Αποδιοπομπαίος τράγος ή ψεύτης;

Αρχίζει στις ΗΠΑ η πρώτη δίκη Αμερικανού αξιωματικού για τα βασανιστήρια στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ...

Σε στρατοδικείο στο Φορτ Μιντ αρχίζει σήμερα η πρώτη δίκη Αμερικανού αξιωματικού για τα βασανιστήρια στις φυλακές του Άμπου Γκράιμπ στη Βαγδάτη. Ο 51χρονος αντισυνταγματάρχης Στίβεν Τζόρνταν ο οποίος ήταν επικεφαλής του κέντρου ανακρίσεων κατηγορείται μεταξύ άλλων για υπέρμετρη σκληρότητα και κακομεταχείριση κρατουμένων όπως και για ψευδείς αναφορές και παρακώλυση δικαιοσύνης.

Μπορεί να έχουν καταδικαστεί ήδη 10 στρατιώτες, μπορεί ο τότε υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ να αποτελεί πλέον παρελθόν, ωστόσο η ίδια η υπόθεση των βασανιστηρίων στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ εξακολουθεί να απασχολεί την αμερικανική δικαιοσύνη. Για πολλούς το βασικό ερώτημα εξακολουθεί να είναι αναπάντητο: ποιος ήταν ο πραγματικός και κύριος υπεύθυνος για τις φρικιαστικές εικόνες ιρακινών κρατουμένων που είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου το 2004; Και γιατί έχουν καταδικαστεί μέχρι στιγμής μόνον απλοί στρατιώτες; Καλύτερο παράδειγμα η Λίντι Ίνγκλαντ που καταδικάστηκε τελικά σε 3 χρόνια φυλάκιση. Η ίδια έλεγε τότε: «Δεν νομίζουμε ότι κάναμε πράγματα που δεν έπρεπε, απλώς αυτές ήταν οι διαταγές». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο τότε συγκατηγορούμενός της Τσαρλς Γκράνερ: «Η αλήθεια θα βγει στο φως, κάναμε απλά αυτά που έπρεπε να κάνουμε».

Bildunterschrift:

«Δεν έχω σχέση με την υπόθεση», υποστηρίζει σήμερα και ο Στίβεν Τζόρνταν που είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός που δικάζεται για την υπόθεση. Ο ίδιος είχε αναλάβει επικεφαλής του κέντρου ανακρίσεων στις περιβόητες φυλακές. Την εποχή εκείνη η αμερικανική διοίκηση στο Ιράκ είχε εκδώσει νέες κατευθυντήριες γραμμές που επέτρεπαν βίαιες μεθόδους ανάκρισης, όπως συνέβαινε ήδη στα κρατητήρια του Γκουαντάναμο. Ο αντισυνταγματάρχης υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει ο,τιδήποτε για τις πρακτικές αυτές.

Ο Τζόρνταν σύμφωνα με το κατηγορητήριο «ενέκρινε τη χρήση σκύλων για την ταπείνωση κρατουμένων» ενώ «δεν εμπόδισε το να μένουν γυμνοί χωρίς λόγο κρατούμενοι». Σε περίπτωση καταδίκης του αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 16,5 ετών. Ο δικηγόρος του δηλώνει πάντως βέβαιος ότι ο αντισυνταγματάρχης θα αθωωθεί από το δικαστήριο.

Την ίδια ώρα η εφημερίδα Washington Post επικαλείται τις δηλώσεις ενός υπαξιωματικού που ήταν υπεύθυνος σε τουλάχιστον 100 ανακρίσεις στο Αμπού Γκράιμπ και ο οποίος υποστηρίζει ότι ο Τζόρνταν δεν συμμετείχε ποτέ στα βασανιστήρια και πως ο αντισυνταγματάρχης δεν έδωσε ποτέ σχετικές διαταγές. «Ο Τζόρνταν καλείται να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος», λέει χαρακτηριστικά ο υπαξιωματικός.

Bildunterschrift:

Σχολιάζοντας την υπόθεση ο αμερικανός πρώην στρατιωτικός δικαστής Βάλτερ Χάφμαν λέει σχετικά: «Το σύστημα απονομής δικαιοσύνης της χώρας μας θα βρει τους υπεύθυνους σε όλα τα επίπεδα. Πολλές φορές απαιτείται χρόνος για να γίνει αυτό. Όλοι μας θέλαμε μία γρήγορη απάντηση, αλλά είναι πιο σημαντικό να λάβεις τη σωστή απάντηση».

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc