Διαστάσεις | 30.07.2008


Αστική ευθύνη από την πρώην ηγετική ομάδα της Siemens

Η χθεσινή απόφαση του εποπτικού συμβουλίου να προχωρήσει σε αγωγές εναντίον του πρώην Δ.Σ. είναι χωρίς προηγούμενο στην γερμανική ιστορία. Και θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα ότι η διαφθορά είναι ένα έγκλημα με τιμωρία.

Για πολλά χρόνια ήταν κάτι σαν εικόνα της γερμανικής οικονομίας. Οi σχέσεις του με την πολιτική ήταν πολύ στενές. Πρόσφερε τις συμβουλευτικές του υπηρεσίες σε πρώην και νυν καγκελαρίους, τους Χελμουτ Κολ και Γκέρχαρντ Σρενετρ, αλλά και την κυρία Μέρκελ. Μέχρις ότου ξέσπασε το σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία της Siemens. Ο Χάινριχ φον Πίρερ, άλλοτε ισχυρός άνδρας του κολοσσού, εγκαλείται από τα μέλη του εποπτικού συμβουλίου της εταιρίας για σοβαρά λάθη και παραλείψεις κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Μαζί με αυτόν και άλλα 10 ανώτατα στελέχη της Siemens. Το εποπτικό συμβούλιο θα καταθέσει εναντίον τους αγωγές ζητώντας την αποζημίωση της Siemens για τη ζημία που υπέστη μέχρι σήμερα, ακόμη και με χρήματα από την προσωπική τους περιουσία.

Ευθύνες υπάρχουν

...και ο διάδοχός του Κλάους ΚλαινφέλντBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: ...και ο διάδοχός του Κλάους ΚλαινφέλντΠρώτος αντέδρασε ο άλλοτε κύριος Siemens., Χάινριχ φον Πίρερ, δια του δικηγόρου του. «Ο πελάτης μου άκουσε την απόφαση με λύπη» είπε. «Και βέβαια θα αμυνθεί εν ευθέτω χρόνω στα μέτρα που ανακοίνωσε το εποπτικό συμβούλιο». Από την πλευρά του διαδόχου του φον Πίρερ στο τιμόνι της εταιρίας, του Κλάους Κλάινφελντ, η αντίδραση ήρθε από το Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια. Ο Κλάινφελντ στην αμερικανική εταιρία Αλκόα. «Τρέφω μεγάλη εμπιστοσύνη στο γερμανικό νομικό σύστημα και γι αυτό δεν ανησυχώ» φέρεται να δήλωσε. Η Siemens ανακοίνωσε ότι πριν καταθέσει τις αγωγές θα δώσει την ευκαιρία στα πρώην μέλη του Δ.Σ. να παρουσιάσουν τα επιχειρήματά τους. Το σκεπτικό είναι ότι διά των πράξεων ή των παραλείψεών τους οι άνθρωποι αυτοί προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην εταιρία, στην οποία προΐσταντο, άρα δεν μπορεί να αρκεί μόνο μια συμβολική καταβολή αποζημίωσης. Η ζημιά υπολογίζεται ότι είναι της τάξης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Εκτός από το ποσό του 1, 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που χάθηκαν σε μαύρα κανάλια, η εταιρία πλήρωσε άλλα 1, 9 δισεκατομμύρια ευρώ για τη δικαστική διαλεύκανση του σκανδάλου. Για όλα αυτά, αν δεν φέρει ευθύνη το Δ.Σ. μιας εταιρίας, τότε ποιος άλλος μπορεί να ευθύνεται;

Χωρίς προηγούμενο

Τα Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Τα "μαύρα σύννεφα" της εταιριαςΗ χθεσινή απόφαση πάντως χαιρετίστηκε από την πρωτοβουλία καταπολέμησης της διαφθοράς Transparency International. Ο αντιπρόεδρος του γερμανικού τμήματος Πέτερ φον Μπλομπεργκ δήλωσε ότι αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς τη διαλεύκανση ενός δράματος και ελπίζω ένα ακόμη μεγάλο βήμα προς την αλλαγή των συνθηκών. Όπως και να έχει το πράγμα η χθεσινή απόφαση του εποπτικού συμβουλίου της Siemens δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της χώρας, προκύπτει όμως αυτόματα και από το γερμανικό εταιρικό δίκαιο, αφού το διοικητικό συμβούλιο μιας εταιρίας είναι υπόλογο έναντι των μετόχων του. Και το διάδοχο Δ.Σ. της Siemens. θα μπορούσε να κατηγορηθεί από τους μετόχους, ότι δεν έπραξε τα δέοντα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και τον περιορισμό των ζημιών, αν δεν αναζητούσε αστικές αξιώσεις από την ομάδα φον Πίρερ Το ότι δεν υπάρχουν ακόμη χειροπιαστές αποδείξεις για την ποινική ευθύνη των πρώην ισχυρών της Ζίμενς δεν απαλείφει τις όποιες άλλες ευθύνες. Γιατί, όπως δήλωσε ο συνήγορος του Ράινχαρντ Σίκατζεκ,Ούβε φον Σααλφεντ «ένα σύστημα διαφθοράς μπορεί να λειτουργεί μόνο όταν η ηγεσία, είτε του επιμέρους εμπορικού τομέα, είτε ολόκληρης της εταιρίας το επιτρέπει. Και ιδιαίτερα όταν λέει ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς και τόσο ψείρας.

Ηχηρό μήνυμα

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η επόμενη πράξη με πολλές συνέχειες θα παιχτεί στις αίθουσες των αστικών δικαστηρίων. Δεν είναι τυχαίο ότι τη δίκη Σίκατζεκ στις πίσω θέσεις παρακολουθούσαν σταρ δικηγόροι, συνήγοροι κατηγορουμένων που ήθελαν να ακούσουν από πρώτο χέρι τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς. Στις νέες δίκες ο κύκλος των ενδιαφερομένων θα είναι πολύ ευρύτερος. Εκτός από τους πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου στην ιστορία της Γερμανίας θα περιλαμβάνει όλους του άλλους μάνατζερ που ίσως θα σκεφτούν μελλοντικά να βάλουν άλλους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά για να μην βρωμίσουν τα δικά τους χέρια.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

dw

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc