Κρυφές ορμόνες
Τα τρόφιμα με σόγια βλάπτουν σοβαρά το σπέρμα
Η σόγια είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και χρησιμοποιείται συχνά ως υποκατάστατο κρέατος
Σικάγο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Ακόμα και μισή μερίδα προϊόντων που περιέχουν σόγια την ημέρα ίσως είναι αρκετή για να μειώσει τη συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα, υποδεικνύει μεγάλη μελέτη στις ΗΠΑ.

Το φαινόμενο πιθανότατα οφείλεται στις ισοφλαβόνες, γνωστές και ως φυτοοιστρογόνα, φυτικές ουσίες που μιμούνται τη γυναικεία ορμόνη οιστρογόνο.

«Διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων με σόγια σε αυτή τη μελέτη είχαν χαμηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων σε σχέση με όσους δεν κατανάλωναν τρόφιμα με σόγια» δήλωσε στο Reuters o Δρ Τζορτζ Σαβάρο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

«Η διαφορά ήταν σχετικά μεγάλη» πρόσθεσε ο ερευνητής, του οποίου η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Human Reproduction.

Η ομάδα του Δρ Σαβάρο εξέτασε την πρόσληψη σόγιας μεταξύ 99 ανδρών που είχαν επισκεφθεί κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής την εξαετία 2000-2006.

Οι εθελοντές ρωτήθηκαν πόσο συχνά και σε τι ποσότητες κατανάλωναν προϊόντα με σόγια όπως τόφου (ασιατικό τρόφιμο από γάλα σόγιας), τέμπε (ινδονησιακή πάστα από σόγια που έχει υποστεί ζύμωση), υποκατάστατα κρέατος από σόγια (λουκάνικα, μπέικον ή κιμά), γάλα σόγιας, τυρί ή γιαούρτι από γάλα σόγιας, ή άλλα προϊόντα υγιεινής διατροφής που βασίζονται στη σόγια.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τις ποσότητες ισοφλαβονών που περιέχονταν στα τρόφιμα αυτά και χώρισαν τους εθελοντές σε ομάδες ανάλογα με τη συνολική πρόσληψη σόγιας.

Οι άνδρες στην ομάδα με την υψηλότερη κατανάλωση έτρωγαν περίπου μισή μερίδα την ημέρα. «Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ισοφλαβόνες, αυτό είναι συγκρίσιμο με ένα φλιτζάνι γάλα σόγιας ή μία μερίδα τόφου, τέμπε ή μπιφτεκιού σόγιας μέρα παρά μέρα» ανέφερε ο Δρ Καναβάρο.

Οι επιπτώσεις στην ομάδα της υψηλότερης κατανάλωσης ήταν εντυπωσιακές: Το σπέρμα τους είχε 41 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος λιγότερα από ό,τι το σπέρμα των ανδρών που δεν έτρωγαν καθόλου σόγια.

Η φυσιολογική συγκέντρωση σπερματοζωαρίων κυμαίνεται από τα 80 έως 120 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ml. Χαμηλή θεωρείται οποιαδήποτε συγκέντρωση κάτω από τα 20 εκατ. ανά ml.

Οι παρατηρήσεις «υποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα σόγιας έχουν κάποια δηλητηριώδη επίδραση στο αναπαραγωγικό σύστημα [των ανδρών] και ειδικά στην παραγωγή σπερματοζωαρίων» σχολίασε ο επικεφαλής των ερευνητών.

Το φαινόμενο ήταν μάλιστα εντονότερο στους παχύσαρκους άνδρες, πιθανώς επειδή ο λιπώδης ιστός στο σώμα τους μετατρέπει τις ανδρικές ορμόνες σε οιστρογόνο.

Ο Δρ Καναβάρο τόνισε πάντως ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ενδεχόμενη επίπτωση της σόγιας στη γονιμότητα.

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»