Πολιτικά έργα στο «Τρίκυκλο»
Θεατρικό με αληθινές μαρτυρίες για τον ρόλο του Μπλερ στο Ιράκ ανεβαίνει στο Λονδίνο
Η Νταιάν Φλέτσερ υποδύεται την πρώην βουλευτή των Εργατικών Κλαίρ Σορτ
Λονδίνο
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο
O Bρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ γιορτάζει στις αρχές Μαΐου δέκα χρόνια στην εξουσία και τη συγκεκριμένη εποχή επέλεξε ένα θέατρο στο Λονδίνο να ανεβάσει παράσταση με πραγματικές μαρτυρίες και αυθεντικά ντοκουμέντα για το «έγκλημα της επίθεσης» στο Ιράκ.

Το θεατρικό έργο έχει τίτλο Να λογοδοτήσει (Called to account) και στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Αντονι Τσαρλς Λίντον Μπλερ «λογοδοτεί» για το έγκλημα της επίθεσης στο Ιράκ.

Ο δημοσιογράφος του Guardian Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ είναι ο συγγραφέας του θεατρικού έργου, ενώ την σκηνοθεσία υπογράφει ο Νίκολας Κέντ. Το έργο βασίζεται στις μαρτυρίες ένδεκα ατόμων από επίσημες διακηρύξεις και αυθεντικά έγγραφα.

Στη σκηνή του θεάτρου «Τρίκυκλο» όπου παίζεται το έργο, υπάρχουν τρία γκρι τραπέζια, τοποθετημένα σε σχήμα «U» γύρω από πέντε κόκκινες πολυθρόνες, όπου κάθονται δύο εισαγγελείς και δύο συνήγοροι υπεράσπισης.

Στην πέμπτη πολυθρόνα εναλλάσσονται οι «μάρτυρες», οι οποίοι απαντούν στις ερωτήσεις των κατηγόρων και της υπεράσπισης.

Μεταξύ των μαρτύρων τους οποίους υποδύονται ηθοποιοί είναι ο πρώην πρεσβευτής της Χιλής στον ΟΗΕ, Χουάν Γκαμπριέλ Βαλντές που μετείχε στις συζητήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ, η βουλευτής Κλαιρ Σορτ, πρώην υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης που παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στο Ιράκ και ο Ρίτσαρντ Περλ, στενός συνεργάτης και σύμβουλος του προέδρου Μπους ως τον Φεβρουάριο του 2004.

Τις καταθέσεις τους πήραν τέσσερις δικηγόροι, μεταξύ των οποίων ο Φίλπ Σαντς, ειδικός σε θέματα διεθνούς δικαίου (υποθέσεις Πινοτσέτ και Βούκοβαρ) και ο Τζούλιαν Νόουλς, ειδικός σε θέμα δικαιωμάτων του ανθρώπου (υπερασπιστής του Πινοτσέτ).

Στο έργο ο Σαντς είναι επικεφαλής των κατηγόρων και ο Νόουλς της υπεράσπισης του Μπλερ.

Οι Times χαιρέτισαν την αυτοσυγκράτηση των συντελεστών της παράστασης στην παρουσίαση των ντοκουμέντων, τονίζοντας ότι «όπως πάντα στο θέατρο Τρίκυκλο η παράσταση των ηθοποιών είναι τόσο αυθεντική ώστε οι θεατές έχουν την εντύπωση ότι ακούν τους ίδιους τους μάρτυρες».

Την Κλαίρ Σορτ υποδύεται η Ντάιαν Φλέτσερ, η οποία τονίζει κατά την διάρκεια της παράστασης ότι, η βρετανική κυβέρνηση δεν συζήτησε σε βάθος την επέμβαση στο Ιράκ και ο ίδιος ο Μπλερ είχε διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει επέμβαση χωρίς την έγκριση του ΟΗΕ.

Η θεατρική παράσταση θα παίζεται ως τις 19 Μαΐου αλλά, δεν αποκλείεται να πάρει παράταση. Στο θέατρο αυτό συνηθίζεται να ανεβαίνουν πολιτικά έργα, όπως η Δίκη της Νυρεμβέργης το 1994, η σφαγή της Σρεμπρένιτσα το 1996, ο πόλεμος στο Ιράκ το 2003 και η Ματωμένη Κυριακή στη Βόρεια Ιρλανδία το 2005.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ


Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»