συνεχίζονται οι επιστολές

Ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας» θέτει και στον ΟΗΕ ο Γκρουέφσκι

Motionteam
Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι
Σκόπια
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Συνεχίζεται η επιστολογραφία από την πλευρά των Σκοπίων με αποδέκτη της νέας επιστολής Γκρουέφσκι αυτή τη φορά τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν.

Σύμφωνα με το Mega, η καινούργια επιστολή του Νίκολα Γκρουέφσκι είναι δισέλιδη και σε αυτήν ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ περιγράφει την Ελλάδα σαν χώρα του περασμένου αιώνα που καταπατά βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, δημεύει περιουσίες και εφαρμόζει πολιτικές διώξεων εις βάρος των μειονοτήτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στην επιστολή, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Η ελληνική εξουσία από δεκαετίες τώρα δεν αναγνωρίζει τη μακεδονική ταυτότητα. Η Ελλάδα εξακολουθεί την ίδια πολιτική, η οποία απαγορεύει στους Μακεδόνες να δηλώνουν την εθνική τους ταυτότητα, όπως επίσης και τη χρήση της μακεδονικής γλώσσας και κουλτούρας, ενώ επέβαλε αλλαγές στα τοπωνύμια και σκληρές τιμωρίες στις δραστηριότητες των Μακεδόνων. Αυτοί που ανήκουν στη μακεδονική μειονότητα της Ελλάδας είναι από δεκαετίες τώρα αντικείμενο ισχυρών αντιποίνων από την ελληνική πολιτική, κάτι που οδηγεί σε εξαφάνιση της μακεδονικής ταυτότητας στην Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι επιστολή προς τον αρμόδιο για την πολυγλωσσία κοινοτικό επίτροπο Λεονάρντ Όρμπαν απέστειλε την Κυριακή και ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, ζητώντας του να στηρίξει «τα αιτήματα των εκπροσώπων της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την προστασία και την προώθηση της μακεδονικής ως μειονοτικής γλώσσας», όπως αναφέρει.

Οι νέες επιστολές της ΠΓΔΜ έρχονται μετά την απαντητική επιστολή του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στον Νίκολα Γκρουέφκσι, με την οποία τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα για τις μειονότητες, ενώ προτρέπει την ΠΓΔΜ να έχει καλές σχέσεις γειτονίας με την Ελλάδα, προς όφελος των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της.

«Λυπηρή εξέλιξη», χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπακωνσταντίνου, την επιστολή Μιλόσοσκι προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξέλιξη, η οποία, όπως ανέφερε, ξεκίνησε με τις επιστολές από την πλευρά της ΠΓΔΜ, αλλά και την απάντηση που δόθηκε από την Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για έξαρση του εθνικισμού στη γειτονική χώρα, καθώς η νέα γενιά ηγετών της ανεβάζει πολύ ψηλά τον εθνικιστικό πήχη και προέβλεψε ότι τέτοιου είδους προκλήσεις θα συνεχιστούν.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

lornion said…
Θέλουν να είναι στο προσκήνιο της δημοσιότητος ,αναγάγοντες την χώρα τους θύμα της Ελλάδος. Πολιτική εθνικισμού που κλείνει τις πόρτες επιλύσεως του ονόματος . Κι' εδώ που τα λέμε άλλο που δεν θέλουν.Δεν γνωρίζουν πως η χώρα τους είναι το 38/00 της μακεδονικής γης και εκ τούτου μόνον ,δεν εχουν δικαίωμα να οικειοποιούνται τον όρο Μακεδονία , όνομα που μαθηματικά ανήκει στην ελληνική μακεδονική γη που είναι το 52/00 ,παρεκτός και συμφωνηθεί η σύνθετη ονομασία? Εκαλούντο και είναι σλαβομακεδόνες , γιατί δεν θέλουν το όνομα που αντιπροσωπεύει ρεαλιστικά την ταυτότητά τους? Αν θέλουν να επιβιώσουν σαν χώρα μέσα στο διεθνές κλίμα που ζούμε ας προσπαθήσουν να απεγκλωβιστούν άπό τον φαύλο κύκλο της ουτοπίας και του επεκτατικού εθνικισμού , υιοθετώντας πολιτική λογική κατά τις περί ονόματος συζητήσεις .Δεν είναι της μόδας οι Εθνικιστικές κραυγές.

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»