from D.WELLE


30.03.2007
Άτυπο Συμβούλιο του Γκίμνιχ
Στο ανάκτορο Γκίμνιχ οι διήμερες εργασίες του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ.
Στο ανάκτορο Γκίμνιχ οι διήμερες εργασίες του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ.
Άτυπο μεν αλλά με τη διάσταση μιας μίνι-συνόδου κορυφής το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που αρχίζει σήμερα στο ανάκτορο Gymnich στη Βρέμη.

Εκτός από τους 27 υπουργούς στις εργασίες του Συμβουλίου παίρνουν μέρος επίτροποι της Κομισιόν, ο ύπατος εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών των υποψηφίων προς ένταξη χωρών της Τουρκίας, της Κροατίας και της ΦΥΡΟΜ.

Η γερμανική προεδρεία θέλει να αξιοποιήσει το άτυπο συμβούλιο της Βρέμης για να προετοιμάσει με νέα στρατηγική της ΕΕ για την κεντρική Ασία και τις ενεργειακές της πηγές. Η στρατηγική αυτή σχεδιάζεται να τεθεί προς έγκριση στη σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Δεν υπάρχει η τυπική επίσημη ατζέντα για τις εργασίες του Συμβουλίου, αλλά η θεματολογία είναι λίγο πολύ δεδομένη: Κοσσυφοπέδιο, Μεσανατολικό και Ιράν και βεβαίως η τελευταία κρίση με τη σύλληψη και κράτηση των 15 Βρετανών πεζοναυτών από το Ιράν.

Η ΕΕ έχει εκφράσει την αμέριστη αλληλεγγύη της στη Μεγάλη Βρετανία, και η γερμανική προεδρεία ζήτησε την άμεση απελευθέρωση των Βρετανών στρατιωτών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βρετανίδα υπουργός Μάργκαρετ Μπέκετ θα ζητήσει την έκφραση αυτής της αλληλεγγύης και στο Συμβούλιο της Βρέμης και όλα δείχνουν ότι οι ευρωπαίοι εταίροι θα σταθούν αλληλέγγυοι κυρίως μετά τη χλιαρή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Γνωρίζετε ότι οι θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν διακρίνονται πάντα από απόλυτη σαφήνεια, αλλά στην προκειμένη περίπτωση θα επιθυμούσα να είναι σαφέστερη», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν: «Δεν θεωρώ ότι πρέπει τώρα να αρχίσουμε να συζητάμε για κυρώσεις και μέτρα που προκαλούν αρνητικές αντιδράσεις του Ιράν. Πρέπει να αυξήσουμε την πίεση, αλλά αν όλες οι χώρες παγώσουν τις σχέσεις δεν θα έχουμε πλέον καμία επαφή για να βοηθήσουμε και τους στρατιώτες και να αναπτύξουμε την απαραίτητη πίεση στην Τεχεράνη».

Η κρίση αυτή επισκιάζει τη διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα και πολλοί φοβούνται ότι θα εξανεμιστούν και οι ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί τελευταία για νέες διαπραγματεύσεις.

Κεντρικό θέμα πάντως του Συμβουλίου της Βρέμης είναι το μελλοντικό καθεστώς στάτους του Κοσσυφοπεδίου με στόχο να βρεθεί μια κοινή γραμμή της ΕΕ ανάμεσα σε εκείνες τις χώρες Ελλάδα, Ισπανία, Ρουμανία, που θέλουν αποστάσεις από το σχέδιο Αχτισάρι και εκείνες που τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της εφαρμογής του, ενώ Αυστρία, Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία θέλουν συγκεκριμένη προσφορά προς τη Σερβία για να συγκατατεθεί στο σχέδιο της λεγόμενης «επιτηρούμενης κυριαρχίας» για το Κοσσυφοπέδιο. Σχέδιο συζήτησης που παρουσιάζει η γερμανική προεδρεία στο Συμβούλιο της Βρέμης, προβλέπει ότι η ΕΕ θα αναλάβει επί μία διετία να επιτηρεί τις αστυνομικές αρχές, τις δικαστικές αρχές, ενδεχομένως και τις αποφάσεις του Κοινοβουλίου στέλνοντας στο Κοσσυφοπέδιο περί τους 1.500 αστυνομικούς, τελωνειακούς υπαλλήλους και δικαστές από τα κράτη μέλη της Ένωσης.

Επ: Γιώργος Παππάς

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc