Μεγάλη έξαρση ρατσισμού...

Του ανταποκριτή μας στη Μοσχα Αχιλλεα Πατσουκα

Δεν έχουν περάσει παρά τρεις εβδομάδες από την επιστροφή της πολυδιαφημισμένης ρωσικής αποστολής από τον Βόρειο Πόλο και την τοποθέτηση της σημαίας της χώρας στα 4.600 μέτρα βάθος.

Βαδίζοντας στους δρόμους της Μόσχας παρατηρεί κανείς στα κεντρικότερα σημεία της, σε γιγαντοοθόνες, σε στάσεις λεωφορείων και όπου χωράει ο νους, φωτογραφίες των πρωταγωνιστών με τον τίτλο: «ήρωες». Ανοίγοντας καθημερινά τις εφημερίδες δεν προλαβαίνει κανείς να καταγράψει τα νέα υπερσύγχρονα όπλα που παρουσιάζονται. Αν μάλιστα επιχειρήσει να ταξινομήσει όλα τα γεγονότα σε μια σειρά, ξεκινώντας από τους νέους εξοπλισμούς, την όντως δύσκολη άλλα όχι ηρωική αποστολή στον Βόρειο Πόλο, τις συνεχείς δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων εναντίον της Δύσης η οποία θέλει να υπονομεύσει τη Ρωσία, διαμορφώνεται το προεκλογικό κλίμα. Και αν για τον Πούτιν είναι απολύτως θεμιτό να θέλει να προβάλει την νεκρανάσταση μιας αυτοκρατορίας που όντως πέτυχε και να αφυπνίσει τον χαμένο στο πρόσφατο παρελθόν ρωσικό πατριωτισμό, για τους νεοναζιστές της χώρας η πρόσφατη εθνικιστική έξαρση αποτελεί εφαλτήριο για νέες επιθέσεις.

Ας μην ξεχνάμε τις εν ψυχρώ εκτελέσεις μεταναστών, που είναι αρκετά συνηθισμένες πλέον και προβληματίζουν έντονα τους πολιτικούς παρατηρητές. Η Ρωσία βιώνει τα τελευταία χρόνια σοβαρή αύξηση στα περιστατικά ρατσισμού και ξενοφοβίας με πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον ξένων, ειδικά ανθρώπων που κατάγονται από την κεντρική Ασία και τον Καύκασο. Μόλις την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη φοιτητής που έστειλε στο Ιντερνετ βίντεο, στο οποίο νεοναζί νεαροί εμφανίζονται να εκτελούν δύο μετανάστες, δεμένους χειροπόδαρα. Το επεισόδιο σημειώθηκε μπροστά σε μία σημαία με σβάστικα σε ένα ρωσικό δάσος, την ώρα που οι δήμιοι κραυγάζουν «Δόξα στη Ρωσία». Την ευθύνη ανέλαβε ρωσική νεοναζιστική οργάνωση και με βάση στατιστικά στοιχεία φέτος έχουν διαπραχθεί 37 ρατσιστικές δολοφονίες, 22% περισσότερες σε σχέση με πέρυσι.

Ισως τα ακροδεξιά μυαλά, διαβάζοντας για την κακή Γεωργία και τις κακές χώρες της Βαλτικής, καθώς και για τους καθοδηγητές αυτών, την Αγγλία και τις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τη διαφήμιση των εξοπλισμών, στην προσπάθειά τους να τα ερμηνεύσουν όλα αυτά στα σκουριασμένα τους μυαλά, νιώσουν την ανάγκη να γεμίσουν σιγά σιγά τα καριοφίλια τους.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»