Συνεχή τα κύματα διαφοροποιήσεων στο ΠΑΣΟΚ


Toυ Κ. Π. Παπαδιοχου

Σε τροχιά νέων αναταράξεων εν μέσω θέρους έχει εισέλθει το ΠΑΣΟΚ, καθώς παρά την εμφανή προσπάθεια της Χαρ. Τρικούπη να υποβαθμίσει την κριτική των στελεχών προς τον κ. Γ. Παπανδρέου, οι δηλώσεις αποστασιοποίησης των τελευταίων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Χθες, τη σκυτάλη από τους κ. Γ. Φλωρίδη, Π. Μπεγλίτη και Γ. Λιάνη πήραν ο κ. Χρ. Βερελής, αλλά και οι κ. Βάσω Παπανδρέου και Α. Τσοχατζόπουλος, με τον πρώτο να είναι ιδιαίτερα αιχμηρός και να ζητεί να «αναδιατυπωθεί» η ρήση του κ. Παπανδρέου περί «χαλαρής ψήφου» στις επερχόμενες εκλογές. Η κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί στο ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στη Χαρ. Τρικούπη. Ομως, επί του παρόντος, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να έχει εγκαταλείψει την τακτική των απειλών για διαγραφή των «διαφωνούντων». Οπως αναφέρουν επιτελείς του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ -που αύριο συγκαλεί ευρεία σύσκεψη, προπαρασκευαστική της ομιλίας του στη ΔΕΘ- «έκανε μια μεγάλη κίνηση με την αποπομπή του κ. Κ. Σημίτη, αλλά δεν μπορεί κάθε μέρα να απειλεί με διαγραφές». Ετσι, η Χαρ. Τρικούπη επιχειρεί είτε την υποβάθμιση των διαφοροποιήσεων που καταγράφονται είτε την έμμεση «καταγγελία» τους, με το επιχείρημα ότι δεν συμβάλλουν στην ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ και ανακυκλώνουν μια εσωστρέφεια παντελώς αδιάφορη για τους πολίτες.

Τη δεύτερη «γραμμή άμυνας» ακουλούθησε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Απαντώντας σε βροχή ερωτήσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως «θα ήταν εγκληματικό αν σ’ αυτή τη συγκυρία το ΠΑΣΟΚ συζητούσε τα εσωτερικά του». «Οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται να τα ακούσουν αυτά και τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ ανά την Ελλάδα έχουν από ελάχιστη έως μηδενική ανοχή για μια συζήτηση, η οποία εξαντλείται στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Πάντως, το κλίμα είναι ιδιαίτερα βαρύ στη Χαρ. Τρικούπη από το μπαράζ των επικριτικών για τον κ. Παπανδρέου δηλώσεων του τελευταίου διαστήματος, παρότι όλοι ελπίζουν πως με τα «μπάνια του λαού» οι τόνοι θα πέσουν και το ΠΑΣΟΚ θα κάνει ένα νέο ξεκίνημα από το φθινόπωρο, εκμεταλλευόμενο και τη φθορά που εκτιμά ότι θα έχει η κυβέρνηση από την εκτόξευση της ακρίβειας. Μάλιστα, στο συγκεκριμένο πλαίσιο ο κ. Παπανδρέου είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει και στην ανασυγκρότηση των κορυφαίων οργάνων του ΠΑΣΟΚ, καθώς τα σχήματα του Πολιτικού Συμβουλίου και των Πολιτικών Εκπροσώπων κατά πολλούς δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα. Και χθες δεν έλειψαν οι φωνές κριτικής από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πλέον αιχμηρός υπήρξε ο κ. Βερελής που δήλωσε (στον «Αθήνα 9,84») ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη κρίση από την ίδρυσή του. Οταν λέμε ότι θα υπάρξουν χαλαρές εκλογές είναι σαν να πετάμε λευκή πετσέτα. Είναι σαν να λέμε, δηλαδή, ότι υπάρχει χώρος και χρόνος να χάσουμε και άλλες εκλογές. Διαφωνώ απολύτως με αυτήν τη λογική. Πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει αναδιατύπωση και της συγκεκριμένης φράσης, αλλά κυρίως της συγκεκριμένης λογικής». Από την πλευρά της, η κ. Βάσω Παπανδρέου σημείωσε πως «η αποτελεσματικότητά μας δεν είναι στον βαθμό που θα επιθυμούσαμε, και αυτό αποδεικνύεται και από τη στάση των πολιτών». Τέλος, ο κ. Τσοχατζόπουλος ανέφερε (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ) ότι «ο κόσμος περιμένει από εμάς συμπαράταξη του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένες προτάσεις, διότι οι λύσεις δεν έρχονται από τον αέρα».


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»