29/07/08 08:21


Όλα ανοιχτά στην Τουρκία
Τα σενάρια της επόμενης μέρας εν αναμονή της ετυμηγορίας του τουρκικού Δικαστηρίου
Μια Τουρκάλα με την κόρη της παρακολουθούν τις κηδείες των θυμάτων
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Σε δύο ερωτήματα καλείται να απαντήσει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας: θα απαγορεύσει το κόμμα του Ερντογάν επειδή απειλεί τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους; Θα εξοστρακιστούν από την πολιτική ζωή ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ;

Tρία είναι τα πιθανότερα σενάρια, σύμφωνα με Το Βήμα της Τρίτης: το σενάριο με τις λιγότερες πιθανότητες είναι οι δικαστές να δικαιώσουν τον Ερντογάν και το κόμμα του.

Το «κακό» σενάριο είναι να απαγορευθεί η λειτουργία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και να αναπτυχθούν τεθωρακισμένα στους δρόμους.

Τέλος, υπάρχει και το λεγόμενο «ήπιο» σενάριο: οι δικαστές δεν θα κλείσουν το ΑΚΡ, αλλά θα υπάρξουν κυρώσεις, όπως για παράδειγμα η απαγόρευση κρατικής χρηματοδότησης.

Το ερώτημα που θέτει η εφημερίδα είναι πώς θα αντιδρούσε η ηγεσία του κόμματος σε περίπτωση απαγόρευσης. Μία εναλλακτική λύση θα ήταν η προσφυγή σε δημοψήφισμα με το ερώτημα αν πρέπει να απαγορευθεί ή όχι. Συζητείται επίσης η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και η «κλωνοποίησή» του.

Το βέβαιο είναι ότι η υλοποίηση του «κακού» σεναρίου θα προκαλέσει πολιτική αναταραχή, αλλά και οικονομική αστάθεια.

Μία εξαιρετικά κρίσιμη ημερομηνία που ίσως λειτουργήσει ως χρονοδιάγραμμα για την απόφαση των δικαστών θεωρείται η 1η Αυγούστου: ξεκινά η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, όπου θα ληφθούν αποφάσεις για την ηγεσία των ΕΔ.

Τις αποφάσεις πρέπει να υπογράψει και ο πρωθυπουργός, ο οποίος αν επιλέξει να περιμένει την ετυμηγορία των δικαστών, ενδέχεται να έρθει σε αντιπαράθεση με την ηγεσία των Ένοπλων Δυνάμεων.

Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»