Σύσταση «Ευρωπαϊκού Πυροσβεστικού Σώματος»;
Συνέντευξη με τον Χανς Πέτερ Κρόγκερ, πρόεδρο του Γερμανικού Συνδέσμου Πυροσβεστών...
Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα μονοπωλούν τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον των γερμανικών μέσων ενημέρωσης. Στο επίκεντρο των σχολίων τίθενται ερωτήματα που αφορούν στην τεχνογνωσία του ελληνικού πυροσβεστικού σώματος, την έλλειψη σχεδιασμού καθώς και τον ελλιπή εξοπλισμό. Συχνά ακούστηκε μάλιστα το επιχείρημα ότι παρόμοιες πυρκαγιές στη Γερμανία θα είχαν αντιμετωπιστεί πολύ πιο άμεσα και αποτελεσματικά.
«Η Ελλάδα χρειάζεται άμεση και ουσιαστική βοήθεια για την καταπολέμηση των πυρκαγιών και στη συνέχεια ένα συνολικότερο σχέδιο δράσης για την πρόληψη και έγκυρη αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων», υπογραμμίζει ο Χανς Πέτερ Κρόγκερ, πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Πυροσβεστών. Μιλώντας στο πρόγραμμά μας ο κ. Κρόγκερ διαβεβαίωσε ότι οι γερμανοί πυροσβέστες είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν στους έλληνες συναδέλφους τους την απαραίτητη τεχνογνωσία:
«Εάν κανείς θέλει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά πυρκαγιές τέτοιας έκτασης θα πρέπει να έχει ένα δίκτυο εθελοντών πυροσβεστών σε όλη την επικράτεια που θα μπορούν να επεμβαίνουν άμεσα προκειμένου να ενισχύουν ουσιαστικά τις προσπάθειες που γίνονται από αέρος. Ως Γερμανικός Σύνδεσμος Πυροσβεστών διατηρούμε εδώ και καιρό καλές σχέσεις με το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών και παράλληλα - περισσότερο εξαιτίας προσωπικών γνωριμιών – προσπαθούμε να προσφέρουμε βοήθεια για την ανασυγκρότηση του σώματος. Αυτό όμως γίνεται σποραδικά. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε στη βάση ενός συνολικότερου σχεδίου εάν φυσικά υπάρχει αυτή η επιθυμία από την ελληνική πλευρά».
Ο κ. Κρόγκερ δεν συμφωνεί με την άποψη που εκφράζουν πολλοί Γερμανοί δημοσιογράφοι ότι υπάρχει κακή διαχείριση της κρίσης εκ μέρους της ελλήνων πυροσβεστών: «Αυτό δεν ισχύει. Γνωρίζω μόνο ότι οι πυροσβέστες εκεί δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό και αγωνίζονται μέχρι τελικής πτώσης. Συνήθως πρέπει να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες ακόμη και για να φτάσουν στα διάφορα μέτωπα και όταν κουράζονται δεν υπάρχει συνήθως κάποιος να τους αντικαταστήσει».
Ο πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Πυροσβεστών υποστηρίζει πάντως ότι παρόμοιες πυρκαγιές στη Γερμανία θα είχαν αντιμετωπιστεί πολύ πιο άμεσα και αποτελεσματικά: «Ναι σε κάθε περίπτωση. Είναι άλλες οι συνθήκες στη Γερμανία. Καταρχήν κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στο πεδίο της πρόληψης, οι ζώνες υψηλού κινδύνου φυλάσσονται, υπάρχουν παρατηρητήρια με κάμερες που μεταφέρουν αμέσως πληροφορίες για εστίες φωτιάς ή όταν υπάρχει καπνός με αποτέλεσμα η πυροσβεστική να μπορεί να βρίσκεται στο συγκεκριμένο σημείο εντός ολίγων λεπτών. Στην Κάτω Σαξονία για παράδειγμα στις περιόδους καύσωνα, πετά συνεχώς ένα αεροσκάφος πάνω από τις δασικές εκτάσεις και που καταγράφει ο,τιδήποτε ανησυχητικό. Αυτό καθοδηγεί και τις επίγειες δυνάμεις. Κάτι που με τη σειρά του προϋποθέτει ότι υπάρχουν και επαρκείς επίγειες δυνάμεις. Αυτό όμως δεν ισχύει στην Ελλάδα και έτσι ένα αντίστοιχο μοντέλο δεν θα μπορούσε να επιφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα».
Ο κ. Κρόγκερ διαφωνεί πάντως με την πρόταση σύστασης ενός ευρωπαϊκού πυροσβεστικού σώματος. «Είναι μία πρόταση που συνοδεύεται από μεγάλο κόστος κυρίως για τη Γερμανία και εντέλει», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει, «οι χώρες της νοτίου Ευρώπης που την υποστηρίζουν θα πρέπει επιτέλους να κάνουν και κάτι μόνες τους στο πεδίο αυτό».
Comments