Σταματήστε τον...


Σταματήστε τον...

Του Αθανασιου Ελλις

Το πρόσφατο εθνικιστικό παραλήρημα του πρωθυπουργού των Σκοπίων καθιστά αναγκαία την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας. Τη στιγμή που και η Σερβία βρίσκει, επιτέλους, τον δρόμο της προς την Ευρώπη, τα Βαλκάνια δεν έχουν ανάγκη από νέους αλυτρωτισμούς. Εάν οι ΗΠΑ επιθυμούν να υπηρετήσουν τον δεδηλωμένο στόχο τους για σταθερότητα στην περιοχή, οφείλουν να σταματήσουν τον κ. Γκρούεφσκι πριν να είναι αργά. Προς την ίδια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν και οι δύο οργανισμοί στους οποίους επιδιώκει να εντάξει τη χώρα του, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Γκρούεφκσι δεν προκαλεί μόνο στο εξωτερικό. Επιδεικνύει αλαζονική συμπεριφορά και στο εσωτερικό όπου πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της αντιπολίτευσης οδηγήθηκε στη φυλακή, ενώ ο έμπειρος και λογικός πρόεδρος της χώρας, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, καταγγέλλει ανοιχτά τον επικίνδυνο λαϊκισμό του πρωθυπουργού.

Η διεθνής κοινότητα εισπράττει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες συμπεριφορές των πολιτικών ηγεσιών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, και προσδοκάται να τις αξιολογεί ανάλογα. Και στις δύο χώρες η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει να υποχωρήσει στο θέμα του ονόματος. Ομως, ενώ στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και οι υπόλοιποι ηγέτες των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, προκρίνουν την ανάγκη ενός λογικού και έντιμου συμβιβασμού, επιδεικνύοντας ωριμότητα και αποφεύγοντας την πολιτική εκμετάλλευση του ζητήματος, στα Σκόπια ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι προβάλλει ο ίδιος τον εθνικιστικό μαξιμαλισμό. Αντί να εκμεταλλευθεί την παρουσία στην Ελλάδα δύο ψύχραιμων ηγετών, όπως είναι οι κ. Καραμανλής και Παπανδρέου, οι οποίοι παρά τις πολλές συγκρούσεις τους για την οικονομία και σωρεία κοινωνικών ζητημάτων, αποφεύγουν τους υψηλούς τόνους στον χειρισμό του εθνικού θέματος, ο κ. Γκρούεφσκι οδηγεί τις σχέσεις στα άκρα με αλλοπρόσαλλες επιστολές προς όλους και για όλα.

Τα Ηνωμένα Εθνη, η Ε.Ε., και οι ΗΠΑ, διαπιστώνουν ότι σε αντίθεση με τον παροξυσμό που παρατηρείται στην ΠΓΔΜ, σε όλο σχεδόν το πολιτικό φάσμα της Ελλάδας επικρατεί νηφαλιότητα. Η Ντόρα Μπακογιάννη κινείται ψύχραιμα και αποφεύγει να ακολουθήσει τον κ. Γκρούεφσκι στην απόπειρά του να τορπιλίσει τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς. Βρίσκει, δε, αρωγό τον «σκιώδη υπουργό Εξωτερικών» του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος επιδεικνύει σοβαρότητα και η κριτική που ασκεί είναι πραγματικά εποικοδομητική. Με μετριοπάθεια προσεγγίζουν το θέμα και τα δύο κόμματα της Αριστεράς.

Οσο Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δεν σταματούν τον κ. Γκρούεφσκι, του επιτρέπουν να σπέρνει επικίνδυνα ζιζάνια σε μια ήδη μολυσμένη ατμόσφαιρα, και οφείλουν να γνωρίζουν ότι εμμέσως ενισχύουν φωνές όπως αυτή του κ. Καρατζαφέρη ο οποίος υπενθυμίζει στους γείτονες «να μην πολυτρίβονται στην γκλίτσα του τσοπάνη γιατί καμιά φορά αντιδρά περίεργα ο τσοπάνης».

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc