Ενωτικό μήνυμα από τον Ομπάμα στην Ευρώπη
«Να πέσουν τα νέα τείχη», τόνισε απ’ το Βερολίνο

«Λαέ του Βερολίνου, λαοί του κόσμου, τα νέα τείχη που έχουν υψωθεί μπροστά μας πρέπει να πέσουν, τα τείχη ανάμεσα στους έχοντες και τους μη έχοντες, τα τείχη ανάμεσα στις φυλές, τα τείχη ανάμεσα σε μετανάστες και αυτόχθονες, ανάμεσα στις θρησκείες... πρέπει να πέσουν». Γνωστός για τη ρητορική του δεινότητα, ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συνεπήρε χθες το πλήθος των Βερολινέζων που συνέρρευσε στη Στήλη της Νίκης, ώστε να ακούσει το μήνυμα του προς την Ευρώπη. Προκειμένου, μάλιστα, να αντικρούσει όσους υποστήριζαν ότι η ανοικτή συγκέντρωση που διοργάνωσε στη γερμανική πρωτεύουσα συνιστά κίνηση μεγαλαυχίας, αφού δεν είναι εκλεγμένος ηγέτης, ο Αφροαμερικανός γερουσιαστής διευκρίνισε ότι «δεν στέκομαι εδώ μπροστά σας ως υποψήφιος πρόεδρος, αλλά ως πολίτης. Ως περήφανος πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και συν-πολίτης του κόσμου, όπως εσείς».

Η 30λεπτη ομιλία του Ομπάμα διακόπηκε αρκετές φορές από τα χειροκροτήματα των δεκάδων χιλιάδων παρευρισκόμενων. Ηδη από το πρωί, άλλωστε, η λεγόμενη «Ομπαμανία» είχε μεταβάλει τους ρυθμούς της ζωής στην πόλη. Το Βερολίνο ήταν ο πρώτος σταθμός του ευρωπαϊκού σκέλους της περιοδείας του Ομπάμα και ακολουθούν σήμερα το Παρίσι και αύριο το Λονδίνο. Τις προηγούμενες ημέρες είχε επισκεφθεί το Κουβέιτ, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Ιορδανία, το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, σε μία προσπάθεια να αποδείξει ότι διαθέτει τα απαραίτητα εχέγγυα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.

Tον συνέκριναν με τον Κένεντι

Πάντως, όπως αποδείχθηκε και από το μέγεθος της χθεσινής συγκέντρωσης, οι Γερμανοί αποτελούν αναμφισβήτητα τους πλέον ενθουσιώδεις υποστηρικτές του. Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας δεν διστάζουν να συγκρίνουν τον μαύρο Γερουσιαστή με τον Τζον Κένεντι και η ατμόσφαιρα στην πόλη θύμιζε φεστιβάλ κατά την άφιξή του. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε μάλιστα ότι ο Ομπάμα συγκεντρώνει το «δικτατορικό» ποσοστό του 76% στις προτιμήσεις των Γερμανών, ενώ η Deutche Welle σημειώνει ότι ο Μακέιν αγνοείται συστηματικά από τον γερμανικό Τύπο. «Εφτασε ο σούπερστάρ», έγραφε με αρκετή δόση ειρωνείας το περιοδικό Spiegel, τη στιγμή που αξιωματούχοι της γερμανικής αστυνομίας δήλωναν ότι το γεγονός θυμίζει συναυλία του Μάικλ Τζάκσον.

Οι αναφορές στην ψυχροπολεμική ιστορία του Βερολίνου και την αερογέφυρα του 1948 ήταν συνεχείς, όπως και οι παραλληλισμοί του διχασμού της πόλης με τη σημερινή παγκόσμια πραγματικότητα. Ο Ομπάμα τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Βερολίνο είναι το πλέον κατάλληλο μέρος για να στείλει το μήνυμα ότι θα πρέπει να αφήσουμε κατά μέρος τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου και να βάλουμε τα θεμέλια για στενότερη συνεργασία ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία. Προσέθεσε δε ότι οι δύο πλευρές του Ατλαντικού έχουν χρέος να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους και να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Παρά το γεγονός ότι γνώριζε την αντίθεση των Γερμανών στον πόλεμο του Αφγανιστάν, ο Ομπάμα ζήτησε την υποστήριξη τους, καθώς η Αμερική «όσο ισχυρή και να είναι» δεν μπορεί να αναλάβει μόνη της όλο το βάρος του πολέμου κατά της τρομοκρατίας. Εντούτοις, τα σημεία της ομιλίας του που προκάλεσαν τον περισσότερο ενθουσιασμό ήταν η καταδίκη των βασανιστηρίων, η αναφορά του στην ανάγκη για αποπυρηνικοποίηση του πλανήτη και προστασία του περιβάλλοντος.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc