το θέμα της ημέρας

«Μόνιμο πρόβλημα η κρατική οργάνωση και οι υποδομές»

Ξένοι που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις, γνωρίζοντας τα προβλήματα των υποδομών και οργάνωσης που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας.

Οι εικόνες της πύρινης κόλασης κάνουν το γύρο του κόσμου και μαζί τους τα αναλυτικά ρεπορτάζ και τα επικριτικά σχόλια. Ξένοι ανταποκριτές αναπαράγουν τις διάφορες φημολογίες για τα αίτια των πυρκαγιών, δεν λείπει ωστόσο και η κριτική για τη διαχείριση της κρίσης. Μια κριτική που συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό και ξένοι που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα και παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις, γνωρίζοντας τα προβλήματα των υποδομών και οργάνωσης που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας. Μεταξύ αυτών και πολλοί Γερμανοί που έχουν επιλέξει την Πελοπόννησο ως τόπο μόνιμης διαμονής. Ο Ρόλφ Ένγκλερ είναι συνταξιούχος από την Στουτγάρδη. Ζει εδώ και 25 χρόνια στη Μάνη. Σχεδόν κάθε χρόνο γίνεται μάρτυρας πυρκαγιών που μαστίζουν τις γύρω περιοχές. Γνωρίζει τις αδυναμίες του ελληνικού κράτους και βιώνει καθημερινά την απουσία υποδομών. Έχει ζήσει το δημόσιο σύστημα υγείας και έχει συμβιβαστεί με τα κακώς κείμενα. Και αυτό γιατί η αγάπη του για την Ελλάδα είναι μεγαλύτερη. Οι πρόσφατες ωστόσο πυρκαγιές είναι η σταγόνα για να ξεχειλίσει το ποτήρι. «Έχουμε κάθε χρόνο πυρκαγιές και η κρατική οργάνωση είναι τόσο αδύναμη, που μας κάνει να πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να θέσει υπό έλεγχο το πρόβλημα», λέει ο γερμανός συνταξιούχος, που σκέφτεται πλέον σοβαρά την επιστροφή του στη Γερμανία.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη υποδομών για την αντιμετώπιση του κινδύνου των πυρκαγιών, τονίζει. Λείπουν τα απαραίτητα αποθέματα νερού κυρίως σε περιόδους παρατεταμένης ανομβρίας, οι οποίες είναι ο κανόνας πλέον τα καλοκαίρια. Και ακριβώς αυτή σε αυτή την ξηρασία αποδίδει ο κ. Ένγκλερ τα αίτια των πυρκαγιών: «Ένα μικρό μέρος των πυρκαγιών οφείλεται ίσως σε εμπρηστές, αλλά η κυριότερη αιτία είναι η ξηρασία. Τα αποθέματα νερού είναι ελάχιστα και δεν υπάρχει η παραμικρή οργάνωση στα χωριά, που θα μπορούσε να επιβάλει την κατασκευή μεγάλων δεξαμενών νερού για την κατάσβεση πυρκαγιών. Το κράτος δεν το έχει προβλέψει».

Η έλλειψη νερού είναι και για τον Χέρμαν Σέφερ ο καθοριστικότερος παράγοντας για την επέκταση των πυρκαγιών. Ο 60χρονος Γερμανός το έζησε ως εθελοντής πυροσβέστης στην Ελλάδα, προσκεκλημένος του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών. Έχει λάβει μέρος σε πολλές επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης και γνωρίζει τις αδυναμίες του ελληνικού κρατικού μηχανισμού. «Αισθανόμασταν αδύναμοι γιατί ακριβώς δεν είχαμε τις απαιτούμενες ποσότητες νερού για να σβήσουμε τις φωτιές. Τα βυτία άδειαζαν γρήγορα και έπρεπε να διανύσουμε αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων για να τα ξαναγεμίσουμε. Στο διάστημα αυτό η φωτιά αναζωπυρωνόταν. Και όταν το δάσος αρχίζει να καίγεται για τα καλά η φωτιά δεν μπορεί να σβήσει χωρίς μαζική υποστήριξη από αέρος», εκτιμά ο έμπειρος γερμανός πυροσβέστης.

Και ακριβώς η έλλειψη ικανού αριθμού πυροσβεστικών αεροπλάνων είναι σύμφωνα με τον Ρολφ Ένγκλερ ο άλλος αποφασιστικός παράγοντας που μαζί με την απουσία συντονισμού και εξοπλισμού καθιστά αδύνατη την έγκαιρη κατάσβεση των πυρκαγιών. Η Ελλάδα με τις δύσβατες περιοχές της χρειάζεται τουλάχιστον 500 τέτοια αεροσκάφη, λέει, χαρακτηρίζοντας «σταγόνα στον ωκεανό» τη βοήθεια σε ελικόπτερα και αεροπλάνα που έστειλαν οι χώρες της ΕΕ.

Ο Χέρμαν Σέφερ εκτιμά ότι ο εξοπλισμός των ελληνικών πυροσβεστικών δυνάμεων είναι καλής ποιότητας. Απλά δεν επαρκεί. Από την εμπειρία του επίσης έχει διαπιστώσει ότι και ο συντονισμός είναι ικανοποιητικός. Απλά λέει ο εχθρός στην Ελλάδα είναι απρόβλεπτος. «Εάν εμείς στη Γερμανία είχαμε τις πυρκαγιές δασών που έχει η Ελλάδα, θα αντιμετωπίζαμε τα ίδια προβλήματα για να τις θέσουμε υπό έλεγχο. Και μην ξεχνάτε ότι η Γερμανία δεν έχει ούτε κατά προσέγγιση τον αριθμό των πυροσβεστικών αεροπλάνων που διαθέτει η Ελλάδα. Εάν το κλίμα και στη χώρα μας επιδεινωθεί, δεν σας κρύβω, ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα», καταλήγει ο Χέρμαν Σέφερ.

Ρεπορτάζ: Σταμάτης Ασημένιος

Artikel bookmarken

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»