Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

Tι γραφει ο ξενος Tυπος
Συνωμοσίες, οργή και αγανάκτηση...

Θεωρίες συνωμοσίας, οργή και αγανάκτηση στην Ελλάδα κατέγραψαν οι ανταποκριτές των ξένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Παράλληλα κάποιοι πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξουν πολιτικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση που κατηγορήθηκε για ολιγωρία κατά τη διάρκεια της κρίσης. Εξέχουσα θέση στα άρθρα του ξένου Τύπου εξασφαλίζουν -όπως αναμενόταν- τα πολιτικά σενάρια, σχετικά με την επίπτωση που θα έχει η κρίση των πυρκαγιών στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, αλλά και οι υπόνοιες για δράση οργανωμένων κυκλωμάτων εμπρηστών ή τρομοκρατών. Την ίδια ώρα, πολλά μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού κάνουν λόγο για «πολεμική ατμόσφαιρα» στους δρόμους των προαστίων της Αθήνας, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί. Στον ηρωισμό των Ελλήνων πυροσβεστών και εθελοντών στέκονται όλες οι ανταποκρίσεις, που τονίζουν τη δυσκολία της προσπάθειας πυρόσβεσης, εξαίροντας παράλληλα την άμεση κινητοποίηση των ξένων κυβερνήσεων και την αποστολή των αναγκαίων εναέριων πυροσβεστικών μέσων στα μέτωπα των ελληνικών πυρκαγιών.

«Πολλοί Ελληνες στράφηκαν σε σκοτεινές θεωρίες συνωμοσίας», γράφουν οι New York Times, «ενώ τα μέσα ενημέρωσης εξέφραζαν οργή για την κεντροδεξιά κυβέρνηση, λίγες εβδομάδες πριν από τις βουλευτικές εκλογές. Σε συνεντεύξεις από τον τόπο της καταστροφής, πολλοί κάτοικοι κατηγόρησαν τις αρχές για έλλειψη συντονισμού, παραδεχόμενοι ωστόσο ότι το μέγεθος της καταστροφής ήταν τέτοιο που δικαιολογεί την ολιγωρία της κρατικής μηχανής».

«Η πυρκαγιά μπορεί να έχει πολιτικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση Καραμανλή», εκτιμούν οι Los Angeles Times, «που κατηγορήθηκε για καθυστέρηση στη διαχείριση της κρίσης.

Την ίδια ώρα, πρωτοσέλιδο αθηναϊκής εφημερίδας εμφάνιζε το σύνθημα «Η Ελλάδα δέχεται επίθεση. Το ξέσπασμα νέων πυρκαγιών, την ώρα που οι υπάρχουσες τίθενται με μεγάλη δυσκολία υπό έλεγχο, κάνει τους Ελληνες να νιώθουν οργισμένοι και ανήμποροι».

«Εκατοντάδες εγκλωβισμένους περισυνέλεγαν χθες οι αρχές», γράφει η Wall Street Journal, «καθώς μεγάλο μέτωπο πυρκαγιάς πλησίαζε απειλητικά το χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, ενώ νέες εστίες ξεσπούσαν στη Φθιώτιδα. Στα καμένα βουνά της Πελοποννήσου, τα σωστικά συνεργεία αναζητούσαν επιζώντες και θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς. Δεκάδες απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν σε αγρούς, σε σπίτια, κατά μήκος επαρχιακών οδών και μέσα σε αυτοκίνητα, μεταξύ τους και οι σοροί τεσσάρων παιδιών και της μητέρας τους, που βρήκε το θάνατο αγκαλιάζοντας τα μικρά της».

«Πυροσβέστες και πυροσβεστικά αεροσκάφη από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, υποστηριζόμενα από στρατιώτες, αστυνομικούς και εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές, ενώθηκαν χθες στη μάχη κατά των πυρκαγιών», καταγράφει η Βρετανία Guardian.

«Παρά τις μαζικές εκκενώσεις παραθεριστικών θερέτρων, χιλιάδες τουρίστες αναγκάσθηκαν να κατασκηνώσουν σε παραλίες, ενώ ηλικιωμένοι και ανάπηροι αρνούνταν συχνά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η καθυστερημένη επέμβαση του στρατού ενίσχυσε τη δυσαρέσκεια για το χειρισμό της κρίσης από την κυβέρνηση, που κατηγορείται και για τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό που εμφανίζει η πυροσβεστική».

«Η αστυνομία και οι υπηρεσίες πληροφοριών αναζητούν σχέση μεταξύ των φερόμενων ως εμπρηστών και την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου καμένης γης», λέει το BBC.

«Μια θεωρία θέλει κυκλώματα οικοπεδοφάγων, που εκμεταλλεύονται τα νομικά κενά γύρω από τη δόμηση σε δασικές περιοχές, να ευθύνονται για τις πυρκαγιές».

«Οι πυρκαγιές αυτές στην Ελλάδα υπήρξαν οι πλέον φονικές που γνώρισε ο πλανήτης τα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια», γράφει η Le Monde.

«Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, που κινδυνεύει να λογοδοτήσει στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, είχε καταγγείλει από το Σάββατο την εγκληματική φύση των πυρκαγιών, προσφέροντας αμοιβή ενός εκατομμυρίου ευρώ για τη σύλληψη των δραστών».

«Η Πελοπόννησος φλέγεται και τα πνεύματα ανάβουν», γράφει η Le Figaro.

«Την ώρα που οι φωτιές μαίνονται, έντονη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει πάνω στα αίτια και τη διαχείριση της εθνικής καταστροφής. Η άναρχη οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα υπήρξε πάντα ικανή να ανοίξει την όρεξη των εμπρηστών».

«Χάος, όνειδος, αποτυχία, πολλοί Ελληνες νιώθουν αβοήθητοι, απελπισμένοι και οργισμένοι», γράφει το περιοδικό Der spiegel.

«Εδώ και μέρες βρίσκονται εκτεθειμένοι στην πύρινη κόλαση σε πολλές περιοχές της χώρας, χωρίς την παραμικρή βοήθεια. Πολλοί εξ αυτών διαμαρτύρονται πως η κυβέρνησή τους είναι ανίκανη και αδιάφορη. Η οργή για την κυβέρνηση Καραμανλή, που παρακολούθησε αμήχανη την καταστροφή, αυξάνεται. «Ολοι μας εγκατέλειψαν», φώναζε ένας πυρόπληκτος κάτοικος στην Αρτέμιδα. Στο πλαίσιο ιδιωτικής πρωτοβουλίας Γερμανοί εθελοντές πυροσβέστες παραμένουν κατά την καλοκαιρινή περίοδο για δύο εβδομάδες στην Ελλάδα, προκειμένου να συνδράμουν τις προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιών αν αυτό καταστεί αναγκαίο. Ενας εξ αυτών έπλεξε το εγκώμιο των Ελλήνων πυροσβεστών, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: Οι Ελληνες συνάδελφοί μας είναι καλά εκπαιδευμένοι και αφοσιωμένοι, αν και φαίνεται πόσο τους έχει καταβάλει το γεγονός πως βρίσκονται επί έξι εβδομάδες σε επιχειρησιακή επιφυλακή».

«Ως προς το δόλο των πυρκαγιών, κανείς δεν έχει αμφιβολίες», εκτιμά η Corriere della Sera.

«Ομως, είναι αδύνατο να μην τραφεί η υποψία ότι αυτή η γενικευμένη επίθεση δεν εντάσσεται σε μια ευρεία στρατηγική της καταστροφής. Διερωτήθηκε επ' αυτού ο πρωθυπουργός Καραμανλής, αποκαλύπτοντας την ταυτόχρονη εκδήλωση τόσο πολλών πυρκαγιών. Η λαϊκή οργή ενάντια στην κυβέρνηση μεγαλώνει ώρα με την ώρα. «Εδώ το κράτος είναι ανύπαρκτο», ακούς να επαναλαμβάνεται παντού. Το Σάββατο -αναφέρεται στην ανταπόκριση- ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μίλησε για στοιχεία που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν το κράτος, απειλώντας τα με αυστηρότατες ποινές.

Και, χθες, ο υπουργός Εσωτερικών προκήρυξε για 1.000.000 ευρώ τους εμπρηστές. Ο δήμαρχος Αθηναίων Ν. Κακλαμάνης, εξέχουσα προσωπικότητα του κόμματος της κεντροδεξιάς που κυβερνά την Ελλάδα επί περίπου τέσσερα χρόνια, δήλωσε: «Λένε ότι οι εκλογές δεν μπορούν να αναβληθούν γιατί η Βουλή έχει διαλυθεί και γιατί μια συνταγματική τροποποίηση θα ήταν δυνατή μόνο σε περίπτωση πολέμου.

Ομως, δεν είναι ίσως ένας πόλεμος αυτός τον οποίο διεξάγουν, με μέσα ανεπαρκή, ενάντια στις καταστροφές που προκαλούν οι τρομοκράτες της φωτιάς;»

Σε μια χώρα που εξακολουθεί να τρέφεται με την πιο ακραία παρελθοντολογία, ο καθένας έχει μια εξήγηση, μια ερμηνεία, μια ιδέα, μια υποψία».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc