πηγή Οτενετ

Κόσμος

Το Κογκρέσο ενέκρινε σχέδιο νόμου για την αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ

Το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε σήμερα την τελική μορφή του σχεδίου νόμου που σχετίζεται με τη χρηματοδότηση του πολέμου στο Ιράκ και ένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των αμερικανών στρατιωτών από το ιρακινό έδαφος, κάτι που θα προκαλέσει την άσκηση βέτο από την πλευρά του προέδρου Μπους.

Μετά από την τελευταία ψηφοφορία --51 ψήφοι υπέρ και 46 κατά-- το Κογκρέσο θα επιδώσει στον πρόεδρο Μπους το συλλογικό προϋπολογισμό άνω των 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν για φέτος, ενώ παράλληλα απαιτεί όπως η αποχώρηση από το Ιράκ των αμερικανικών δυνάμεων ξεκινήσει το αργότερο την πρώτη Οκτωβρίου, κάτι που είναι σαφές ότι θα προκαλέσει την άσκηση προεδρικού βέτο.

Ήδη ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το βέτο, που θα είναι το πρώτο από την ανάληψη του ελέγχου του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς τον Ιανουάριο, θα γίνει πολύ σύντομα και χωρίς αμφιβολία στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας.

Κάτι τέτοιο θα ανοίξει νέο κύκλο διαπραγματεύσεων για να βρεθεί τρόπος απεμπλοκής των χρημάτων που ανακοινώθηκαν αρχές Φεβρουαρίου από το Πεντάγωνο, χωρίς να θιγεί καθόλου το ζήτημα του προεδρικού βέτο.

Ο κ. Μπους από την πλευρά του έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί συγκεκριμένες ημερομηνίες αποχώρησης, που θα προταθούν από το Δημοκρατικό Κογκρέσο.

Σημειώνεται τέλος ότι συνολικά τέσσερις εκλεγμένοι που ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (2 στη Βουλή των Αντιπροσώπων και 2 στη Γερουσία) εξέφρασαν υποστήριξη στο σχέδιο νόμου των Δημοκρατικών.
Πηγή ΑΠΕ 26/04/2007 09:19 μμ

Comments

Αυτό πάντως κάποια στιγμή θα γινόταν με δεδομένες τις αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»