Tι γραφει ο ξενος Tυπος απο καθημερινή


LIBERATION

Ατίθαση νεολαία

Αυστηρή κριτική άσκησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και ειδικότερα στην ηγεσία του το στέλεχος της νεολαίας, Ραζί Χαμαντί, που κάλεσε το κόμμα «να αναλάβει και πάλι τα ηνία και να πάψει να διαψεύδει τις ελπίδες των εκατομμυρίων Γάλλων ψηφοφόρων του», κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο «θερινό πανεπιστήμιο» του κόμματος στο Καρπαντρά. «Πέντε ή έξι θεμελιώδη νομοθετήματα της νέας σαρκοζικής τάξης πραγμάτων πέρασαν αμαχητί από την Εθνοσυνέλευση. Αν το συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος τον Νοέμβριο ανανεώσει την εμπιστοσύνη του έστω και στη μισή ηγεσία, θα πρόκειται για σημαντική ήττα». Το συνέδριο της Ρενς χαρακτηρίζεται, άλλωστε, ως «συνέδριο τελευταίας ευκαιρίας», από στελέχη της νεολαίας του κόμματος, που δεσμεύονται να πραγματοποιήσουν σε αυτό δυναμική παρουσία.

LOS ANGELES TIMES

Δικαστική αγωνία

Η επάνοδος από τις διακοπές των μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ θα συνοδευτεί από μια απόφαση υψίστης σημασίας στα χρονικά του σώματος. Τα εννέα μέλη του δικαστηρίου θα κληθούν να απαντήσουν εάν συμφωνούν με την απόφαση της υπόθεσης Κένεντι εναντίον Λουζιάνας, η οποία περιορίζει την επιβολή της εσχάτης των ποινών σε καταδικασθέντες για ανθρωποκτονία και μόνο. Η πολιτεία της Λουιζιάνα, όμως, στηριζόμενη σε τυπική αβλεψία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, επιδιώκει τώρα την ακύρωση της απόφασης. Το Δικαστήριο παρέλειψε -σύμφωνα με την έφεση της πολιτείας της Λουιζιάνα- να αναφερθεί στη στρατιωτική δικαιοσύνη, που προβλέπει την εσχάτη των ποινών για άλλα αδικήματα εκτός της ανθρωποκτονίας, όπως για την εσχάτη προδοσία. Αν και η έφεση έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, αναμένεται να πλήξει το γόητρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε μια στιγμή κατά την οποία οι αποφάσεις του οργάνου -όπως αυτή για τη θανατική ποινή- δημιουργούν πονοκέφαλο και οργή στην πλέον συντηρητική μερίδα των ψηφοφόρων του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

THE COPENHAGEN POST

Κίνδυνος για αθλητές

Εκτός από το ζέσταμα, η ολυμπιακή αποστολή της Δανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου θα πρέπει να προχωρήσει σε επιπλέον προετοιμασίες, που θα αφορούν αυτή τη φορά την ασφάλειά της. Σύμφωνα με ανακοίνωση στελεχών της εθνικής αποστολής, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας της Δανίας (ΡΕΤ), ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα του αθλητές ότι βρίσκονται πολύ ψηλά στην κατάταξη των «επικίνδυνων» ομάδων, στην οποία ανήκουν οι Ισραηλινοί και οι αθλητές των ΗΠΑ. Η Δανία βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, μετά τη βομβιστική επίθεση εναντίον της πρεσβείας της στο Πακιστάν τον Ιούνιο. Ο παίκτης της εθνικής ομάδας χάντμπολ της Δανίας, Κάσπερ Χβιτ, είπε σε συνέντευξή του την Κυριακή ότι η εθνική ομάδα θα μείνει σε εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού, σε απόσταση «ασφαλείας» από αραβικές ομάδες. «Ως Δανός δεν θέλω να μείνω κοντά σε αθλητές με ακραίες ιδεολογίες. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι νιώθω, όχι τόσο ως αθλητής των Ολυμπιακών, αλλά ως Δανός πολίτης» είπε ο Χβιτ.

THE NEW YORK TIMES

Μία νέα αρχή

Ο νέος πρωθυπουργός του Πακιστάν, Γουσάφ Ραζά Τζιλιανί, θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον για μια σειρά συναντήσεων. Οι εκλογείς του αντιπαθούν τις ΗΠΑ λόγω της στήριξής τους προς τον Περβέζ Μουσάραφ. Ο κ. Μπους, από την άλλη, αμφισβητεί την πρόθεση του Πακιστανού πρωθυπουργού να πολεμήσει κατά των δυνάμεων των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα, που χρησιμοποιούν τη χώρα του ως καταφύγιο. Για αυτό ο κ. Μπους πρέπει να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη του Πακιστανού αξιωματούχου, για να επιδείξει την πρόθεση στήριξης του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα και ενίσχυσης της μαχητικής ικανότητας της κατά των ακραίων στοιχείων. Οι Πακιστανοί ηγέτες πρέπει να διοικήσουν με μεγαλύτερη εντιμότητα και αποτελεσματικότητα. Πρέπει να πείσουν τους εκλογείς τους ότι ο εξτρεμισμός απειλεί και το Πακιστάν και ότι η μάχη εναντίον του δεν είναι αποκλειστικά αμερικανική υπόθεση. Η κυβέρνηση, επίσης, θα πρέπει να εδραιώσει την κυριαρχία της σε μεθοριακές περιοχές των φυλάρχων, παρέχοντας κοινωνικές υπηρεσίες, βοηθώντας την ανάπτυξη και βελτιώνοντας τη συνεργασία με τους φύλαρχους. Επίσης, πρέπει να αποσταλούν περισσότερα στρατεύματα κατά της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν. Πακιστάν και ΗΠΑ θα πετύχουν τους στόχους τους καλύτερα αν ψηφιστεί από το Κογκρέσο ο νόμος για αύξηση της οικονομικής βοήθειας και αυστηρότερο έλεγχο της αμερικανικής στρατιωτικής αρωγής. Ο κ. Τζιλιανί θέλει να ευχαριστήσει τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί αν οι ΗΠΑ καταβάλλουν το τίμημα του εκσυγχρονισμού των πακιστανικών F-16, απελευθερώνοντας μεγάλα ποσά για κοινωνικές δαπάνες. Και το Κογκρέσο πρέπει να συμφωνήσει σε αυτό. Ετσι, το Πακιστάν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει κοινωνικά προγράμματα και να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική βοήθεια για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Είναι μία λύση η οποία δεν είναι τέλεια, αλλά ίσως να σηματοδοτήσει την αρχή μίας νέας σχέσης που ενισχύει την δημοκρατία και τον πόλεμο κατά της Αλ Κάιντα.

BBC

Σοσιαλιστική λιτότητα

Αυστηρή προειδοποίηση απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο προς τους συμπατριώτες του, λέγοντας ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση θα πλήξει μοιραία και το σοσιαλιστικό νησιωτικό έθνος. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο Ραούλ κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής ομιλίας του την Κυριακή, για τα 55 χρόνια της κουβανικής επανάστασης. Στο λόγο του, που είχε διάρκεια μόλις 48 λεπτά, ο αδελφός του Φιντέλ Κάστρο, γνωστός για τις ομιλίες του με διάρκεια έως και τρεις ώρες, έκανε λόγο για μέτρα λιτότητας, που θα καταστούν αναγκαία ενόψει της εκτίναξης των τιμών στα διατροφικά προϊόντα. «Πρέπει να εξηγήσουμε στον κουβανικό λαό τις δυσκολίες που καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε και να τον προετοιμάσουμε για τις θυσίες που και αυτός θα αναγκαστεί να πραγματοποιήσει» είπε ο Ραούλ Κάστρο. Ο Κουβανός ηγέτης δεν ξέχασε βέβαια και τον μεγάλο ιδεολογικό εχθρό της χώρας, τις όμορες ΗΠΑ, λέγοντας: «Η επανάσταση και ο λαός θα συνεχίσουν να αποδίδουν μεγάλη σημασία στην άμυνα της χώρας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο». Ο Ραούλ Κάστρο, σε πείσμα των επικριτών του, πραγματοποίησε σημαντικές -αν και διστακτικές- μεταρρυθμίσεις στα δύο μόλις χρόνια που κατέχει την εξουσία στην Κούβα, με τις σημαντικότερες από αυτές να αφορούν την υπογραφή δύο συμφωνιών προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην έδρα του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο, την άρση της απαγόρευσης σε Κουβανούς να διαμένουν στα πολυτελή ξενοδοχεία της χώρας τους, την άρση της απαγόρευσης κατοχής ιδιωτικών κινητών τηλεφώνων και τη μερική ανατροπή της κολλεκτιβοποίησης του αγροτικού τομέα, με το κράτος να επιτρέπει την ενοικίαση κρατικών αγροκτημάτων σε ιδιώτες αγρότες.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»