ενταξη Κροατίας στην ΕΕ το 2009.

Hμερομηνία : 25-04-07 Eκτύπωση | e-mail
Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ το 2009
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα ψήφισμα σχετικά με την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο αναφέρεται ότι το 2009 θα υπάρξει απόφαση για ενσωμάτωση του Ζάγκρεμπ στην ευρωπαϊκή οικογένεια

ΣΥΜΦΩΝΑ με το ψήφισμα, που υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία της Ευρωβουλής, η Κροατία οφείλει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που τις έχουν ζητηθεί ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αποφανθεί σχετικά με την ένταξη πριν από τις ευρωεκλογές, τον Ιούνιο του 2009.

Η ένταξη της Κροατίας θα επιτευχθεί εφόσον η χώρα πετύχει καλύτερη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, διευθέτηση των συνοριακών διαφορών με τη Σλοβενία, μεταρρυθμίσεις του δικαστικού συστήματος και διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση.

Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής, Χάνες Σβόμποντα, από τη Σοσιαλιστική Ομάδα, που συνέταξε έκθεση για την Κροατία τόνισε ότι το Ζάγκρεμπ έχει σημειώσει πρόοδο αλλά πρέπει να γίνουν αλλαγές στη δικαιοσύνη.

Οι Βρυξέλλες ζητούν επίσης τη διευθέτηση των διασυνοριακών διαφορών μεταξύ Κροατίας και Σλοβενίας, πιο συγκεκριμένα σχετικά με το πρόβλημα των θαλάσσιων περιοχών και των αλιευτικών δικαιωμάτων που προέκυψε μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, την υπογραφή του πρωτοκόλλου του Κιότο για τη μείωση εκπομπής αερίων.

Ο πρόεδρος της Κροατίας, Στιέπαν Μέσιτς, χαιρέτησε την υιοθέτηση του ψηφίσματος και τόνισε ότι δεν αποτελεί έκπληξη, ενώ δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα καταφέρει να υλοποιήσει όλες τις αλλαγές και να επιτύχει την ένταξη το 2009.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Ίβο Σάναντερ, δήλωσε νωρίτερα ότι αν το 2009 αποφασιστεί η ένταξη της χώρας στην ΕΕ τότε θα είναι μια σημαντική επιτυχία και πρόσθεσε ότι τώρα βασική προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων σύντομα.

www.kathimerini.grμε πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»