από ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ Κεφαλονιάς


21/8/2007

Χουάν ντε Φούκα, μια χαρακτηριστική νεότερη οδυσσειακή μορφή

Στην αίθουσα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης Αργοστολίου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κεφαλληνίας και Ιθάκης σε συνδιοργάνωση με τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ παρουσίασαν τη μυθιστορηματική βιογραφία με τίτλο: «Στα Στενά της χίμαιρας» της Ευρυδίκης Λειβαδά-Ντούκα.
Το βιβλίο παρουσίασαν οι:
- Λούκα Κατσέλη-Αρσένη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών
- Γεράσιμος Παγκράτης, Λέκτορας Πανεπιστημίου Αθηνών
- Γεράσιμος Βλάχος, δικηγόρος – ιστορικός ερευνητής, -ως αναγνώστης-.
Την παρουσίαση συντόνιζε ο εκπαιδευτικός – ερευνητής λαογράφος Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός.
Το έργο αναφέρεται στη πολυτάραχη ζωή και στα ταξίδια του Κεφαλονίτη θαλασσοπόρου Ιωάννη-Απόστολου Φωκά-Βαλεριάνου που με το όνομα Χουάν ντε Φούκα που ανακάλυψε το 1592 τα στενά νότια της νήσου Βανκούβερ, τα οποία και φέρουν το όνομά του.

Το βιβλίο παρουσιάζει με μυθιστορηματική βιογραφία τον Κεφαλλονίτη θαλασσοπόρου τον 16ου αιώνα Ιωάννη-Απόστολου Φωκά-Βαλεριάνου, ο οποίος είναι ένας από τους λίγους Έλληνες που έλαβαν ενεργό μέρος στην εποχή των ανακαλύψεων.
Αποτελεί μια χαρακτηριστική νεότερη οδυσσειακή μορφή. Έγινε παγκόσμια γνωστός ως Χουάν ντε Φούκα λόγω τον ότι ήταν στην υπηρεσία τον Ισπανικού Στέμματος. Το 1592 ανακάλυψε τα στενά νότια της νήσου Βανκούβερ (σύνορα ΗΠΑ-Καναδά) που φέρουν πλέον το όνομα τον: Στενά Χουάν ντε Φουκα (Juan de Fuca Straits)
Η πορεία που ακολούθησε συνοπτικά είναι η εξής:
Κεφαλλονιά, Βενετία, Ισπανία, Αντίκες Ινδίες (περιοχή Καραϊβικής-Μεξικό), Ισπανία (αρκετά ταξίδια από και προς εκεί), Περού, Χιλή, Ανατολικές Ινδίες (Φιλιππίνες-Μολούκες), Μεξικό, ανακάλυψη Στενών Χουάν ντε Φούκα (τότε αποτελούσαν τα μυθικά Στενά Ανιάν), επιστροφή στο Μεξικό, Ισπανία, Λιβόρνο, Φλωρεντία, Βενετία, Κεφαλλονιά (όπου και ετάφη).
Το έργο βασίζεται σε ιστορικά στοιχεία, μεγάλο μέρος των οποίων έχουν ήδη δημοσιευθεί στην ομώνυμη ιστορική μονογραφία έκδοσης 2002. Από τότε μέχρι και σήμερα ερεύνησε η κ. Ευρ. Λειβαδά-Ντούκα διάφορες άλλες πηγές (αρχεία Σεβίλλης, Μεξικό, Καναδά) και ανίχνευσε νεότερα στοιχεία τα οποία έχει συμπεριλάβει με μυθιστορηματικό τρόπο στο έργο αυτό.
Ξεκίνησε να γράφει κάποια μέρα του Οκτώβρη του 2003 και τελείωσε, ύστερα από δύο ακριβώς χρόνια.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc