Μέχρι τέλους η σύγκρουση για τα προνόμια /kathimerini


Αποφασισμένη η κυβέρνηση για τις ΔΕΚΟ

Του Φ. Καλλιαγκoπουλου

Αποφασισμένος να φθάσει στα άκρα με τις συντεχνίες και τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει για την τροπολογία που αποσκοπεί να βάλει σε μία ορθολογική βάση τις αποδοχές στις ελλειμματικές ΔΕΚΟ, δήλωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης: «Αν οι λύσεις απαιτούν συγκρούσεις με συγκεκριμένα συμφέροντα, συντεχνίες και ομάδες, είμαστε αποφασισμένοι να τις κάνουμε», τόνισε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας ότι η διάταξη που θέτει τέλος στις μονομερείς προσφυγές στη διαιτησία είναι ένα επακόλουθο βήμα του νόμου για την εξυγίανση των ΔΕΚΟ. Στη σύντονη προσπάθεια της αντιπολίτευσης να παρουσιάσει την κυβέρνηση ότι προωθεί την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο υπουργός απάντησε με κατάθεση στοιχείων σχετικά με τη σχέση εσόδων προς το μισθολογικό κόστος ελλειμματικών ΔΕΚΟ.

Ετσι, για το 2007 στην ΕΘΕΛ με έσοδα 195 εκατ. ευρώ, μόνον οι δαπάνες μισθοδοσίας είναι 281,9 εκατ. Στους ΗΣΑΠ με έσοδα 93,6 εκατ., τα έξοδα έφτασαν τα 90,6 εκατ. Στον ΗΛΠΑΠ με έσοδα 45,24 εκατ., έξοδα μισθών πάντα 63,6 εκατ. Στον ΟΣΕ έσοδα 100 εκατ., έξοδα μισθοδοσίας 400 εκατ. Στην ΕΑΒ έσοδα 198 εκατ., έξοδα 139 εκατ. και στην ΕΑΣ έσοδα 74 εκατ., έξοδα μισθοδοσίας 83 εκατ.

«Η πραγματικότητα να συντηρούνται οι ΔΕΚΟ αυτές από τις κρατικές επιχορηγήσεις είναι ό,τι πιο αντικοινωνικό», υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης στην καταγγελία του κ. Ευ. Βενιζέλου ότι «κλονίζεται το κοινωνικό και προσωπικό κεκτημένο των μεσαίων εισοδημάτων». Μάλιστα ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στον ΟΣΕ υπάλληλοι πληρώνονται περισσότερο από ό,τι ο διευθύνων σύμβουλος, όπως επίσης και στους ΗΣΑΠ ο διευθύνων σύμβουλος είναι ο 100ός στη σειρά μισθοδοσίας: «Αυτοί είναι ανορθολογισμοί, δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν», τόνισε.

«Και γι' αυτό πρέπει να την πληρώσουν οι νεοπροσλαμβανόμενοι; Πράγματι έχουν αποκτήσει στις ΔΕΚΟ πολλά γιατί έχουν δυνατές συνδικαλιστικές εκπροσωπήσεις, αλλά η προσδοκία είναι να επιτύχουν και οι υπόλοιποι του ιδιωτικού τομέα τις κατακτήσεις αυτές, όχι να τους αφαιρεθούν», ήταν η απάντηση του κ. Βενιζέλου. «Ακριβώς πρέπει να αποκαταστήσουμε την κοινωνική δικαιοσύνη και δεν θίγουμε κεκτημένα των παλαιοτέρων, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι νομιμοποιούμε ηθικά πολλά από αυτά τα απαράδεκτα, όπως απαράδεκτο ήταν κ. Βενιζέλε εσείς ως υπουργός να φορτώσετε όλα τα ελλείμματα του ταμείου της ΔΕΗ με συντάξεις διπλάσιες και τριπλάσιες από τους χαμηλοσυνταξιούχους στον κρατικό προϋπολογισμό», ήρθε το καρφί από τον υπουργό Οικονομίας. «Θίγουμε το μαλακό υπογάστριο των μηχανισμών εξουσίας του ΠΑΣΟΚ στον χώρο των ΔΕΚΟ, με τον ξύλινο συνδικαλιστικό λόγο και το κατέβασμα των διακοπτών της ΔΕΗ», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Π. Παναγιωτόπουλος.

Κατά τον κ. Βενιζέλο η ρύθμιση τίθεται για αντιπερισπασμό και υπεκφυγή από το θέμα Ζορμπά και τη σαφή προσπάθεια να κλείσει η έρευνα σε υποθέσεις που καίνε την κυβέρνηση: «Γι' αυτό ο έντιμος, αλλά ιδιόρρυθμος κ. Ζορμπάς θα εκδικηθεί, γιατί ταπεινώθηκε και θα πρέπει να αμυνθεί». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε λαϊκισμό την κατάθεση της τροπολογίας και υποστήριξε ότι το επόμενο κτύπημα θα είναι στις εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης προχώρησε σε διορθωτικές τροποποίησεις και στη θητεία της νέας επιτροπής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος (από τριετή σε διετή), ενώ πρόσθεσε για μεγαλύτερη διασφάλιση των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ ότι το σύνολο των αποδοχών που ορίζει η διυπουργική επιτροπή δεν μπορεί να είναι κατώτερο από τις προβλεπόμενες στις εθνικές γενικές, κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συλλογικές συμβάσεις.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc