Επιστροφή στα δύσκολα


Τα πυρά Μακέιν δέχεται ο Ομπάμα μετά την επιτυχημένη διεθνή περιοδεία του
Ο Μπάρακ Ομπάμα, κατά την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη, το Σάββατο.
Ο Μπάρακ Ομπάμα, κατά την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη, το Σάββατο.

Αθήνα: Ο Μπάρακ Ομπάμα μπορεί να κέρδισε τις καρδιές των Ευρωπαίων, όπως σημειώνει ο διεθνής Τύπος, αλλά στις ΗΠΑ, ο αντίπαλός του Τζον Μακέιν επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την διεθνή περιοδεία, κατηγορώντας τον ότι προτίμησε να δει τους ηγέτες από τους «τραυματίες Αμερικανούς ήρωες». Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, πάντως, επικεντρώνει τώρα το ενδιαφέρον του στην οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ.

Η κριτική του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών εστιάζεται στο γεγονός ότι ο Μπάρακ Ομπάμα ακύρωσε την τελευταία στιγμή την επίσκεψη που είχε προγραμματίσει σε τραυματίες Αμερικανούς στρατιώτες σε στρατιωτικό νοσοκομείο στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Μακέιν, ο Γερουσιαστής του Ιλινόι προτίμησε τους ξένους ηγέτες και να εμφανιστεί σαν ροκ σταρ μπροστά στους ευρωπαίους, από το επισκεφθεί τους «τραυματισμένους Αμερικανούς ήρωες».

Οι υπεύθυνοι του επιτελείου του Ομπάμα χαρακτήρισαν τη δήλωση «εντελώς ανάρμοστη» και επικαλέστηκαν τις επιφυλάξεις που εξέφρασε το Πεντάγωνο για πολιτική δραστηριότητα σε στρατιωτική βάση. Ωστόσο, το Πεντάγωνο έσπευσε να δηλώσει ότι ουδέποτε ζήτησε από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών να μην πραγματοποιήσει την επίσκεψή του εκεί.

Το επιτελείο του Μακέιν προχώρησε το Σάββατο και στη δημοσιοποίηση διαφήμισης, σύμφωνα με την οποία ο Ομπάμα δεν πήγε στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Γερμανίας επειδή το Πεντάγωνο δεν του επέτρεψε να πάρει μαζί και τις κάμερες, ενώ ο ίδιος ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών σε δηλώσεις του την Κυριακή τόνισε: «Εάν το Πεντάγωνο είχε πει σε εμένα ότι δεν μπορώ να επισκεφθώ αυτούς του στρατιώτες, ενώ εγώ ήμουν εκεί και ήθελα να πάω, τότε να είστε σίγουροι ότι θα είχε γίνει σεισμός».

Από την πλευρά του υποψηφίου των Δημοκρατικών, επισημάνθηκε ότι τόσο ο Μπάρακ Ομπάμα, όσο και ο Τζον Μακέιν τιμούν τους Αμερικανούς στρατιώτες, ενώ έγινε η υπενθύμιση πως ο Γερουσιαστής του Ιλινόι επισκέφθηκε τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, την περασμένη εβδομάδα, καθώς και ότι έχει πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων σε κέντρα αποκατάστασης τραυματιών στρατιωτών στην Ουάσινγκτον.

Σε κάθε περίπτωση, αφού ολοκλήρωσε την περιοδεία του σε Μ.Ανατολή και Ευρώπη, που στόχο είχε να δείξει πως δεν είναι άπειρος και αφελής στην εξωτερική πολιτική, όπως τον κατηγορεί ο Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του, ο Μπάρακ Ομπάμα ρίχνει τώρα το βάρος του στην οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ.

Αφού εξέφρασε τη στήριξή του στις κινήσεις του προέδρου της FED Μπεν Μπερνάνκι, σχετικά με την οικονομική κρίση στην αγορά των ακινήτων και γενικότερα την ύφεση στην οικονομία των ΗΠΑ, ο Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον πρώην πρόεδρο της FED Πολ Βόλκερ, τον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρόμπερτ Ρούμπιν, τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Γουόρεν Μπάφετ και άλλες σημαντικές προσωπικότητες στον τομέα της Οικονομίας.

Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από Associated

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»