Διαστάσεις | 23.07.2008 /dw


Ποιοί "προστάτευαν" τον Κάρατζιτς ;

Οι Σερβικές μυστικές υπηρεσίες τον κάλυπταν και αυτές τον παρέδωσαν, ομολόγησε ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας. Και όχι μόνο. Αποκαλυπτικά όσα γράφει σε βιβλίο της η πρώην εκπρόσωπος του Δικαστηρίου της Χάγης

Η φωτογραφία με τον νέο αγνώριστο Καραντζιτς βρίσκεται σήμερα στα πρωτοσέλιδα όλων των εφημερίδων. Ο νούμερο ένα καταζητούμενος του Ποινικού Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που οι Αμερικανοί τον είχαν επικηρύξει έναντι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων και τον έψαχναν οι μυστικές υπηρεσίες ανά την υφήλιο ήταν ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, ήταν ο γιατρός με την άσπρη μακριά γενιάδα που κέρδιζε το ψωμί του με ειδικότητα τη βιοενέργεια και την υγιεινή ζωή στα περίχωρα του Βελιγραδίου. Οι οπαδοί του διαδήλωσαν και πάλι χθες το βράδυ στη σερβική πρωτεύουσα, η σύλληψή του ωστόσο δεν κινητοποίησε τις μάζες. Ο δρόμος της Σερβίας προς την Ε.Ε. είναι χωρίς επιστροφή όπως κι αυτός του Κάρατζιτς προς τη Χάγη.

«Τον κάλυπταν και τον παρέδωσαν»

 Διαδηλώσεις των οπαδών τουBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Διαδηλώσεις των οπαδών τουΜια νέα μέρα για τον άγνωστο Ράντοβαν Κάρατζιτς, άγνωστο με τα άσπρα μαλλιά και τη μακριά άσπρη γενειάδα. Η εφημερίδα Ντάνας του Βελιγραδίου γράφει σήμερα ότι στη συνοικία που ζούσε, στο νέο Βελιγράδι, ο γιατρός με ειδικότητα τη βιοενέργεια και την υγιεινή ζωή πήγαινε πολλές φορές σε ένα καφέ και κάθονταν κάτω από φωτογραφία του χωρίς να γίνει ποτέ αντιληπτός. Ο άνθρωπος όμως ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες και με τη γενειάδα. Το παραδέχτηκε χθες ο Ιβιτσα Ντάσιτς, ο υπουργός εσωτερικών της Σερβίας. Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου είπε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Σερβίας τον κρατούσαν καλά κριμένο όλα αυτά τα χρόνια. «Αυτές τον κάλυπταν και αυτές τον παρέδωσαν» δήλωσε με αφοπλιστική ειλικρίνεια. Τις συνθήκες παράδοσης θα τις μάθουμε μελλοντικά. Προς το παρόν οι δικηγόροι του Κάρατζτς εξετάζουν πώς θα μπορέσουν να σταματήσουν την έκδοσή του στη Χάγη.

Και ο Μλάντιτς

΄Ωψιμη ικανοποίηση...Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: ΄Ωψιμη ικανοποίηση...Οι οπαδοί του συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ να διαδηλώσουν κατά της σύλληψης, δεν κινητοποιήθηκαν μάζες. Αυτό προσπαθεί να κάνει ο αντιπρόεδρος των Σέρβων εθνικιστών Τόμισλαβ Νίκολιτς. «Εξήγγειλα ότι θα χρησιμοποιήσω όλες τις μορφές του πολιτικού αγώνα για να ανατρέψω το καθεστώς του Μπόρις Ταντιτς. Υπολογίζω με μαζικές διαδηλώσεις. Δεν μπορώ να σας πω χρονοδιάγραμμα. Στη Σερβία υπάρχουν αρκετοί πατριώτες, ανεξάρτητες οργανώσεις με τις οποίες συνεργάζεται τώρα το σερβικό ριζοσπαστικό κόμμα». Την κεφαλή του Ράτκο Μλάντιτς επί πίνακι ζητά τώρα η διεθνής κοινότητας. Στο χθεσινό άτυπο συμβούλιο οι υπουργοί εξωτερικών της Ε.Ε. άφησαν να εννοηθεί ότι η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Συνεργασίας της Σερβίας με την Ένωση θα ενεργοποιηθεί, όταν συλληφθεί ο Μλάντιτς και ο αρχηγός των Σέρβων της Κροατίας Γκόραν Χάντζιτς.

Προς την Ε.Ε. ολοταχώς

Μνήμες στη ΣρεμπρένιτσαBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Μνήμες στη ΣρεμπρένιτσαΟ γνωστός στη Σερβία δημοσιογράφος Ντάγιαν Αναστασιεβιτς πιστεύει έχει ασχοληθεί με τα εγκλήματα πολέμου και θεωρεί ότι η χώρα του είναι προς το σωστό δρόμο. «Αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει προτεραιότητά της την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση», λέει. «Όλοι γνωρίζουν ότι εγκληματίες πολέμου πρέπει να συλλαμβάνονται. Ειδάλλως δεν υπάρχει Ευρώπη. Η προηγούμενη κυβέρνηση μιλούσε για την Ευρώπη, αλλά δεν έκανε τίποτα προς αυτή τη κατεύθυνση. Από την αρχή είχε εχθρική στάση απέναντι στο δικαστήριο. Η νέα κυβέρνηση δεν έχει αυτήν την πολυτέλεια».

«Πολλά τα προστατευτικά χέρια»

 Ο υπ΄αρθμόν ένας καταζητούμενος υπό Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ο υπ΄αρθμόν ένας καταζητούμενος υπό "προστασία"Το ερώτημα παραμένει. Πώς μπόρεσε όλα αυτά τα χρόνια ο Κάραντζιτς να ζει και να εργάζεται απαρατήρητος στη Σερβία; Ορισμένες απαντήσεις δίνει στο βιβλίο της η Φλοράνς Χάρτμαν, εκπρόσωπος τύπου της πρώην γενικής εισαγγελέως Κάρλα ντελ Πόντε. «Πολλές μυστικές υπηρεσίες είχαν το προστατευτικό τους χέρι πάνω από τον Κάρατζιτς», γράφει. «Όταν υπεγράφη η συμφωνία του Ντέυτον το 2005 όλες οι μεγάλες δυνάμεις ήξεραν τον τόπο διαμονής του». Ο Χάρτμαν αποκαλύπτει την αντίδραση των Ρώσων σε ενδεχόμενη σύλληψη του Κάρατζιτς. Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Μπόρις Γέλτσιν είχε πει στον τότε πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ ότι η Μόσχα αντιτίθεται στη σύλληψη και ότι αν χρειαζόταν θα έστελνε αεροπλάνο στη Βοσνία να τον φυγαδεύσει. Περίεργη αδράνεια επέδειξαν και οι κυανόκρανοι, κάθε φορά που υπήρχαν βάσιμες πληροφορίες για τον τόπο διαμονής του Κάρατζιτς. Η διεθνής κοινότητα φαίνεται ότι ένοιωθε άβολα. Μέχρι προχθές.

Ειρήνη Αναστασοπούλου /dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc