Το θέμα της ημέρας | 27.07.2008
Βαθαίνει το ρήγμα στη σερβική κοινωνία
Εν όψει της έκδοσης του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης οι διαδηλώσεις παίρνουν δυναμικότερη μορφή. Απειλές για τη ζωή του δέχεται ο πρόεδρος Τάντιτς.
Όσο πλησιάζει η μέρα έκδοσης του Ράντοβαν Κάρατζιτς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, τόσο περισσότερο οξύνονται τα μίση και τα πάθη στη Σερβία. Η νέα φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Μπόρις Τάντιτς βρίσκεται υπό την καθημερινή αυξανόμενη πίεση του πεζοδρομίου. Κάθε βράδυ από τη μέρα της σύλληψης του πρώην προέδρου των Σέρβων της Βοσνίας οι οπαδοί του Κάρατζιτς και οι λεγόμενοι εθνικιστές από το Ριζοσπαστικό Κόμμα συγκεντρώνονται έξω από την κατοικία του Σέρβου προέδρου και μόνο χάρη στην παρέμβαση της αστυνομίας αποφεύγεται το χειρότερο.
«Η προδοσία δεν συγχωρείται»
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Πάσχα του 1996 στο Πάλε της ΒοσνίαςΠροδοσία, προδοσία, Κάρατζιτς, Κάρατζιτς, φωνάζουν οι διαδηλωτές και δείχνουν τη νέα πολιτική ηγεσία της χώρας. Όμως οι Σέρβοι πολιτικοί δεν πτοούνται, δεν επηρεάζονται από λαϊκή οργή ακόμη και στην πιο επικίνδυνη μορφή της, τις απειλές κατά της ζωή του Σέρβου προέδρου. «Θέλουμε να υπενθυμίσουμε στον Μπόρις Τάντιτς, που συμπεριφέρεται σαν δικτάτορας, ότι στη Σερβία η προδοσία δεν συγχωρείται ποτέ», προειδοποίησε η Βερίτσα Ραντετα, βουλευτής του Ριζοσπαστικού Κόμματος. Η προειδοποίηση είναι σαφής και έχει προηγούμενο στη σερβική ιστορία, με θύματα από τη βασιλική οικογένεια μέχρι τον Ζόραν Ντζίντζιτς, τον μεταρρυθμιστή πρωθυπουργό που δολοφονήθηκε πριν από 5 χρόνια. Η στάση της βουλευτίνας αντανακλά το βαρύ κλίμα των ημερών λίγες μέρες πριν την έκδοση Κάραντζιτς.
Κατά της Σερβίας το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της ΧάγηςΣχεδόν το ήμισυ του σερβικού πληθυσμού θα επιθυμούσε να δει τον πρώην πρόεδρο των Σέρβων της Βοσνίας να λογοδοτεί ενώπιον σερβικού δικαστηρίου χωρίς να σημαίνει ότι ένας στους δύο Σέρβους είναι απαραίτητα και οπαδός του. Πολλοί όμως αισθάνονται ότι το Διεθνής Δικαστήριο της Χάγης είναι μεροληπτικό, έχει μετατραπεί δηλαδή σε ένα αντισερβικό δικαστήριο. Όσο καθυστερεί η έκδοση, τόσο περισσότερο ανεβαίνει το θερμόμετρο. Η υπερασπιστική τακτική του συνηγόρου του που στηρίζεται στην καθυστέρηση της έκδοσης, συμβάλλει στην αναμόχλευση των παθών. Ο ειδικός εφέτης ανακριτής Βουξεβιτς όμως δεν χάνει την ψυχραιμία του. «Μέχρι αύριο Δευτέρα δεν έχουμε περιθώρια κινήσεων. Όλοι ρωτούν για τις ισχύουσες προθεσμίες, Δεν καταλαβαίνω τη βιασύνη. Περιμέναμε 13 χρόνια, δεν θα πάθουμε τίποτα να περιμένουμε μερικές μέρες ακόμη» λέει.
Διέμεινε και στη Βιέννη
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Οδός Μέρτς 148, Βιέννη. Εδώ έμενε ο ΚάρατζιτςΤο ρήγμα στη σερβική κοινωνία βαθαίνει. Επιστρέφει σε πιο έντονη μορφή η παραδοσιακή αντιπαράθεση μεταξύ των εθνικιστών και των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας. Και σε αυτήν την έντονη αντιπαράθεση χαμένη είναι η ίδια η χώρα. Οι εφημερίδες αποκαλύπτουν καθημερινά λεπτομέρειες γύρω από τον Κάραντζιτς, πώς έζησε όλα αυτά τα χρόνια που διέφευγε της σύλληψης, ποιος γνώριζε πού κατοικούσε, με ποιους διατηρούσε επαφές. Φαίνεται ότι ένας από τους τόπους διαμονής του ήταν και η Βιέννη. Όπως επιβεβαιώνουν οι αστυνομικές αρχές της Βιέννης, το 2007 εργάστηκε στην αυστριακής πρωτεύουσα ως εναλλακτικός γιατρός. Μάλιστα είχε προσαχθεί για ανάκριση στην αστυνομία, επειδή ήταν παρών σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ δύο Σέρβων σε κάποιο σπίτι. Ο Ρουντολφ Γκόλια, εκπρόσωπος του αυστριακού Υπουργείου Εσωτερικών είπε σχετικά: «Ο άνθρωπος μας είπε ότι είχε γεννηθεί στη Κροατία, και ότι ήταν άνεργος. Καλέσαμε αμέσως διερμηνέα που μετέφρασε τους διαλόγους. Στην ερώτηση πώς βρέθηκε σε αυτό το σπίτι, μας απάντησε ότι ήταν επισκέπτης στο σπίτι που ερευνούσαμε. Η ταυτότητα που μας παρουσίασε ήταν γνήσια».
Ειρήνη Αναστασοπούλου
Comments