«Καλά λόγια» εντός και εκτός για τη Μέρκελ
Εγκωμιαστικά σχόλια για τις μεταρρυθμίσεις

«Η Ευρώπη, η Γαλλία, έχουν ανάγκη από μια ισχυρή γερμανική μηχανή. Οι μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία πρέπει να συνεχιστούν, ώστε η γερμανική αναγέννηση να μεταλαμπαδευτεί στη Γαλλία και σε ολόκληρη την Ενωση». Η επισήμανση είναι από το χθεσινό κύριο άρθρο του «Monde», άκρως εγκωμιαστικό για την καγκελάριο Μέρκελ, η οποία χθες υποδέχτηκε στον πύργο του Μέζεμπεργκ στο Βραδεμβούργο τα μέλη της κυβέρνησης του «Μεγάλου Συνασπισμού», που προσήλθαν για την καθιερωμένη σύνοδο πριν από την επιστροφή του φθινοπώρου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος έχει λόγους να επιχαίρει. Καταρχήν, όπως σημειώνει ο «Spiegel», προχθές στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν για τη νίκη της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας επί των Βρετανών. Κυρίως όμως μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένη διότι σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, για πρώτη φορά μετά την επανένωση (1990) καταγράφεται πλεόνασμα 1,2 δισ. ευρώ στα δημόσια οικονομικά της Γερμανίας. Αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις και για την ανεργία, η οποία βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαπενταετίας με προοπτική μείωσης του αριθμού των ανέργων στα 3,4 εκατομμύρια το 2008. Η πρόβλεψη δεν είναι ίσως το ίδιο θετική για τους ρυθμούς ανάπτυξης, που θα σημειώσουν κάμψη - από 2,9% το 2006 στο 2,5% το 2007 και ίσως στο 2% το 2008. Ομως, παρά το ζοφερόν του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, μετά την κρίση στις χρηματαγορές, οι μεταρρυθμίσεις εμπνέουν τα εγκωμιαστικά σχόλια εντός και εκτός Γερμανίας.

Ετσι ο «Monde» διαπιστώνει ότι ύστερα από δυο χρόνια διακυβέρνησης, η καγκελάριος Μέρκελ δρέπει τους καρπούς των μεταρρυθμίσεων με τη δημοτικότητά της στα ύψη. Τρεις στους τέσσερις Γερμανούς προσβλέπουν σε νίκη της στις εκλογές του 2009. Οι χαμηλοί τόνοι και η σοβαρότητα της καγκελαρίου, όπως και οι ανταποδόσεις των μεταρρυθμίσεων αντανακλούν και στην κυβέρνηση του «Μεγάλου Συνασπισμού», η οποία συγκεντρώθηκε χθες στον ειδυλλιακό πύργο του Μέζεμπεργκ.

Η ατζέντα της συνάντησης

Κορυφαίο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι η προστασία του περιβάλλοντος, υπέρ της οποίας η κ. Μέρκελ άσκησε πιέσεις με αρκετά αποτελέσματα στη σύνοδο του G-8. Η γερμανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - αύξηση κατά 25% έως 30% έως το 2020 - έχει ήδη χαράξει τη στρατηγική για τον έλεγχο της κυκλοφορίας αυτοκινήτων, πλοίων και αεροσκαφών, βάσει φορολογικών κινήτρων αλλά και «ποινών». Επίσης αναμένεται να συζητηθούν μέθοδοι για τη βελτίωση της ανώτατης παιδείας, η στρατηγική για την ανάσχεση της φυγής των επιστημόνων στο εξωτερικό και η γενίκευση και αναβάθμιση της επιμόρφωσης, η αύξηση της βοήθειας προς τις φτωχότερες οικογένειες για την αντιμετώπιση της «πενίας των ανηλίκων».

Μαζί με τις επιτυχίες των μεταρρυθμίσεων, οι αναλυτές σημειώνουν και τις διαφορές μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών. Οι πρώτοι υποτίθεται ότι ρέπουν προς το νεοφιλελευθερισμό, οι δεύτεροι, με τη δημοτικότητά τους σε ελεύθερη πτώση και με «κακοδιαθεσία» ανάλογη των Γάλλων σοσιαλιστών, εμφανίζονται προσηλωμένοι σε «κοινωνικότερα» πρότυπα. Από τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα, ωστόσο, προκύπτει ότι η κ. Μέρκελ στο γενικότερο «νοικοκύρεμα» της οικονομίας απέφυγε τις ακρότητες.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»