Πνεύμα «παρωχημένου εθνικισμού» καταλογίζει στην ΠΓΔΜ ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ
Ως προσπάθεια εκτροπής της διαπραγμάτευσης από το βασικό της στόχο που είναι η επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ χαρακτηρίζει την επιστολογραφία της ηγεσίας της γειτονικής χώρας ο Γιώργος Κουμουτσάκος.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» της ΝΕΤ και σε ερώτηση αναφορικά με την πρόσφατη επιστολή του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι προς τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος είπε πως «στον επιστολογραφικό τους οίστρο» δεν αναφέρεται καν το θέμα του ονόματος, κάτι που αποτελεί προσβολή για τον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, που έχουν λάβει τη σχετική απόφαση καθώς και για τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Είναι μια επιχείρηση που χαρακτηρίζεται από «έλλειμμα σοβαρότητας» και από πνεύμα «παρωχημένου εθνικισμού», η οποία για την ελληνική πλευρά έχει τελειώσει με την απαντητική επιστολή του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, πρόσθεσε ο κύριος Κουμουτσάκος.

Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη με σοβαρότητα στη διαπραγμάτευση, εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και με τη θέση ότι μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Η χώρα μας δεν δέχεται μαθήματα δημοκρατίας από την ΠΓΔΜ, είπε, όταν μάλιστα η γειτονική χώρα έδωσε πρόσφατα δείγματα δημοκρατικού ελλείμματος, τόσο με τον τρόπο που διεξήγαγε τις εκλογές, ο οποίος αμαύρωσε τη διεθνή της εικόνα, όσο και με τη σύλληψη του βασικού αντιπάλου του Γκρούεφσκι κι εν δυνάμει αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία να σημειωθεί ότι απέχει από τη Βουλή.

Σε αυτό εξάλλου το δημοκρατικό έλλειμμα, τόνισε ο κ Κουμουτσάκος, εστιάζονται και οι επιστολές του προέδρου της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Μπαρόζο και του επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής κ. Σολάνα, οι οποίοι υποδεικνύουν στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι να προχωρήσει σε ουσιαστικό εσωτερικό πολιτικό διάλογο και σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Καταλήγοντας για το θέμα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ προέβλεψε ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι πολύ σημαντικός μήνας.

Σε ερώτηση, τέλος, για την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και αν αυτή θα επηρεάσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απάντησε πως δεν πιστεύει σε αντανακλαστικές κινήσεις, σημείωσε πάντως ότι η γειτονική χώρα διέρχεται «κρίσιμη καμπή» και επεσήμανε ότι όποια κι αν είναι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, «η επόμενη ημέρα θα απαιτήσει νηφάλια και προσεκτική διαχείριση από την ηγεσία».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»