απεβίωσε Ο Γιέλτσιν



Κόσμος



Πρώτος μετασοβιετικός Ρώσος πρόεδρος

Πέρασε στην ιστορία ο Γέλτσιν

23/4/2007 5:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/4/2007 10:27:19 μμ)



Ε-mail Εκτύπωση


Πηγή:
Reuters-Associated, ΝΕΤ, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πέθανε τη Δευτέρα ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, σε ηλικία 76 ετών. Ο δύο φορές εκλεγμένος πρόεδρος και από τους βασικούς αναμορφωτές της πολιτικής ζωής της χώρας, υπέφερε από καρδιακά προβλήματα. Ο Γέλτσιν υπήρξε από τους συντελεστές της οριστικής κατάρρευσης του σοβιετικού καθεστώτος και ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, το 1991, μετά την αποχώρηση του τελευταίου γραμματέα του ΚΚΣΕ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, από την εξουσία. "Ηταν ο πρώτος πρόεδρος της Ρωσίας. Με τον τίτλο αυτό μπήκε οριστικά στην ιστορία της χώρας μας και σε όλου του κόσμου. Χάρη σ αυτόν γεννήθηκε μια νέα εποχή. Γεννήθηκε η νέα δημοκρατική Ρωσία, ένα ελεύθερο κράτος, ανοικτό στον κόσμο. Ένα κράτος που η αληθινή δύναμή του ανήκει στο λαό", δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κηρύσσοντας την 25η Απριλίου, ημέρα κατά την οποία θα γίνει και η κηδεία του Γέλτσιν, ημέρα εθνικού πένθους.




Αντιφατική φιγούρα

Για αρκετούς Ρώσους, ο Μπόρις Γέλτσιν, ήταν "ήρωας", ο πρώτος πρόεδρος που ανέλαβε τα ηνία της χώρας αμέσως μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και οδήγησε τη Ρωσία στη Δημοκρατία.

Ήταν εκείνος που τον Αύγουστο του 1991 κατέβηκε στους δρόμους, μαζί με χιλιάδες συμπατριώτες του, για να διαδηλώσει κατά του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Ο πολιτικός που προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις, έκανε άνοιγμα στην ελεύθερη αγορά και έδωσε το "πράσινο φως" στους ξένους επενδυτές.

Ήταν ο ίδιος, όμως, που απέτυχε να πολεμήσει τη διαφθορά και την εγκληματικότητα, που "ξεπούλησε" σε ιδιώτες την κρατική βιομηχανία και βύθισε χιλιάδες νοικοκυριά στη φτώχεια. Στο διάστημα της προεδρίας του, το κατά κεφαλήν εισόδημα μειώθηκε κατά 75%.

Δεν άφηνε κανέναν αξιωματούχο να συγκεντρώσει αρκετές εξουσίες, ενώ αρκετές φορές κατέφυγε στην χρήση βίας προκειμένου να λύσει πολιτικές διαφωνίες, ενώ, τον Δεκέμβρη του 1994 διέταξε την εισβολή στην Τσετσενία.

Η αδυναμία του στο αλκοόλ ήταν γνωστή. Τα τελευταία χρόνια η υγεία του είχε κλονιστεί και αντιμετώπιζε προβλήματα με την καρδιά του. Φανερά καταβεβλημένος, υπέβαλε την παραίτησή του τον Δεκέμβριο του 1999.

Διάδοχός του ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος υπέγραψε διάταγμα που εγγυόταν την ασυλία, την κοινωνική θέση και την ασφάλειά του.




Συλλυπητήρια από τη διεθνή κοινότητα

Από τις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε πως ο εκλιπών πρώην πρόεδρος της Ρωσίας υπήρξε μια σημαντική φυσιογνωμία στην μετακομμουνιστική προσέγγιση της ανατολικής και δυτικής Ευρώπης.

"Ως πρόεδρος είχε να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις και δύσκολες αποστολές, αλλά είναι γεγονός ότι έφερε την ανατολή και τη δύση της Ευρώπης πιό κοντά και βοήθησε να αντικατασταθεί η αντιπαράθεση με την συνεργασία" , δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε ανακοίνωσή του.

Ο
Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γιααπ ντε Χουπ Σέφερ, απότισε σήμερα φόρο τιμής στον πρόεδρο Γέλτσιν, τονίζοντας ότι συνέβαλε στις καλές νέες σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ.

Ως "ιστορική προσωπικότητα" χαρακτήρισε τον εκλιπόντα ο Λευκός Οίκος και απέστειλε συλλυπητήρια στην οικογένειά του. "Ήταν μια ιστορική προσωπικότητα σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και προκλήσεων για τη Ρωσία. Αποστέλλουμε τα συλλυπητήριά μας στην κα Γέλτσιν, την οικογένειά του και το ρωσικό λαό", δήλωσε ο Γκόρντον Τζοντρό, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ υπογράμμισε σε σχετική ανακοίνωση ότι "ο πρώην πρόεδρος Γέλτσιν ηγήθηκε της Ρωσίας σε μια εποχή ιστορικών αλλαγών. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας απευθύνονται στην οικογένειά του και στο ρωσικό λαό".

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας ήταν ένας καλός συνοδοιπόρος για τη δημοκρατία και την ελευθερία, αλλά και "ένας αληθινός φίλος" της Γερμανίας. "Η συνεισφορά του στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών θα παραμείνει αξέχαστη" τόνισε η κ. Μέρκελ σε μήνυμα που απέστειλε στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και στην οικογένεια του Μπόρις Γέλτσιν.

Και ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κόλ χαρακτήρισε τον Γέλτσιν "μεγάλο ηγέτη", που "η συνεισφορά του στις ρωσογερμανικές σχέσεις και στην παγκόσμια ειρήνη είναι ανεκτίμητη".

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ τόνισε ότι ο Γέλτσιν βοήθησε για "να επικρατήσει η ελευθερία" στη Ρωσία και οδήγησε τη χώρα του "στο δρόμο της δημοκρατίας".

Από το Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, τόνισε ότι ο εκλιπών "ήταν ένας σημαντικός άνδρας" που διαδραμάτισε "έναν καίριο ρόλο σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της Ρωσίας.

Οι ηγέτες των χωρών της Σκανδιναβίας, ο σουηδός πρωθυπουργός, Φρέντρικ Ράινφεντ και ο δανός ομόλογός του, Αντερ Φογκ Ράσμουσεν έπλεξαν το εγκώμιο του εκλιπόντος Μπόρις Γέλτσιν και τη μεγάλη συμβολή του "για τα πρώτα δημοκρατικά βήματα της Ρωσίας".

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Μπόρις Γέλτσιν, ήταν γνωστός ως ο άνθρωπος "με το τραγικό πεπρωμένο", δήλωσε ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. "Απευθύνω τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του άνδρα που σήκωσε στους ώμους του τη μεγάλη πρόοδο της χώρας του, αλλά διέπραξε και πολλά λάθη", δήλωσε ο κ. Γκορμπατσόφ.

Ο Ρώσος μεγαλοεπιχειρηματίας που ζει εξόριστος στο Λονδίνο και μεγάλος θαυμαστής του εκλιπόντος, Μπόρις Μπερεζόφσκι δήλωσε με αφορμή το θάνατο Γέλτσιν, ότι η Ρωσία έχασε "τον μεγαλύτερο μεταρρυθμιστή" της.

"Είναι πραγματικά φρικτό. Απλώς θέλω να πω ότι ο άνθρωπός αυτός ήταν ο μέντοράς μου και ότι με την απώλειά του η Ρωσία έχασε τον μεγαλύτερο μεταρρυθμιστή της " τόνισε ο κ. Μπερεζόφσκι και πρόσθεσε: "Ήταν πραγματικά μοναδικός, ένας άνδρας στην κορυφή της ιστορίας της Ρωσίας".

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»