Κατέρρευσαν οι συνομιλίες στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

30-07-2008


Susan Schwab, U.S. trade representative, announces the talks collapse during the second week of the WTO ministerial summit in Geneva, 29 Jul 2008
Η εμπορική εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Σούζαν Σουάμπ
Κατέρρευσαν στην Γενεύη οι συνομιλίες στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, λόγω αδυναμίας των μελών να καταλήξουν σε συμβιβασμό για θέματα γεωργικών εισαγωγών. Οι ΗΠΑ και αναπτυσσόμενες χώρες δεν μπόρεσαν να διευθετήσουν την μεταξύ τους διαμάχη αναφορικά με μέτρα για την προστασία των αγροτών αναδυόμενων οικονομιών. Τα μέτρα περιλάμβαναν δασμούς στις εισαγωγές για την προστασία αγροτών σε περιπτώσεις ξαφνικής αύξησης παραγωγής προϊόντων ή πτώσης των τιμών.

Η Κίνα και η Ινδία είχαν κατηγορήσει τις ΗΠΑ ότι αρνούνται να διαπραγματευτούν το θέμα, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν το Πεκίνο και το Νέο Δελχί ότι υπαναχώρησαν από προηγούμενη συμφωνία. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Πασκάλ Λαμύ, χαρακτήρισε τη κατάσταση «σοβαρή οπισθοδρόμηση», αλλά δήλωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επανέναρξη των συνομιλιών. Οι εμπορικοί αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και της Βραζιλίας συμπαρατάχθηκαν και αυτοί με την ιδέα μελλοντικών συνομιλιών.

VOA

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»