Σύγκρουση για ΔΕΚΟ και αποδοχές των δικαστικών


Εν μέσω έντονων αντιπαραθέσεων, αλλά χωρίς την παρουσία των πολιτικών αρχηγών, ολοκληρώθηκε χθες στη Βουλή η συζήτηση των τροπολογιών του υπουργείου Οικονομίας για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ και την αύξηση των αποδοχών των Δικαστικών η οποία αναμένεται να προκαλέσει σημαντική αύξηση και της βουλευτικής αποζημίωσης.

Η ψήφιση των δύο τροπολογιών αναβλήθηκε πάντως για σήμερα με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας κατόπιν αιτήματος του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε απόλυτα επιβεβλημένη την «αποκατάσταση της ισορροπίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις» τονίζοντας ότι σε πάρα πολλές από τις ΔΕΚΟ τα έσοδα από τα εισιτήρια ή από άλλες επιβαρύνσεις των πελατών τους δεν αρκούν για να καλύψουν τα έξοδα μισθοδοσίας.

Καταλόγισε μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ ότι ουσιαστικά ζητεί την επιβάρυνση των φορολογουμένων προκειμένου να διατηρούνται προνόμια σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Απαντώντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν επιδιώκει οικονομικά και αναπτυξιακά αποτελέσματα από την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων αλλά ουσιαστικά κάνει «επίδειξη πυγμής» στους νέους εργαζόμενους βγάζοντάς τους έξω από την προστασία των συλλογικών συμβάσεων και της διαιτησίας.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Αντώνης Σκυλλάκος χαρακτήρισε απαράδεκτη την τροπολογία λέγοντας ότι ανατρέπει βασικά δικαιώματα των εργαζομένων. Την τροπολογία καταψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος ζήτησε την απόσυρση καθώς και ο ΛΑΟΣ που ζήτησε την καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου στο δημόσιο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν όμως σύσσωμα και την αντίθεσή τους με την τροπολογία για την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών, τονίζοντας ότι συμφωνούν μεν με την ανάγκη αύξησης του μισθολογίου αλλά όχι με ρύθμιση της τελευταίας στιγμής σε άσχετο νομοσχέδιο.

Η συζήτηση για την τροπολογία επεκτάθηκε πάντως και στο ενδεχόμενο να συμπαρασυρθεί προς τα πάνω ο μισθός των βουλευτών μέσω δικαστικής προσφυγής. Οι εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ ουσιαστικά παραδέχτηκαν ότι δεν αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ αντίθετα το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν μια τέτοια προοπτική, «προκλητική για την κοινή γνώμη».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc