Αναρμόδιος για μειονότητες.


Τις καλές σχέσεις γειτονίας προτάσσει στην απάντηση προς Γκρουέφσκι ο Μπαρόζο

ΑΠΕ
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απέστειλε την απαντητική επιστολή προς τον Νίκολα Γκρουέφσκι
Βρυξέλλες
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Η Κομισιόν είναι αναρμόδια για θέματα μειονοτήτων απάντησε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ υπογράμμισε ότι η διατήρηση των καλών σχέσεων γειτονίας είναι προϋπόθεση για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της ΠΓΔΜ.

Στην απαντητική επιστολή του, ο πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να ασχοληθεί με ζητήματα όπως οι ταυτότητες μειονοτήτων, τα δικαιώματά τους, η απόδοση ιθαγένειας και η ανάκτηση περιουσιών στην επικράτεια των κρατών-μελών. Αυτό είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών, όπως επιτάσσουν οι συνταγματικές τους παραδόσεις και οι διεθνείς τους υποχρεώσεις.

Στην επιστολή του, ο κ. Μπαρόζο δηλώνει ακόμη ότι η Επιτροπή είναι πάντα ισχυρά δεσμευμένη στο σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών και εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ και της κυβέρνησης μιας γειτονικής χώρας, κράτους-μέλους της ΕΕ, αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, είναι πρωταρχικής σημασίας για μια χώρα που έχει ευρωπαϊκές φιλοδοξίες να προσεγγίζει τέτοιες δυσκολίες με πνεύμα εποικοδομητικό και συνεργασίας, ανοιχτό στο διάλογο και με διάθεση να ακολουθήσει τη συμπεφωνημένη διέξοδο προς τα εμπρός.

Σχολιάζοντας την απαντητική επιστολή του κ. Μπαρόζο, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «διάθεση εξισορρόπησης».

Συγκεκριμένα, επισημαίνει: «Ο φανατικός εθνικισμός των Σκοπίων είναι ανεπιθύμητος στην ΕΕ. Αντιστρατεύεται τις αρχές, τις αξίες και τους σκοπούς της. Ειδικά, όταν πρόκειται για τα ταραγμένα δυτικά Βαλκάνια, ο τυφλός εθνικισμός της νέας γενιάς πολιτικών των Σκοπίων είναι απολύτως επικίνδυνος.

»Η επιστολή, ωστόσο, του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτηρίζεται από μία έντονη διάθεση εξισορρόπησης, η οποία οδηγεί σε παραλείψεις και τουλάχιστον αμφίσημες παραδοχές.

» Η ηγεσία των Σκοπίων, πάντως, πρέπει να σταθεί με προσοχή στην τελευταία φράση της επιστολής, όπου υπογραμμίζεται, πως οι σχέσεις καλής γειτονίας είναι ουσιώδεις για την πορεία της FYROM προς την ΕΕ».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Comments

Anonymous said…
Είναι καιρός να προβάλλουμε τις αντιρρήσεις μας στην εισδοχή, όχι τόσο για το όνομα, αλλά για τις εθνικιστικές, αλυτρωτικές λογικές και τις κακές σχέσεις γειτονίας που καλλιεργούν.
Όταν συμμορφωθούν προς το πνεύμα της ευρωπαϊκής ενότητας και συνεργασίας, τότε θα δούμε.
Τι να το κάνω το "όνομα", όταν θα λένε όσα σήμερα λένε;

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc