Ηλεκτρονική κάρτα - φρένο στις ανεξέλεγκτες δαπάνες των Ταμείων

Θα καταγράφεται η ασφαλιστική πορεία των εργαζομένων «E» 24/7
mail to Εκτυπώστε το Αρθρο Μεγαλύτερα Γράμματα Μικρότερα Γράμματα

Ηλεκτρονική «κάρτα» θα αποκτήσουν όλοι οι ασφαλισμένοι, προκειμένου να μπει τέλος στις ανεξέλεγκτες δαπάνες των Ταμείων.

Το θέμα αυτό βρέθηκε χθες στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τους υπουργούς Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά και Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η νέα «κάρτα» θα καταγράφει την ασφαλιστική πορεία των εργαζομένων, οι οποίοι θα αποκτήσουν άμεσα τον δικό τους αριθμό για την κοινωνική ασφάλιση (ΑΜΚΑ). Στόχος της προσπάθειας είναι να υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για την ασφαλιστική «διαδρομή» του κάθε εργαζόμενου, δηλαδή να καταγράφονται από τα φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί μέχρι τις εξετάσεις που έχει κάνει.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο θα υπάρξουν και οι επίσημες ανακοινώσεις από τους υπουργούς Απασχόλησης και Υγείας για το θέμα. Στόχος της προσπάθειας είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών αλλά και ο περιορισμός των ανεξέλεγκτων δαπανών, που προκαλούν την οικονομική αιμορραγία του ασφαλιστικού συστήματος.

Είναι χαρακτηριστικό πως με βάση τα τελευταία στοιχεία μέσα σε οκτώ χρόνια οι δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη αυξήθηκαν κατά 154%. Συγκεκριμένα το 2000 διαμορφώνονταν στα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ και φέτος αναμένεται να εκτοξευτούν στα 8,15 δισεκατομμύρια.

Ωστόσο το ένα τρίτο των δαπανών αυτών είναι αποτέλεσμα τεχνητής ζήτησης και δεν εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων.

Ενδεικτικό είναι πως το 2000 τα Ταμεία διέθεσαν 943 εκατομμύρια ευρώ για φάρμακα και φέτος αναμένεται να χρειαστούν πάνω από 4,2 δισεκατομμύρια.Εκτός ελέγχου είναι και η εισφοροδιαφυγή, η οποία κάθε χρόνο κοστίζει στο σύστημα το ποσό των 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μόνο στο ΙΚΑ οι απώλειες από τη μαύρη εργασία ανέρχονται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο ένας στους πέντε εργαζόμενους είναι ανασφάλιστος. Τώρα οι υπουργοί Απασχόλησης και Υγείας φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν τις ανεξέλεγκτες αυτές σπατάλες με την ηλεκτρονική κάρτα.

Για «ένα πολύ μεγάλο έργο» έκανε λόγο η Φάνη Πάλλη Πετραλιά εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου και προσέθεσε πως «αυτό το έργο θα οδηγήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής, στον εξορθολογισμό του συστήματος και των ταμείων και στην παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στους πολίτες».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος σημείωσε πως «τελειώνουμε μία για πάντα με τις αλόγιστες συνταγογραφήσεις και τις άσκοπες ιατρικές πράξεις» και προσέθεσε πως δημιουργείται ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τους πολίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε στη σύσκεψη και το θέμα των ιατρείων του ΙΚΑ, που αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των δύο υπουργείων.

Ο υπουργός Υγείας φέρεται να θέλει την αρμοδιότητα, ωστόσο κάτι τέτοιο βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο την υπουργό Απασχόλησης.

Κ. ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc