29/08/07 18:38
Πρώτη ημέρα στα νέα καθήκοντα
Ενέκρινε ο Αμπ.Γκιουλ το υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ερντογάν
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν
Αγκυρα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ ενέκρινε την Τετάρτη το υπουργικό συμβούλιο που είχε προτείνει ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις εκλογές της 22ας Ιουλίου.

Το νέο συμβούλιο αποτελείται από υπουργούς με κοσμικές και ισλαμιστικές καταβολές.

Νέος υπουργός Εξωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι πρότινος ο Αμπ.Γκιουλ είναι ο Αλί Μπαμπατζάν, πρώην υπουργός Οικονομικών, υποστηρικτής της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Α.Μπαμπατζάν, που σε ηλικία 40 ετών είναι το νεότερο μέλος της κυβέρνησης, είχε μέχρι την ανάληψη του υπουργικού θώκου την ευθύνη για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ. Πιστώνεται ακόμη με την ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας.

Υπουργός Εθνικής Αμυνας παραμένει ο Βετζντί Γκιονούλ.

Στο νέο συμβούλιο ενισχύεται η παρουσία γυναικών αντί της μίας του προηγούμενου συμβουλίου. Υπουργοποιείται η υπεύθυνη Τύπου του AKP Εντιμπέ Σοζέν.

Υπουργική θέση αναμένεται να καταλάβει και ο Μπουλέντ Αρίντς, τέως πρόεδρος του Κοινοβουλίου με έντονα ισλαμιστικές θέσεις.

Σε δηλώσεις του ο Ρ.Ερντογάν τόνισε ότι «θα εργαστούμε για περισσότερες ελευθερίες και για περισσότερη ευημερία». Πρόσθεσε ακόμη ότι «Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο με νέο ενθουσιασμό. Σχηματίσαμε μία δυνατή ομάδα.»

Η έγκριση είναι μία από τις πρώτες διοικητικές πράξεις του νέου προέδρου. Την έγκριση του συμβουλίου είχε καθυστερήσει να ζητήσει ο Ρ.Ερντογάν καθώς ανέμενε την εκλογή νέου προέδρου εξαντλώντας με το τρόπο αυτό το συνταγματικά όριο των 40 ημερών μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc