Νέα δεδομένα
Αποκωδικοποιώντας τα νέα ευρήματα που βρέθηκαν στην Κένυα: Νέα δεδομένα στις θεωρίες για την εξέλιξη του ανθρώπου...
Νέα δεδομένα στις θεωρίες για την εξέλιξη του ανθρώπου φέρνουν ευρήματα που ανακαλύφθηκαν πριν από μερικά χρόνια στην Κένυα. Οι θεωρίες ήθελαν τον σύγχρονο άνθρωπο να προέρχεται από τον Homo erectus. Ωστόσο η ανεύρεση νέων απολιθωμάτων προϊστορικών ανθρώπων στην κεντρική Αφρική δείχνει ότι ο Homo erectus έχει περισσότερα κοινά με τους γορίλες παρά με τον άνθρωπο ενώ συνυπήρχε χρονικά και με τον Homo habilis που πιστεύονταν αρχικά ότι ήταν πρόγονος του Homo erectus. Έτσι τίθεται υπό αμφισβήτηση η εκδοχή της εξέλιξης του ενός από το άλλο. Ο διευθυντής του Μουσείου όπου εκτίθενται τα νέα ευρήματα Φαράχ Ίντλε: «Το κρανίο είναι το μικρότερο ενός Homo erectus που έχει βρεθεί στον κόσμο. Το άλλο εύρημα είναι μία σιαγώνα που ανήκε σε ένα ανθρωποειδές του είδους Homo habilis. Έζησε πριν από περίπου 1,4 εκατομμύρια χρόνια».
Μέχρι πρότινος οι θεωρίες των επιστημόνων έλεγαν ότι ο Homo erectus ήταν η εξέλιξη του Homo habilis. Τώρα αυτό αμφισβητείται καθώς τα δύο είδη φαίνεται πως συνυπήρχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και μάλιστα στα βόρεια της Κένυας. Το κρανίο είχε ανακαλύψει πριν από 7 χρόνια ο παλαιοντολόγος Φρέντερικ Μάντι:
«Μπορούμε να συμπεράνουμε ότι και τα δύο είδη συνυπήρχαν χρονικά στην περιοχή Τουρκάνα. Ο Homo habilis δεν μπορεί λοιπόν να είναι ο πρόγονος του Homo erectus, οι δύο ανακαλύψεις άλλαξαν τελείως την ιστορία».
Υπάρχει άλλο ένα σημαντικό στοιχείο: το κρανίο του Homo erectus είναι μικρό, πολύ μικρότερο από τα ανάλογα ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα. H εξήγηση των επιστημόνων; Προέρχεται μάλλον από έναν θηλυκό εκπρόσωπο του είδους, στα αρσενικά ήταν κατά πάσα πιθανότητα μεγαλύτερο. Η διαφορά αυτή υπάρχει στους πίθηκους και τους γορίλες, εξηγεί η παλαιοντολόγος Έμα Μπούα:
«Οι αρσενικοί γορίλες είναι μεγαλόσωμοι ενώ τα θηλυκά είναι μικρόσωμα. Για πρώτη φορά έχουμε ενδείξεις ότι κάπως έτσι ήταν και στον Homo erectus».
Ο Homo erectus είχε λοιπόν όπως φαίνεται περισσότερα κοινά με τους γορίλες παρά με τον σημερινό Homo sapiens, κάτι που αποτυπώνεται και στη σεξουαλική του συμπεριφορά. Οι διαφορές αυτές μεταξύ των φύλων δείχνουν ότι οι αρσενικοί είχαν περισσότερα του ενός θηλυκά. Στον σύγχρονο άνθρωπο, αντίθετα, τα δύο φύλα έχουν παρόμοια σωματική κατασκευή και για το λόγο αυτό είναι περισσότερο μονογαμικά σε σύγκριση με τα συγγενικά είδη ανθρωποειδών.
«Δεν γνωρίζουμε ακόμη όλη την ιστορία της εξέλιξης του ανθρώπου», λέει ο διευθυντής του Μουσείου. Λείπουν ακόμη πολλά κομμάτια. Όσο περισσότερες οι ανακαλύψεις, τόσο περισσότερα και τα ερωτήματα».
Comments