Τι γράφει ο ξένος τύπος. από καθημερινή

THE CHRISTIAN SCIENCE MONITOR

Το δικτυακό Σινικό Τείχος

H κινεζική ηγεσία της εξειδικεύεται στην παρεμπόδιση της λειτουργίας του Διαδικτύου. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι φυλακίστηκαν 49 χρήστες του Διαδικτύου, υπέρμαχοι της δημοκρατίας και της ελευθερίας του λόγου. Το 2005, η Yahoo China έδωσε στην κυβέρνηση πληροφορίες για τον δημοσιογράφο Σι Τάο, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε δεκαετή φυλάκιση. Οι ΗΠΑ μπορούν να αντιδράσουν υπερψηφίζοντας νομοσχέδιο με το οποίο απαιτείται από όλους τους παρόχους Διαδικτύου να κοινοποιούν τα αιτήματα για πληροφορίες χωρών όπου παραβιάζονται οι ατομικές ελευθερίες. Αυτά θα προωθούνται στο υπουργείο Δικαιοσύνης που θα κρίνει αν το αίτημα αφορά πολιτική καταπίεση ή επιβολή του νόμου.

DAILY STAR

Παιδική εργασία

Πρόκειται για την ντροπή της ανθρωπότητας: Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά σ' ολόκληρο τον πλανήτη υποχρεώνονται να εργαστούν. Οι κυβερνήσεις έχουν υπογράψει συνθήκες για την προστασία των ανηλίκων, ωστόσο η εκμετάλλευση συνεχίζεται. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στη Μέση Ανατολής. Οι συνθήκες φτώχειας υπό τις οποίες ζουν χιλιάδες αραβικές οικογένειες είναι ένα από τα αίτια της κατάστασης, αλλά επί της ουσίας αποτελεί ένα ακόμα σύμπτωμα της αποτυχημένης διακυβέρνησης. Οπου υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, θα υπάρχουν και οικογένειες που θα αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από τα να υποχρεώσουν τα παιδιά τους να εργαστούν.

LE MONDE

Ο Ομπάμα και η Ευρώπη

Αν η Ευρώπη γνωρίζει καλά τον Μπαράκ Ομπάμα, το αντίστροφο δεν ισχύει. Ο Δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ δήλωσε το 2007 ότι είχε ήδη ταξιδέψει στην Ευρώπη, αλλά στα τέσσερα χρόνια που είναι γερουσιαστής, δεν πραγματοποίησε παρά μόνο μία σύντομη στάση στο Λονδίνο, καθ' οδόν προς τη Μόσχα. Δέχθηκε επανειλημμένα κριτική ότι δεν έχει ακόμη συγκαλέσει την υποεπιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει. Στις δημοσκοπήσεις, οι λαοί της Ευρώπης προτιμούν τον Ομπάμα. Ωστόσο, οι κυβερνώντες έχουν λόγους να είναι πιο επιφυλακτικοί. Για παράδειγμα, ο Ομπάμα εμφανίζεται υπέρ του προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο.

EL PAIS

Ο Ομπάμα στο Βερολίνο

Η απόπειρα να μεταφράσει κανείς στη σύνθετη πολιτική πραγματικότητα τη λαϊκή απήχηση του Ομπάμα, όπως αυτή εκφράστηκε στην ογκώδη συγκέντρωση του Βερολίνου, ενέχει κινδύνους. Οι προσδοκίες της στιγμής είναι μόνο προσδοκίες. Ο Ομπάμα δεν είναι ακόμη πρόεδρος της ισχυρότερης χώρας του κόσμου. Αν καταφέρει να γίνει, δεν αποκλείεται να απογοητεύσει εκείνους που σήμερα τον θαυμάζουν ως αντίποδα του ολέθριου Μπους. Είναι πολύ πιθανό να αλλάξει πολλές από τις θέσεις του. Επιπλέον, είναι πολύ πρόωρο να προεξοφλήσει κανείς τι θα σημάνει μια προεδρία Ομπάμα. Τέλος, τον πρόεδρο των ΗΠΑ δεν τον εκλέγουν οι Ευρωπαίοι. Εκείνοι που θα τον αξιολογήσουν είναι οι συμπολίτες του.


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»