Τένετ, ο αποδιοπομπαίος τράγος

Για σοβαρές παραλείψεις και ολιγωρία, στο προοίμιο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, κατηγορούνται ο πρώην επικεφαλής της CIA Τζορτζ Τένετ και στενοί του συνεργάτες.

Στο πόρισμα εσωτερικής έρευνας που συντάχθηκε το 2005 και δόθηκε μόλις προχθές στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι ο κ. Τένετ δεν ανταποκρίθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό στις ευθύνες του.

Μια φορά αποδιοπομπαίος τράγος, πάντα αποδιοπομπαίος τράγος. Στο πόρισμα εσωτερικής έρευνας που κρατήθηκε μέχρι προχθές απόρρητο υπογραμμίζεται ότι η ηγεσία της μυστικής υπηρεσίας δεν εξήντλησε τις δυνατότητες που είχε για την αντιμετώπιση της Αλ Κάιντα και δεν προέβλεψε να εκπονήσει συνολικό σχέδιο προκειμένου να εξουδετερώσει το τρομοκρατικό δίκτυο. Ο Τζορτζ Τένετ είχε ενημερωθεί για τον κίνδυνο επιθέσεων από την Αλ Κάιντα, αλλά παρέλειψε να προετοιμάσει για το ενδεχόμενο αυτό την υπηρεσία του. Η δημοσιογράφος Mary Louise Kelly, ειδική σε θέματα που αφορούν τη CIA, λέει σχετικά: «Σύμφωνα με το πόρισμα, ο Τζορτζ Τένετ έχει τη κύριο μέρος της ευθύνης για το γεγονός ότι η μυστική υπηρεσία δεν ανέπτυξε κάποια στρατηγική για την αντιμετώπιση της Αλ Κάιντα. Ο διευθυντής της CIA δεν κατάφερε να συντονίσει τις διάφορες μυστικές υπηρεσίες στην κατεύθυνση της κοινής δράσης. Και για αυτό ο Τένετ φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη».

Το απόρρητο πόρισμα της εσωτερικής έρευνας δημοσιεύεται κατόπιν πίεσης που άσκησε το Κογκρέσο αλλά και η κοινή γνώμη. Αυτό ήταν που ανάγκασε τον σημερινό διευθυντή της CIA Μάικλ Χάιντεν να αποκαλύψει το περιεχόμενο της έκθεσης. Ο ίδιος θα προτιμούσε να διατηρηθεί το απόρρητο. Βέβαιο είναι πάντως ότι το πόρισμα συνιστά κόλαφο για τον Τένετ. Σε τέτοιο βαθμό ώστε να εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής πειθαρχικής ποινής εκ των υστέρων στον πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας. Και όπως αναφέρει η Mary Louise Kelly: «Συζήτησα με πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA, ο οποίος μου είπε ότι η έκθεση αναφέρει ευθέως ποιο κεφάλι θα πρέπει να πέσει. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις των ανθρώπων της CIA».

Φυσικά το κεφάλι του Τένετ δεν μπορεί να πέσει πλέον, καθώς αντικαταστάθηκε πριν από τρία χρόνια και σήμερα διδάσκει στο πανεπιστήμιο Georgetown της Ουάσιγκτον. Το περιεχόμενο ωστόσο της έκθεσης είναι δώρο προς τον πρόεδρο Μπους. Ο καταλογισμός ευθυνών για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην CIA του προσφέρει συγχωροχάρτι. Και αυτό γιατί η τοποθέτηση του Τένετ στο τιμόνι της μυστικής υπηρεσίας ήταν επιλογή του προέδρου Κλίντον το 1997.

Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, ο Τζορτζ Τένετ έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος της κυβέρνησης Μπους. Το κύρος του δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Αναγκάσθηκε να αναλάβει την ευθύνη για τα ψεύτικα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου η Ουάσιγκτον να δικαιολογήσει την εισβολή στο Ιράκ. Ο τότε υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελτ τον μεταχειριζόταν σαν παραγιό του. Το 2004 ο Τένετ παραιτήθηκε. Πριν από τέσσερις μήνες, σε τηλεοπτική συνέντευξή του επέκρινε έντονα την κυβέρνηση Μπους για την υπόθεση των όπλων μαζικής καταστροφής, που υποτίθεται ότι διέθετε το Ιράκ. Όσο για τις πρόσφατες κατηγορίες που δέχεται στο πόρισμα της μυστικής υπηρεσίας, ο Τζορτζ Τένετ τις χαρακτηρίζει ανυπόστατες.

Επιμέλεια: Σταμάτης Ασημένιος

Artikel bookmarken

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»