καθημερινη. .πως διαβρώθηκε το κράτος

Πώς διαβρώθηκε το κράτος

Tου Aντωνη Kαρκαγιαννη/ karkagiannisant@ath.forthnet.gr

Μην εκπλήττεσθε και απορείτε που το κράτος κατέρρευσε και βούλιαξε στις στάχτες της καμένης γης. Από καιρό, από χρόνια, το διάβρωνε ο κομματισμός, η αναξιοκρατία και η ιδιοτέλεια και ήταν έτοιμο να καταρρεύσει.

Σας παρουσιάζω σήμερα μια μικρή ιστορία φαυλότητας από το υπουργείο Παιδείας και σας παρακαλώ να μη με διαψεύσετε, γιατί θα εκτεθείτε.

Στις 13 Αυγούστου 2007, προπαραμονή της μεγάλης γιορτής του Αυγούστου και στην ακμή των θερινών διακοπών, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας πρόσκληση υποψηφίων εκπαιδευτικών Μουσικής για να διορισθούν στη Μέση Εκπαίδευση, εφόσον έχουν τα τυπικά προσόντα που προβλέπει η πρόσκληση. Υπενθυμίζω ότι η πρόσκληση δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα στις 13 Αυγούστου, προπαραμονή της Παναγίας. Απαιτούσε δε η πρόσκληση να προσκομίσουν οι υποψήφιοι τα δικαιολογητικά κατά το αμέσως επόμενο τετραήμερο, δηλαδή στις 14, στις 15, στις 16 και στις 17 Αυγούστου 2007! Οπως καλά γνωρίζετε, στις 14, 15 και 16 Αυγούστου καμιά δημόσια υπηρεσία δεν λειτουργεί. Στις 17 μόνο από τύχη μπορείς να βρεις κάποια δημόσια υπηρεσία που να υπολειτουργεί. Σημειωτέον ότι η ίδια η πρόσκληση αναφέρει ένα πλήθος δικαιολογητικών που ο υποψήφιος ήταν υποχρεωμένος να συγκεντρώσει από πολλές δημόσιες υπηρεσίες και να τα καταθέσει σε άλλες τόσες.

Είναι φανερό, αγαπητοί μου αναγνώστες, ότι η δημοσίευση της πρόσκλησης δεν αποσκοπούσε να πληροφορήσει τους ενδιαφερομένους, αλλά ακριβώς το αντίθετο, να μην τους πληροφορήσει! Προφανώς οι μανδαρίνοι του υπουργείου πολύ πριν από τη δημοσίευση της «εξαιρετικά απορρήτου» πρόσκλησης (χα! χα! χα!) είχαν ειδοποιήσει με άλλο μέσο υποψηφίους «άλλης επιλογής» και «άλλης προτιμήσεως». Δημοσίευσαν την πρόσκληση, ουσιαστικά σε μέρες αργίας για να καταστρατηγήσουν τον νόμο.

Θέλω να πιστεύω ότι η υπουργός Παιδείας, η κ. Μαριέτα Γιαννάκου, δεν γνώριζε την πονηριά των υπηρεσιών. Αν έτσι είναι οφείλει να ακυρώσει την πρόσκληση. Αν, όμως, γνώριζε αυτή τη φαύλη δημοσίευση και την ενέκρινε, οφείλει να μας δώσει εξηγήσεις.

Οι διορισμοί εκπαιδευτικών Μουσικής στη Μέση Εκπαίδευση είναι μια παλιά και πονεμένη ιστορία εμπαιγμού και απερίγραπτης ταλαιπωρίας των υποψηφίων, για την οποία γράψαμε πολλές φορές επί όλων των κυβερνήσεων και όλων των υπουργών των τελευταίων δεκαπέντε ετών.

Η περιπέτεια άρχισε από ένα διαγωνισμό του Γ. Σουφλιά ως υπουργού Παιδείας. Από τους επιτυχόντες του διαγωνισμού εκείνου διορίσθηκε ένας αριθμός με τη σειρά του βαθμού επιτυχίας και οι υπόλοιποι συμπλήρωσαν τον πίνακα διοριστέων. Οταν ύστερα από λίγο ήρθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, διενήργησε «τον δικό του» διαγωνισμό και άρχισε να διορίζει επιτυχόντες αυτού του διαγωνισμού αγνοώντας τον πίνακα διοριστέων του διαγωνισμού Σουφλιά! Αρκετοί από τους τελευταίους προσέφυγαν στο Συμβούλιο τη Επικρατείας, δικαιώθηκαν όλοι και διορίσθηκαν. Το υπουργείο Παιδείας, τόσο με υπουργό του ΠΑΣΟΚ όσο και με υπουργό της Ν.Δ., δεν δέχεται ότι το σκεπτικό των αποφάσεων του ΣτΕ ισχύει για όλους τους διοριστέους του διαγωνισμού Σουφλιά. Ετσι, όσοι δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τη χρονοβόρο και δαπανηρή διαδικασία της προσφυγής, παραμένουν αδιόριστοι. Σημειωτέον ότι το ΠΑΣΟΚ για να εξαντλήσει τους επιτυχόντες του «δικού του» διαγωνισμού ανανέωσε μία ή δύο φορές τη διάρκειά του.

Καταλάβατε τώρα, αγαπητοί μου αναγνώστες, πώς αυτό το κράτος, με άπειρες παρόμοιες ατασθαλίες, διαβρώθηκε τόσο ώστε να καταρρεύσει και να βυθισθεί στις στάχτες των πυρκαγιών;

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»