30/07/08 13:39
Ρωγμές στην Αρκτική
Τεράστια κομμάτια πάγου αποκολλήθηκαν από τις ακτές του βόρειου Καναδά
Ερευνητικό αεροπλάνο φωτογράφησε τα κομμάτια πάγου την Κυριακή
Έντμοντον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Τεράστιες πλάκες πάγου συνολικού εμβαδού σχεδόν 21 τετραγωνικών χιλιομέτρων αποσπάστηκαν από μια αρκτική παγοκρηπίδα στις βόρειες ακτές του Καναδά και αργότερα το καλοκαίρι δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν περισσότερες, ανακοίνωσαν ανήσυχοι ερευνητές.

Η μέση θερμοκρασία σε μεγάλο τμήμα της Αρκτικής ανεβαίνει ταχύτερα από ό,τι σε άλλες περιοχές του πλανήτη, ένα φαινόμενο το οποίο οι κλιματολόγοι συνδέουν με την κλιματική αλλαγή.

Τα κομμάτια αποκολλήθηκαν από την Κρηπίδα Πάγου Ουάρντ Χαντ, μια από τις πέντε κρηπίδες πάγου που επιπλέουν έξω από τις ακτές του Καναδά. Η πρώτη ρωγμή στη γιγάντια πλάκα, που έχει συνολικό εμβαδό 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα, εντοπίστηκε το 2002.

Είναι η μεγαλύτερη αποκόλληση από το 2005, όταν αποσπάστηκε η γειτονική Κρηπίδα Αϊλς, έκτασης 65 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι πέντε κρηπίδες πάγου που απομένουν στην περιοχή είναι κατάλοιπα μιας γιγάντιας πλάκας πάγου που περιέβαλε το νησί Έλσμιρ για 3.000 χρόνια και άρχισε να διαλύεται στις αρχές του 20ού αιώνα.

«Η αποκόλληση είναι σύμφωνη με άλλες αλλαγές που παρατηρούμε στην περιοχή, όπως η μείωση στη μάζα του θαλάσσιου πάγου, η υποχώρηση των παγετώνων και η διάλυση άλλων παγοκρηπίδων» δήλωσε στο Reuters η Τρούντι Βόλεμπεν της Καναδικής Υπηρεσίας Πάγου.

Μοντέλα του παγκόσμιου και αρκτικού κλίματος που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια προβλέπουν ότι γύρω στα μέσα του αιώνα δεν θα υπάρχει καθόλου πάγος στην Αρκτική στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η Δρ Βόλεμπεν τόνισε ότι, από τη στιγμή που θα διαλυθούν, οι πλάκες επιπλέοντος πάγου θα είναι αδύνατο να ξανασχηματιστούν.

«Από τη στιγμή που θα αποκολληθούν εξαφανίζονται για πάντα» είπε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»