23/04/07 22:27
Ενενήντα δύο χρόνια μετά...
Η επέτειος της γενοκτονίας των Αρμενίων δοκιμάζει τις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας

ΑΠΕ
Θέμα συζήτησης αποτελεί το εάν ο πρόεδρος Μπους θα χρησιμοποιήσει τον όρο γενοκτονία στην ομιλία του
Ουάσινγκτον
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
Την Τρίτη ο πρόεδρος Τζορτζ.Ο.Μπους θα αναγκαστεί να μιλήσει για την γενοκτονία των Αρμενίων και αυτό που αναρωτιούνται πολλοί είναι εάν ο Αμερικανός πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει τελικά τη λέξη γενοκτονία.

Στις 24 Απριλίου γιορτάζεται η 92η Επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Από το 1994, κάθε χρόνο τέτοια μέρα ο πρόεδρος Τζ.Ο.Μπους προβαίνει σε μια δημόσια διακήρυξη που αναφέρεται σε αυτούς που το Αμερικανικό Κογκρέσο έχει χαρακτηρίσει ως «τα θύματα της γενοκτονίας, κυρίως το ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους αρμενικής καταγωγής που υπήρξαν θύματα γενοκτονίας που διαπράχθηκε στην Τουρκία ανάμεσα στο 1915 και το 1923».

Μόνο που, σύμφωνα με τους LA Times, καταφέρνει και το κάνει αυτό κάθε χρόνο χωρίς να αναφέρει τη λέξη γενοκτονία. Σε μία εποχή που οι φωνές πληθαίνουν για την αναγνώριση της γενοκτονίας, ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει να αποφύγει τον σκόπελο της λέξης -και μάλλον θα τα καταφέρει.

Όλα αυτά σε μια περίοδο που το Αμερικανικό Κογκρέσο προωθεί την υιοθέτηση ψηφίσματος για το Αρμενικό. Η ψηφοφορία για το θέμα θα αναβληθεί για μετά τις 24 Απριλίου, μιας και η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς κατόρθωσαν να πείσουν την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε επιπτώσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας. Η τελευταία πιέζει την αμερικανική κυβέρνηση να ασκήσει την επιρροή της στο Κογκρέσο για να μην ψηφιστεί το ψήφισμα.

Παρ' όλα αυτά οι αντιδράσεις πληθαίνουν και το θέμα έχει επανέλθει στο προσκήνιο, ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία στην Κωνσταντινούπολη του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ.

Σύμφωνα με τους LA Times Τούρκοι υπουργοί μετέβησαν στην Ουάσινγκτον τους προηγούμενους μήνες, προκειμένου να προειδοποιήσουν ότι το ψήφισμα στο Κογκρέσο θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει στο κλείσιμο της αμερικανικής αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ.

Παρ' όλο που ο πρόεδρος Μπους δεν έχει διστάσει κατά το παρελθόν να χρησιμοποιήσει τη λέξη γενοκτονία, είτε για ενέργειες του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεϊν, είτε για το Νταρφούρ, η εφημερίδα θεωρεί πως και αυτή τη φορά θα αποφύγει να μιλήσει για αρμενική γενοκτονία.

Αλλωστε η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις δήλωσε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ότι οι Τούρκοι και οι Αρμένιοι θα πρέπει να «ξεπεράσουν το παρελθόν τους» χωρίς αμερικανική βοήθεια.

news.in.gr

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc