Tι γραφει ο ξενος Tυπος απο καθημερινή


THE NEW YORK TIMES

Πουθενά να κρυφτεί

Xρειάστηκαν 13 χρόνια αλλά καλωσορίζουμε τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς από τη σερβική μυστική αστυνομία. Η Σερβία υποστηρίζει ότι χάρη στην ενδελεχή έρευνα των διωκτικών αρχών κατέστη δυνατή η σύλληψη του Σερβοβόσνιου ηγέτη, ο οποίος σύμφωνα με αξιωματούχους, κινείτο χωρίς περιορισμούς στους δρόμους του Βελιγραδίου. Πιο πιθανό είναι ότι ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς και η φιλοδυτική κυβέρνηση αποφάσισαν να βελτιώσει τις πιθανότητες της Σερβίας να ενταχθεί στην Ε.Ε. και απαίτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Ο κ. Κάρατζιτς κατηγορείται για γενοκτονία εξαιτίας του ρόλου που διαδραμάτισε το 1995 στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα που πάντα θα μας θυμίζει τι συμβαίνει όταν ο κόσμος δεν αντιστέκεται σε τέτοια τέρατα. Περίπου οκτώ χιλιάδες μουσουλμάνοι άνδρες, αλλά και μικρά παιδιά, δολοφονήθηκαν από σερβικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην «προστατευόμενη» από τον ΟΗΕ «ασφαλή» περιοχή. Η σύλληψη του κ. Κάρατζιτς πρέπει ν’ αποτελέσει παράδειγμα για τους άλλους ηγέτες που διαπράττουν ανάλογα εγκλήματα πιστεύοντας ότι θα καταφέρουν να διαφύγουν των ευθυνών τους και της δικαιοσύνης. Το Βελιγράδι θα πρέπει να συμφιλιωθεί και με την ιδέα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Ο κ. Τάντιτς επέδειξε πολιτικό θάρρος και η Ευρώπη τώρα μπορεί να τον ενισχύσει με τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων. Η σφαγή της Σρεμπρένιτσα δεν θα ξεχαστεί. Αλλά είναι για το καλό όλων, η έξοδος της Σερβίας από τη μακρά απομόνωση που μόνη της προκάλεσε.

HAARETZ

Οι Εβραίοι ψηφοφόροι

Οι Ισραηλινοί δεν ενδιαφέρουν ούτε τον Μπαράκ Ομπάμα, ούτε τον Τζον Μακέιν. Δεν τους αφήνουν, ωστόσο, αδιάφορους οι Εβραίοι ψηφοφόροι της Αμερικής. Η αλήθεια είναι ότι ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα -ο υποψήφιος με τον μουσουλμάνο πατριό που δηλώνει πρόθυμος να συναντήσει τον Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ- προκαλεί ανησυχία στο εβραϊκό λόμπι. Οι σύμβουλοι του γερουσιαστή από το Ιλινόις έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα και ως εκ τούτου του συνιστούν να καταφεύγει σε δηλώσεις υπέρ των θέσεων του Ισραήλ. Είναι σαφές, πάντως, ότι το ισραηλινό κατεστημένο επιθυμεί διακαώς την εκλογή του κ. Μακέιν στον Λευκό Οίκο. Φυσιογνωμικά θυμίζει τον Αριέλ Σαρόν και τον Γιτζάκ Ραμπίν και εφόσον αποφασίσει να ακολουθήσει την πολιτική του Τζορτζ Μπους για τη Μέση Ανατολή, τότε το Ισραήλ θα έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει. Στον αντίποδα, ο Ομπάμα εξακολουθεί να θεωρείται μια «ενδιαφέρουσα» επιλογή, αλλά συνάμα και επικίνδυνη. Εφόσον καταφέρει να αποκαταστήσει το κύρος της Ουάσιγκτον στο διεθνές στερέωμα, να περιορίσει την εξάρτηση των ΗΠΑ από το πετρέλαιο και να πιέσει στην κατεύθυνση των διαπραγματεύσεων για τη ειρήνη στη Μέση Ανατολή, τότε η στρατηγική θέση του Ισραήλ θα βελτιωθεί δραματικά. Οπως και να έχει, όμως, θα αναγκαστεί να πιέσει αφόρητα την ισραηλινή κυβέρνηση. Αν αποτύχει, το Ισραήλ θα κληθεί να καταβάλει δυσβάσταχτο τίμημα, δίχως να έχει δρέψει καρπούς.

THE TIMES OF INDIA

Μια απαραίτητη νίκη

Το ινδικό σύνταγμα ορίζει ότι η υπογραφή διεθνών συνθηκών αποτελεί υπόθεση του υπουργικού συμβουλίου. Το ζήτημα της συμφωνίας για τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας με τις ΗΠΑ, ωστόσο, πυροδότησε πολιτικό αναβρασμό και κατέληξε με την αποχώρηση των αριστερών κομμάτων από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, η ουσιαστική συζήτηση που προηγήθηκε της ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής που κατέθεσαν τα κομμουνιστικά κόμματα της Ινδίας ήταν επιβεβλημένη. Τώρα, ωστόσο, η κυβέρνηση καλείται να επικεντρωθεί στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί ραγδαία και τα σημάδια της οικονομικής ύφεσης είναι κάτι παραπάνω από ορατά. Η κυβέρνηση, λοιπόν, ξεπέρασε τον σκόπελο του πυρηνικού ζητήματος και απαγκιστρώθηκε από την Αριστερά. Η στιγμή είναι η πλέον κατάλληλη προκειμένου να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ήδη καθυστερήσει αρκετά.

TODAYS ZAMAN

Συγκοινωνούντα δοχεία

Παρά την οργισμένη διάψευση του τουρκικού γενικού επιτελείου, η εφημερίδα «Ακσάμ» εμμένει στον ισχυρισμό περί «στενής διασύνδεσης» της εσωτερικής έρευνας που διενεργείται στις ένοπλες δυνάμεις εδώ και τρία χρόνια για την ύποπτη δραστηριότητα αξιωματικών του στρατού και της έρευνας για την «Εργκένεκον». Απαντώντας σε ανακοίνωση του γενικού επιτελείου, που κατηγορεί την εφημερίδα για ψευδείς ειδήσεις, ο διευθυντής του γραφείου της Αγκυρας και αρθρογράφος Ισμαήλ Κιουτσούκαγια απαντά ότι δικαιολογημένα ο στρατός προσπαθεί να αποσυνδέσει τις δύο έρευνες, εις μάτην όμως. Κατά τη δική του εκδοχή η διαπίστωση της «συγκρότησης παράνομης οργάνωσης στο εσωτερικό του τουρκικού στρατού» περιέχεται σε αναφορά του 2005 της ΜΙΤ (μυστικές υπηρεσίες), την οποία ερεύνησε τότε ο εισαγγελέας της Αεροπορίας και εξετάζει σήμερα το γενικό επιτελείο. Σε σχέση με την έρευνα αυτή ενδέχεται να κληθούν να καταθέσουν ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χιλμί Οζκιόκ και ο απόστρατος στρατηγός Φαρούκ Οζάκ. Τη δική του εκδοχή ως προς τα τεκταινόμενα στην Τουρκία δίνει το εβδομαδιαίο περιοδικό «Ακσιόν». Με αφορμή την παραπομπή των «86» υπόπτων της Εργκένεκον τη Δευτέρα 14 Ιουλίου, συνδέει τη συγκεκριμένη «εγκληματική οργάνωση» με την τουρκική Χιζμπουλά.

EL PAIS

Αλλο ένα πλήγμα στην ΕΤΑ

Με τη σύλληψη των μελών του πιο δραστήριου και δυναμικού πυρήνα της ΕΤΑ, του «Κομάντο του Βισκαϊκού», επιβεβαιώνεται μια τάση που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια τον αντιτρομοκρατικό αγώνα: Το ολοένα και μικρότερο χρονικό διάστημα ανάμεσα στην εκδήλωση μιας τρομοκρατικής πράξης και στη σύλληψη των δραστών της. Μετά την κραυγαλέα αποτυχία της λεγόμενης ειρηνευτικής διαδικασίας, κατά την οποία το κράτος έκανε μια ανεπιτυχή προσπάθεια για έναν τελικό διάλογο με τους τρομοκράτες, η αστυνομική και δικαστική δράση αναδείχθηκε στο βασικό εργαλείο του κράτους δικαίου να τελειώνει οριστικά με την ΕΤΑ. Η σύλληψη 306 ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην οργάνωση από τον Ιανουάριο του 2007 μαρτυρά με σαφήνεια τη στρατηγική που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση.

Κοινωνικά απομονωμένη ολοένα και περισσότερο στη Χώρα των Βάσκων, η ΕΤΑ μετρά περίπου 600 φυλακισμένους στην Ισπανία και 150 στη Γαλλία. Σ’ αυτό το φόντο, εμφανίζεται, εκτός από παράνομη, και εντελώς άκαιρη η πρωτοβουλία του κυβερνήτη Ιμπαρέτσε για δημοψήφισμα στη χώρα των Βάσκων, καθώς η απόρριψή της από την κυβέρνηση θα προσφέρει πρόσχημα νομιμοποίησης στην ΕΤΑ.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc