επισκόπιση τύπου.
Η ελληνική αρρώστια
Για τρίτη ημέρα πρωτοσέλιδες οι πυρκαγιές στην Ελλάδα σε όλες τις γερμανόφωνες εφημερίδες.
Χαρακτηριστικό το σχόλιο της λαϊκής εφημερίδας Bild για την ΕΕ: «Η Ελλάδα καίγεται, η παλαιότερη δημοκρατία του κόσμου τυλίγεται στις φλόγες, το ίδιο και ο ιερός ελαιώνας της Ολυμπίας. Και ανάμεσα σε όλα αυτά, τι κάνει η ΕΕ για ένα παλιό της μέλος; Απλώς στέλνει μερικά ελικόπτερα, αφού έχουν πεθάνει ήδη 63 άνθρωποι. Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση δεν μας εκπλήσσει, ούτε ότι εξαγριωμένοι πολίτες που τα βάζουν με αγχωμένους πολιτικούς. Αλλά γιατί η ΕΕ δεν είναι σε θέση να επέμβει πιο άμεσα; Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από βουνά φακέλων, διατάξεων και πολυτελών συνόδων μπροστά στις κάμερες. Η σημασία που αποδίδεται από τα κράτη στην αλληλεγγύη φαίνεται σε περιπτώσεις κρίσεων, όταν π.χ. όπως τώρα που υπάρχει κάπου φωτιά.» «Παρεμπιπτόντως» καταλήγει η εφημερίδα «η Τουρκία βοήθησε άμεσα και χωρίς γραφειοκρατία τον γείτονα και αιώνιο εχθρό της. Τα ελικόπτερα της Γερμανίας φτάνουν όμως σήμερα».
«Πρόκειται για μία καταστροφή εν μέσω μίας άλλης καταστροφής: η ελληνική κυβέρνηση εξαιτίας της κακής διαχείρισης της κρίσης στη γωνία» γράφει στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Spiegel «Ο λαός φωνάζει και ο πρωθυπουργός ανέλπιστα αβοήθητος καταφεύγει σε πολιτικά τερτίπια, σε δύο εβδομάδες, γίνονται εκλογές. Οι καταστροφικές πυρκαγιές μπορεί να του κοστίσουν τη θέση του. Η αντιπολίτευση εντείνει τις πιέσεις ενώ και τα μίντια κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση για την καταστροφή. Κάθε εικόνα της καταστροφής γίνεται καταγγελία, κάθε δήλωση των πληγέντων πληγώνει, η κυβέρνηση μπορεί αν αμυνθεί μόνον επιτιθέμενη και έτσι κάνει λόγο για έξωθεν απειλή. Ελπίζοντας ότι οι ψηφοφόροι θα σταθούν στο πλευρό της κυβέρνησης ο Βύρων Πολύδωρας παίζει τον μάντη μιλώντας για ‘ασύμμετρη απειλή’ χωρίς να διευκρινίζει ποιον εννοεί.»
«Κάθε χρόνο ξεσπούν στην Ελλάδα πυρκαγιές που καίνε δασικές εκτάσεις. Φέτος όμως είναι όλα εντελώς διαφορετικά, γιατί τα ανθρώπινα θύματα και η καταστροφή προσλαμβάνουν τεράστιες διαστάσεις και επειδή τώρα δεν μπορεί πια κανείς να κρύψει ότι η αιτία της παταγώδους αποτυχίας στην προστασία του περιβάλλοντος είναι ενδογενής, έγκειται στην κατάσταση της χώρας, της κοινωνίας και της πολιτικής ελίτ» γράφει η Süddeutsche Zeitung: «ηχεί σαν προδοσία όταν οι Έλληνες πολιτικοί μιλούν για βιβλική καταστροφή». «Τα αίτια της αρρώστιας είναι αλλού: τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα αναπτύχθηκε με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου μια άκρως ματεριαλιστική και ατομικιστική κοινωνία. Γι’ αυτό ο οικοδομικός οργασμός σε όλη τη χώρα αγνοεί τη φύση, χτίζουν παντού ακόμη και μέσα σε δάση, κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, παράνομα ή νόμιμα. Και το κράτος ενισχύει αυτές τις δραστηριότητες, διότι σπάνια τιμωρεί τον ένοχο. Η πελατειακή οικονομία και η διαφθορά είναι στην τοπική αυτοδιοίκηση τόσο διαδεδομένη, ώστε οι ένοχοι δεν φοβούνται τις επιπτώσεις. Τόσο οι πάλαι ποτέ αριστεροί επί δεκαετίες κυβερνήσαντες του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι συντηρητικοί του Κώστα Καραμανλή ολιγώρησαν, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΕ, να δημιουργήσουν εθνικό κτηματολόγιο, που να ξεκαθαρίζει δια παντός σε ποιον ανήκει τι και εάν στο οικόπεδο αυτό επιτρέπεται να χτίσει ή όχι.» «Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης φαντάζεται μια ασύμμετρη απειλή για την χώρα, έννοια την οποία χρησιμοποιούμε συνήθως για τους τρομοκράτες. Σημαίνει δηλαδή ότι υφίστανται ένας εχθρός, άγνωστος και ξένος που πυρπολεί τη χώρα. Η αλήθεια όμως προκαλεί μεγαλύτερες ανησυχίες: ο σατανάς της φωτιάς κρύβεται στο σύστημα, κάτι που και ο πιο πυκνός καπνός δεν μπορεί πια καλύψει.»
Comments