Τριήμερο πένθος με 52 νεκρούς

ΣΕ ΤΡΙΗΜΕΡΟ πένθος βρίσκεται από σήμερα η Ελλάδα, καθώς ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει πλέον τους 52, μετά τον τελευταίο απολογισμό. Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται ν' αυξηθεί δραματικά. Οι έξι νεκροί είναι από τη φωτιά της Αρεόπολης, οι 37 από την φωτιά στην Ηλεία, 6 από τη φωτιά στην Αρκαδία και 2 στην Εύβοια.

Τα μέτωπα των πυρκαγιών

Τα μέτωπα στην Πελοπόννησο παραμένουν ενεργά, ενώ η κατάσταση στην Εύβοια γίνεται ολοένα και δυσκολότερη με το πέρασμα της ώρας. Οι αρχές προχωρούν σε προληπτικές εκκενώσεις χωριών στην Αρκαδία, την Ηλεία και την Εύβοια. Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα το μέτωπο της πυρκαγιάς του Υμηττού εισέβαλλε ουσιαστικά στον οικιστικό ιστό της πόλης, με αποτέλεσμα να καούν διαμερίσματα σε πολυκατοικία στου Παπάγου. Επιπλέον, η κατάσταση στην πόλη είναι αποπνικτική καθώς η ατμόσφαιρα έχει γεμίσει με στάχτες από τις φωτιές στον Υμηττό και τις νεώτερες στην Κερατέα και το Λαύριο, ενώ ο ουρανός έχει γεμίσει καπνό. Η αστυνομία πραγματοποιεί περιπολίες στην Πάρνηθα και τον Υμηττό.

Εξάλλου, στο νοσοκομείο του Ρίο έχουν μεταφερθεί και οι σοροί των νεκρών, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η νεκροψία, με τη συμβολή ιατροδικαστών από την Αθήνα. Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία της αναγνώρισης, ωστόσο για τα πτώματα, που η αναγνώριση είναι αδύνατη, θα σταλεί γενετικό υλικό σε εργαστήρια στην Αθήνα προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση.

Απειλητικά τηλεφωνήματα και εμπρηστικοί μηχανισμοί

Επιπλέον, από χθες πολλοί δήμαρχοι στο νομό Αττικής δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα, που προειδοποιούν για πυρκαγιές στον Μαραθώνα και τον Διόνυσο. Μάλιστα, στο Διόνυσο και στο Υμηττό βρέθηκαν εμπρηστικοί μηχανισμοί, οι οποίοι δίνουν πλέον χειροπιαστές αποδείξεις για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

Στο πλαίσιο η αντιτρομοκρατική υπηρεσία και η ΕΥΠ κάνουν έρευνες σε όλη τη χώρα για την ανεύρεση στοιχείων και υπόπτων για τις πυρκαγιές. Ήδη, έχουν πραγματοποιηθεί προσαγωγές υπόπτων σε όλη τη χώρα, ενώ τουλάχιστον δύο φέρεται να είναι ο αριθμός των προσαχθέντων για τη φωτιά στον Υμηττό.

Πολιτικές διαστάσεις

Η κατάσταση στο πολιτικό πεδίο από χθες παραμένει εξίσου «καυτή» με αυτή που επικρατεί και στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί μετέβησαν στις πληγείσες περιοχές, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να κατευνάσουν την οργή και την ανησυχία των κατοίκων.

Ο Κώστας Καραμανλής επέστρεψε σήμερα το πρωί στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης. Στο διάγγελμα που απηύθυνε στη συνέχεια εξήγγειλε μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και θ' αντιμετωπίσουν οι πληγείσες περιοχές και οι κάτοικοί τους, ενώ κήρυξε όλους τους νομούς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ώστε να διευκολυνθεί η διανομή της βοήθειας. Κάλεσε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε συστράτευση και επισήμανε ότι η Πολιτεία θα κάνει οτιδήποτε δυνατό για την ανεύρευση των δραστών.

Ο Γιώργος Παπανδρέου από την πλευρά του δήλωσε πως «δεν είναι η ώρα των ευθυνών» και επανέλαβε την πρότασή του για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εν τω μεταξύ, όλα τα κόμματα ανέστειλαν τις προεκλογικές εκστρατείες. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ, ειδικότερα για την κυβέρνηση, με τις εκλογές ν' απέχουν μόλις τρεις εβδομάδες.

Βοήθεια από το εξωτερικό

Καθώς η κατάσταση των πυρκαγιών έχει ξεφύγει πλέον από κάθε έλεγχο, η ελληνική κυβέρνηση απηύθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για βοήθεια. Γαλλία, Γερμανία, Κύπρος και Νορβηγία έχουν ήδη ανταποκριθεί και αναμένεται να καταφτάσουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και δυνάμεις από ώρα σε ώρα.

- Τα μέτωπα της φωτιάς

www.kathimerini.gr









Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»