΄μαίνεται η πύρινη κόλαση σε πελοποννησο και Ευβοια





ΕΛΛΑΔΑ: Τελευταία Νέα kathimerini.gr
Hμερομηνία : 27-08-07 Eκτύπωση | e-mail
Μαίνεται η πύρινη κόλαση σε Πελοπόννησο και Εύβοια
Σε ύφεση βρίσκεται αυτή τη στιγμή το μέτωπο της πύρινης λαίλαπας στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας και στο Σοφικό Κορινθίας. Νέο μέτωπο ξέσπασε αργά το απόγευμα στο Λουτράκι

ΤΟΥΣ 61 μέχρι τώρα (22:10) οι νεκροί από τη φονική πύρινη λαίλαπα, που σαρώνει την Ελλάδα και εκφράζονται φόβου ότι αυτός ο αριθμός θα αυξάνεται συνεχώς.






Δείτε






Τα πύρινα μέτωπα αυτή την ώρα
Άρτα: Μερικό έλεγχο το Διμαριό
Πέλλα: Καίγεται το Κλεισοχώρι
Έβρος: Καίγεται το άνω Μικράκιο
Ηλεία: Νέα αναζωπύρωση σε Πρασιδάκι, Βαρθολομιό, Μακίστος, Σέκουλα, Λάλας, Λεπρέα, Φανάρι
Μεσσηνία: Μαίνονται οι πυρκαγιές σε Ταΰγετο, Φινικούντα, Μεταξάδες, Διαβολίτσι
Λακωνία: Μέτωπα στις περιοχές Γεράκι, Καλλιθέα, Πλατανάκι, Παλαιοχώρι, Οίτυλος, Αερόπολη
Εύβοια: Αλιβέρι, Μεσοχώρι, Τραχήλι, Κρεμαστός, Μιστρογέροντα, Φαράνα, Παρθένι, Γαία, Μανίκια
Ζάκυνθος: Φωτιά στη θέση Αλικανά
Αρκαδία: Αραχωμήτες, Ασέα, Λεοντάρι, Μαυρίκι, Μακρύσι
Κορινθία: Βελτίωση Σοφικό, μαίνονται οι φωτιές σε Καλέτζη, Χάλκη, Σουλινάρι, Αγία Τριάδα, Μηλέα
Αργολίδα: Φωτιά καίει στην περιοχή Λευκάκια
Φθιώτιδα: Περιβόλι, Ασβέστης, Δίλοφο, Ζηλευτό
Θεσπρωτία: Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Τσαμαντά
Βοιωτία: Καναλάκι, Μαζί
Κέρκυρα: Νέα φωτιά στην περιοχή Πόρτα

Για μπαράζ πυρκαγιών σήμερα στη Φθιώτιδα μίλησε στην τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ο εκπρόσωπος του Σώματος, αρχιπύραρχος Ν. Διαμαντής, μη κρύβοντας την απογοήτευσή του για την δυσάρεστη εξέλιξη της κατάστασης. «Δυστυχώς, δεν υπάρχει η βελτίωση που περιμέναμε για σήμερα», δήλωσε ο αρχιπύραρχος. Δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στην Ηλεία, αφού υπάρχουν σε εξέλιξη πύρινα μέτωπα στους δήμους Ωλένης, Πηνείας και Ζαχάρως.

Νέα εστία έχει ξεσπάσει στο Λουτράκι. Μαρτυρίες ανθρώπων κάνουν λόγο για άγνωστο ο οποίος εκτόξευσε φωτοβολίδα στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ έρευνες πραγματοποιεί ο στρατός και η αστυνομία στον Υμηττό μετά από καταγγελίες για ύποπτες κινήσεις στην περιοχή. Βρέθηκε εκρηκτικός μηχανισμός καθώς και στουπιά.

Βρέθηκα πίσω από το Γαλλικό κολέγια στην άκρη του Υμηττό στην πλευρά της Αγίας Παρασκευής εμπρηστικός μηχανισμός. Παρά τη κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας δεν έχει συλληφθεί κανείς μέχρι αυτή την ώρα.

Την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή σώθηκε το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας από τη φωτιά που έφτασε στην περιοχή. Δεν γλίτωσε όμως ο Κρόνιος Λόφος και μέρος του αρχαίου Σταδίου που παραδοθήκαν στις πύρινες γλώσσες.

Στην περιοχή έδρασαν απο αέρος πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, απο ξηράς οχήματα της πυροσβεστικής και υδροφόρα φορτηγά του δήμου, ενώ ένα άρμα μάχης δημιούργησε αντιπυρική ζώνη, ισοπεδώνοντας δέντρα πίσω απο το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Σπίτια κινδυνευουν στα χωριά στην Βαρβάσαινα, Χελιδόνι, Πλάτανο και Πελόπιο, κοντά στην Αρχαία Ολυμπία.

Στο Αλιβέρι της Εύβοιας, η φωτιά κατευθύνεται προς τα χωριά Παρθένι και Παναγιά. Στην περιοχή επιχειρούσαν νωρίτερα τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα, ενώ αυτή τη στιγμή, οι Γάλλοι δασοκομάντος κατευθύνονται προς τη ζώνη του Πάρνωνα, όπου μαίνεται επίσης η πυρκαγιά.

Πέντε οι νεκροί στο Μιστρό Εύβοιας, οι δύο εποχικοί πυροσβέστες. Υπάρχουν και δύο τραυματίες με σοβαρά εγκαύματα. Υπάρχουν φόβοι και για άλλους αγνοούμενους αφού η παρέα, που πήγε να βοηθήσει και εγκλωβίστηκε σε χαράδρα, αποτελούνταν από δέκα άτομα. Στο θεολόγο και το Μυστρο επικεντρώνονται οι περισσότερες πυροσβεστικές δυνάμεις, στην Εύβοια.

Επιχειρήσεις απεγκλωβισμού γίνονται και στα χωριά Μανίκια και Μαυροχώρι στην Εύβοια. Σε χωριά στην Ηλεία υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Στην Κασκανιά 150 κάτοικοι κάνουν έκκληση να έρθουν να τους απεγκλωβίσουν.

Διάσωση των εγκλωβισμένων κατοίκων επιχειρεί εδώ και λίγη ώρα ένα ελικόπτερο Super Puma στο χωριό Φασκομηλιά της Ηλείας. Περίπου 500 κάτοικοι βρίσκονται μέσα στο χωριά τυλιγμένοι από τις φλόγες χωρίς οδό διαφυγής.

«Γι' άλλη μια φορά, πρέπει να ζητήσουμε από τους πολίτες να συνεργαστούν. Σε πολλές επιχειρήσεις απεγκλωβισμού, αρκετοί είναι εκείνοι που αρνούνται να φύγουν και όταν η φωτιά φτάσει πολύ κοντά, ψάχνουμε να βρούμε δίοδο την τελευταία στιγμή», επισήμανε γι άλλη μια φορά ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής ζητώντας τη συνεργασία όλων και διευκρίνισε ότι όλα τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης έχουν 2,5 ώρες δράσης και περίπου μιάμιση ώρα ανεφοδιασμού. «Αντιλαμβάνεστε ότι σ΄ αυτό το διάστημα μπορούν να συμβούν πολλά. Πλην όμως, δεν υπάρχει άλλος τρόπος δράσης. Ζητούμε την κατανόηση του κόσμου».

www.kathimerini.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»