Αρχίζουν οι φωνές εκ των έσω
Απόσυρση από το Ιράκ ζητά από τον Μπους σημαίνων Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής

ΑΠΕ
Ο γερουσιαστής της Βιρτζίνια Τζον Γουόρνερ κατά την παραχώρηση συνέντευξης Τύπου
Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Προβληματισμό στους κόλπους της συντηρητικής βάσης των ΗΠΑ προκαλεί η παρέμβαση σημαίνοντος Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή με ιδιαίτερη επιρροή, ο οποίος ζητά ανοιχτά από τον Τζορτζ Ο.Μπους την απόσυρση 5.000 στρατιωτών από το Ιράκ έως τα τέλη του έτους.

Ο γερουσιαστής της Βιρτζίνια Τζον Γουόρνερ, πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας, δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να καταστήσουν σαφές πως η δέσμευσή τους στο Ιράκ έχει ημερομηνία λήξης και δεν είναι επ' αόριστον.

Σημειώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα πρέπει να ανακοινώσει στις 15 Σεπτεμβρίου μία αρχική αποχώρηση αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ για να παροτρύνει την «εύθραυστη» ιρακινή κυβέρνηση υπό τον Νουρί αλ Μαλίκι να λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση της εθνικής συμφιλίωσης.

«Ο πρόεδρος Μπους θα πρέπει ανακοινώσει την 15η Σεπτεμβρίου ότι σε συνεννόηση με τους ανώτερους στρατιωτικούς διοικητές μας αποφάσισε να ξεκινήσει το πρώτο βήμα μιας αποχώρησης των δυνάμεών μας» αναφέρει. Ο Γουόρνερ προτείνει μία αποχώρηση «ας πούμε 5.000» στρατιωτών, οι οποίοι θα μπορουσαν να έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους έως τα Χριστούγεννα.

Η αναφορά στην 15η Σεπτεμβρίου γίνεται διότι το Κογκρέσο έχει ζητήσει από το Λευκό Οίκο να υποβάλλει τη συγκεκριμένη ημερομηνία μία έκθεση για την πρόοδο που σημειώνεται στο Ιράκ.

Ο γερουσιαστής μίλησε μετά την επιστροφή του από επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Ιράκ και μετά την δημοσιοποίηση έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, στην οποία διατυπώνεται η πρόβλεψη πως δεν θα σημειωθεί σημαντική πολιτική πρόοδος στο Ιράκ κατά τον επόμενο χρόνο και πως η θέση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νουρί αλ-Μαλίκι θα καταστεί περισσότερο επισφαλής.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο Τζον Γουόρνερ δήλωσε πως δεν υποστηρίζει «ταχεία αποχώρηση» από το Ιράκ και επισήμανε πως έχει καταψηφίσει την υιοθέτηση οποιουδήποτε χρονοδιαγράμματος απόσυρσης.

Newsroom ΔΟΛ


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»