Των οικιών υμών εμπιπραμένων, υμείς...

Της Ελενης Μπιστικα

Μετά την Πάρνηθα, χάσαμε και την Πεντέλη από τα μάτια μας, πίσω από ένα μαύρο ζοφερό καταπέτασμα καπνού, χθες ώρα 11.35, όταν καταγγέλθηκε η πρώτη εστία πυρός ψηλά στη Μονή Παντελεήμονος. Ακολούθησαν άλλες τέσσερις καταγγελίες για ανάλογες εστίες, ενώ εκρήξεις από τους πυλώνες της ΔΕΗ τάραζαν το ώς εκείνη την ώρα ήρεμο αλλά ανεμόδαρτο πρωινό της 16ης Αυγούστου ’07. Σε χρόνο-ρεκόρ η φωτιά φούντωσε, ανέβηκε ώς την κορυφογραμμή, κατακαίοντας όσα πεύκα είχαν μείνει από προηγούμενες πυρκαγιές στον δρόμο της. Βορειοανατολικός άνεμος έπνεε ισχυρός και πήγαινε τις φλόγες μια προς τη μια κατεύθυνση, μια προς την αντίθετη, σκορπώντας πανικό στους κατοίκους. Για πότε οι φλόγες τρύπωσαν στο ρέμα του Κοκκιναρά, έφθασαν στην οδό Ξενίας και τράβηξαν προς την Πολιτεία, ενώ ριπές ανέμου έσπρωχναν τις φλόγες προς τα Μελίσσια και το Κεφαλάρι Κηφισιάς. Ωσπου να φθάσει η είδηση, και η εικόνα, στα κανάλια, είχαν φθάσει τα αεροπλάνα πυρόσβεσης, τα ελικόπτερα με το επιβραδυντικό υλικό και οι πρώτες πυροσβεστικές αντλίες ανέβαιναν αγκομαχώντας στις ανηφοριές και στους δύσβατους δρόμους, όπου ήδη πεύκα, και από τη νέα αναδασωτέα περιοχή, καίγονταν σαν δαδιά. Μαύρο νέφος καπνού, σαν μανιτάρι πυρηνικό, απλώθηκε πάνω από την Κηφισιά και τα βόρεια προάστια. Και ενώ οι δήμαρχοι Νέας Ερυθραίας, Βριλησίων, Εκάλης έστελναν στον κοινό αγώνα κατάσβεσης τις δικές τους πυροσβεστικές εφεδρείες, η φωτιά είχε φθάσει και απειλούσε τον Ναό της Ελευθερώτριας, στα σύνορα Πολιτείας και Κεφαλαρίου. Φωτιές έγλειφαν τους τοίχους σπιτιών της Πολιτείας, ενώ ένοικοι και οικιακοί βοηθοί με μάνικες νερού κατάβρεχαν τους τοίχους, μήπως σταματήσουν τις φλόγες. Ενα αυτοκίνητο πήρε φωτιά και εξερράγη στην οδό Πανοπούλου 2, μέσα στο Κτήμα Ηλιοπούλου η φωτιά έκαιγε στο διάβα της τα πεύκα.

Πραγματικοί ήρωες

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό αεροπλάνο με ριψοκίνδυνους ελιγμούς έφθανε σύρριζα στην κορυφή του λόφου της Πολιτείας, όπου θάμνοι είχαν τυλιχθεί στις φλόγες και ήταν ορατός ο κίνδυνος να φθάσουν στις κατοικίες που συνόρευαν. Ηρωες πραγματικοί οι πιλότοι των αεροπλάνων, ρωσικού και Canadair, και των ελικοπτέρων που έμπαιναν μέσα στο «μάτι» της φωτιάς και έριχναν το σωτήριο φορτίο τους. Η κινητοποίηση ήταν τέτοια που η όλη σκηνή θύμιζε αερομαχίες, όπως τότε στους βομβαρδισμούς του πολέμου. Τότε, όμως, ο εχθρός ήταν ορατός, τώρα είναι ύπουλος και οι εκρήξεις από τους εμπρηστικούς μηχανισμούς, όπως κατήγγειλε η δήμαρχος Εκάλης κ. Βασιλική Σπηλιωτοπούλου στο Ρ/Σ του ΣΚΑΪ, «μας κάνουν να τρέμουμε τη νύχτα, όταν πέσει το σκοτάδι και, ανεξέλεγκτοι, αυτοί που έχουν συμφέρον να μας κάψουν και να προκαλέσουν αναταραχή, θα δράσουν, εκ του ασφαλούς, γιατί τα πυροσβεστικά σκάφη δεν πετούν και οι πυροσβεστικές αντλίες δεν φθάνουν στις δύσβατες ρεματιές».

«Μας καίνε, χρόνια τώρα, κάθε καλοκαίρι τέτοια εποχή και η αγανάκτηση του κόσμου έχει φθάσει στο κατακόρυφο», κατήγγειλαν τηλεφωνικά κάτοικοι της περιοχής.

Και όταν συχνά πυκνά διακοπτόταν η τηλεοπτική κάλυψη, «για να μεταφερθούμε στου Μαξίμου και να δώσουμε τις τελευταίες δηλώσεις σχετικά με την ημερομηνία των εκλογών», ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε! «Και τι θα αλλάξει αν κάνουμε εκλογές, τώρα και στα γρήγορα; Εδώ καίγονται τα σπίτια μας, κάηκε η Πάρνηθα, πάει και η Πεντέλη, η Αττική γίνεται κρανίου τόπος με τσιμέντο και καμένη γη, πώς θα αλλάξει, με ποιο τρόπο, αυτή η κατάσταση;», αυτά πήρε ο άνεμος των πολλών μποφόρ της αγανάκτησης πολιτών, που στις 16, 23, 30 Σεπτεμβρίου θα κληθούν να ψηφίσουν, με τα αποκαΐδια να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. «Μισώ το καλοκαίρι, όλο φωτιές φέρνει όσο θυμάμαι», είπε η μικρή, που δεν ψηφίζει, αλλά δεν παίρνει αψήφιστα τα όσα συμβαίνουν γύρω της. Πώς το είχε πει τότε ο πρόεδρος Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Θα ’ναι ένα πολύ θερμό καλοκαίρι». Και ήταν και είναι και τώρα. Και εκείνος είχε πάει στη Μεγαλόχαρη της Τήνου και είχε ανάψει κερί, όπως τώρα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής με τη σύζυγό του στο πλευρό του και τα παιδιά τους να χαιρετούν από ψηλά. Ειρηνική, νεανική εικόνα που μέτρησε. Και το πρωί εκρήξεις και πέντε εστίες φωτιάς στην Πεντέλη, αντίο Πεντέλη, αντίο ειρηνική εικόνα. Και το κακό με τα μποφόρ της αγανάκτησης του κόσμου είναι ότι δεν ξέρουν πού να εστιάσουν την πηγή... Οχι, δεν άδουμε που καίγονται τα σπίτια μας. πηγή καθημερινή.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»