, εκεί όπου κτυπάει η καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας και όπου θα διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012, θα δεχθεί.. βοήθεια από τη Βενεζουέλα, μία χώρα της οποίας το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν ωχριά μπροστά σε αυτό της Βρετανίας. Η κυβέρνηση του Καράκας σχεδιάζει να επιδοτήσει τις δημόσιες συγκοινωνίες του Λονδίνου, ύστερα από συμφωνία, η οποία υπεγράφη μεταξύ του προέδρου Τσάβες και του δημάρχου της βρετανικής πρωτεύουσας Κεν Λίβινγκστον. Η βοήθεια, η οποία προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος όσο και των Τόρις αποτελεί τμήμα της διπλωματίας του πετρελαίου που αναδεικνύει ο Τσάβες. Το ποσό των 32 εκατ. δολαρίων που θα προέλθει από την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας θα θεωρηθεί, τρόπον τινά, ευλογία θεού για τους 250 000 λιγότερο εύπορους Λονδρέζους, οι οποίοι, με βάση κάποια κριτήρια θα πληρώνουν μισό εισιτήριο. Ο δήμαρχος του Λονδίνου από την πλευρά του θα βοηθήσει τις αρχές του Καράκας με ένα επιτελείο συμβούλων σε θέματα αστικού περιβάλλοντος.

WWW.KSTA.DE

Το τελευταίο τείχος

Χωρισμένη με τείχος από λαμαρίνες... Οι Κύπριοι δεν προσδοκούν πολλά από τη συνάντηση των δύο αρχηγών. Η διχοτόμηση του νησιού αποτελεί ακόμη πικρή πραγματικότητα... Οταν αρχές Μαρτίου άρχισαν να κατεδαφίζουν τα φράγματα στην οδό Λήδρας τα ειδησεογραφικά πρακτορεία πανηγύριζαν: «πέφτει το τελευταίο τείχος στην Ευρώπη». Ομως ακόμη στην οδό Λήδρας δεν μπορεί κανείς να περάσει από τη μια πλευρά στην άλλη. Εκεί που ήταν παλιά το τείχος, βρίσκεται τώρα ένα άλλο από λαμαρίνες. Η κατάσταση στη Λευκωσία αντικατοπτρίζει την ιστορία του διχοτομημένου νησιού από το 1974. Κάθε φορά που αρχίζουν οι άνθρωποι να ελπίζουν στην προσέγγιση, κάτι γίνεται και όλα αλλάζουν. Η συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου των δύο ηγετών Παπαδόπουλου και Ταλάτ είναι η πρώτη επαφή μετά από 13 μήνες. Θα αναζωπυρωθεί ο ενδοκυπριακός διάλογος μετά από τριάμισι χρόνια; Λίγοι το πιστεύουν στην Κύπρο. Αρχηγός του μετώπου του «όχι στο σχέδιο Ανάν» ήταν ο πρόεδρος Τάσος Παπαδόπουλος. Ποτέ όμως δεν είπε συγκεκριμένα ποια σημεία του σχεδίου πρέπει να αλλάξουν. Εάν στη δεκαετία του ’80 ο Ραούφ Ντενκτάς ήταν ο αιώνιος αντιρρησίας, τώρα για τους ξένους διπλωμάτες τη θέση του κατέλαβε ο Παπαδόπουλος. Η συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο πρόεδρο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξυπηρετεί μόνον την εσωτερική πολιτική: τον Φεβρουάριο γίνονται προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και ο Παπαδόπουλος θέλει να αποδυναμώσει τις κατηγορίες πως αρνείται νέες ενδοκυπριακές διαπραγματεύσεις.

FRANKFURTER RUNDSCHAU

Θάνατος στη Θεσσαλονίκη

Γιατί πέθανε ο Τόνι Ονούα; Το 2003 ο Νιγηριανός είχε έρθει παράνομα στην Ελλάδα, στο μεταξύ όμως είχε άδεια παραμονής. Οπως πολλοί συμπατριώτες του έβγαζε τα προς το ζην με την πώληση πειρατικών cd και dvd, μία επιχείρηση εκατομμυρίων πίσω από την οποία, σύμφωνα με την αστυνομία, κρύβονται οργανωμένες συμμορίες. Ο Τόνι Ονούα δεν ήταν όμως άγραφο χαρτί. Είχε συλληφθεί ήδη τρεις φορές με τις κατηγορίες πώλησης πειρατικών cd και κατοχής πλαστού χρήματος. Ο αδελφός του υποστηρίζει ότι το περασμένο Σάββατο τον καταδίωκαν δύο αστυνομικοί, και δεν πήδηξε από το μπαλκόνι, αλλά σωριάστηκε στο έδαφος, έπειτα από συμπλοκή με τους αστυνομικούς. Η αστυνομία από την πλευρά της αρνείται την παρουσία αστυνομικών εκείνη την ώρα στην καφετέρια. Την υπόθεση έχει αναλάβει η εισαγγελία που προσπαθεί να διαλευκάνει πώς πέθανε ο Τόνι Ονούα.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»