Τι πιστεύουν ένα δισεκατομμύριο Μουσουλμάνοι


07-03-2008

Δείτε το ρεπoρτάζ για το πως βλέπουν οι μουσουλμάνοι την Αμερική - Download (WM) video clip
Δείτε το ρεπoρτάζ για το πως βλέπουν οι μουσουλμάνοι την Αμερική - Watch (WM) video clip

Αμερικανική εταιρεία δημοσκοπήσεων έκανε την μεγαλύτερη σφυγμομέτρηση της κοινής γνώμης που έχει γίνει ποτέ για να μάθει τις απόψεις των Μουσουλμάνων από άκρου σε άκρο του πλανήτη μας. Στη δημοσκόπηση, για την ολοκλήρωση της οποίας χρειάστηκαν έξι ολόκληρα χρόνια, είναι αφιερωμένο το τηλεοπτικό μας Ρεπορτάζ από την Ουάσιγκτον της εβδομάδας αυτής. Το ρεπορτάζ στηρίζεται εν μέρει σε υλικό που πρόσφερε ο δημοσιογράφος Mohamed Elshinnawi, από τα Αραβόφωνα προγράμματα της Φωνής της Αμερικής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΕΝΑ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ

Κείμενο Ρεπορτάζ:

Γ. Μπίστης: Έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Γκάλοπ, με δείγμα 50 χιλιάδες άτομα, που εκπροσωπούν πάνω από ένα δισεκατομμύριο Μουσουλμάνους σε 35 χώρες, παρέχει σαφή ένδειξη του πως ο Μουσουλμανικός κόσμος βλέπει την Αμερική, τον εξτρεμισμό και την δημοκρατία.

John Esposito
Σχεδόν επτά χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον παραμένουν ακόμα αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το γιατί η Αμερική μπήκε εκείνη την ημέρα στο στόχαστρο μιας ομάδας μουσουλμάνων εξτρεμιστών. Ένα από τα ερωτήματα αφορά στην σχετική σιωπή που οι Μουσουλμάνοι τηρούνε έκτοτε στο θέμα της τρομοκρατίας.

Κατά την έρευνα μόνο ένα μικρό ποσοστό μουσουλμάνων έχουν εξτρεμιστικές απόψεις ενώ η μεγάλη πλειοψηφία τους, το 92%, είναι μετριοπαθείς. Ο John Esposito, καθηγητής Ισλαμικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Georgetown της Ουάσιγκτον, λέει πως ο αντιαμερικανισμός απορρέει από πολιτικές απόψεις, όχι από Μουσουλμανικές διδαχές.

J. Esposito: Διαπιστώσαμε πως τα κίνητρα των εξτρεμιστών είναι κυρίως πολιτικά και όχι θρησκευτικά. Δεν πρέπει όμως να μας εκπλήσσει το ότι βασίζονται σε πολιτικές κι οικονομικές διαφορές. Οι δράστες της 11ης Σεπτεμβρίου δεν προήλθανε από προσφυγικούς καταυλισμούς. Πολλοί ήτανε μορφωμένοι και ευκατάστατοι. Μερικοί από αυτούς ήταν θρησκευόμενοι κι άλλοι όχι.

D. Mogahed
Γ. Μπίστης: Οι δημοσκόποι λένε πως σε ορισμένα θέματα οι εξτρεμιστές και οι μετριοπαθείς Μουσουλμάνοι λίγο-πολύ συμφωνούν. Η Dalia Mogahed, αναλυτής της Γκάλοπ, πιστεύει πως είναι πιο εύκολο να επιρρίπτει κανείς την ευθύνη στο Ισλάμ από του να επανεξετάζει τα βασικά παράπονα του Μουσουλμανικού κόσμου που οδηγούνε ορισμένα μέλη του στον εξτρεμισμό.

D. Mogahed: Μάθαμε ότι ο πόλεμος στο Ιράκ, η διένεξη Ισραήλ-Αράβων κι πόλεμος στο Αφγανιστάν πρέπει να λήξουνε για να χτιστούν καλύτερες σχέσεις.

Γ. Μπίστης: Άλλο πόρισμα είναι πως η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων θαυμάζουν την τεχνολογία της Αμερικής, την ελευθερία λόγου των πολιτών της και τις αξίες της. Παράλληλα όμως, λέει η Γκάλοπ, οι Μουσουλμάνοι έχουνε λίγο-πολύ κοινή άποψη για την Αμερικανική πολιτική.

O Προδρος Μπους σε εκδήλωση για την προσέγγιση του μουσουλμανικού κόσμου.
Υπάρχει έντονη αντιπάθεια για τον Πρόεδρο Μπους και την κυβέρνησή του μέσα στην κοινωνία τους, ακόμα και από τους μετριοπαθείς. Πως όμως βλέπουν τον στόχο του κυρίου Μπους για την εξάπλωση της δημοκρατίας στον Μουσουλμανικό κόσμο;

J. Esposito: Πολλοί Μουσουλμάνοι φρονούν ότι τηρούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά στην πολιτική των ΗΠΑ για προώθηση των δημοκρατικών θεσμών στον κόσμο.

Γ. Μπίστης: Κατά τον John Esposito οι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι η Δύση μπορεί να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις μαζί τους αν ρίξει τους τόνους στις αναφορές της στην Μουσουλμανική κουλτούρα και διαχωρίσει την θρησκεία τους από την τρομοκρατία.

J. Esposito: Στην πλειοψηφία τους οι Μουσουλμάνοι ανησυχούν για τον εξτρεμισμό επειδή συχνά οι ίδιοι πέφτουνε θύματά του. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δηλώσεις πολλών μετριοπαθών μουσουλμάνων μετά την 11η Σεπτεμβρίου όπως κυκλοφορούνε επίσης απόψεις και ορισμένων εξτρεμιστών. Αλλά τα ΜΜΕ δεν καλύπτουνε τις απόψεις των μετριοπαθών στοιχείων και γι αυτό δεν τις μαθαίνει ο πολύς κόσμος.

Γ. Μπίστης: Οι ειδικοί που έκαναν την δημοσκόπηση είναι της γνώμης πως ο καλύτερος τρόπος για να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στην Αμερική και τον Μουσουλμανικό κόσμο είναι η ενθάρρυνση μετριοπαθών στοιχείων να πάρουνε μέρος στον διάλογο. Κι αυτό γιατί οι μετριοπαθείς θέλουνε να επιφέρουνε με ειρηνικά μέσα αλλαγές που θα αποξενώσουν μια για πάντα τους εξτρεμιστές από την Μουσουλμανική κοινωνία.

voa

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»