from D.WELLE


25.04.2007
«Θετική η υποψηφιότητα του Αμπντουλάχ Γκιουλ»


Χιλιάδες Τούρκοι βγήκαν στους δρόμους την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να διαδηλώνουν την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Ταγίπ Ερντογάν για το προεδρικό αξίωμα.

Και ο τούρκος πρωθυπουργός"τους έκανε τη χάρη". Σε πανηγυρική συγκέντρωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του χθες, ο Ερντογάν ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του νυν υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ για την προεδρία της Τουρκίας. Μια απόφαση που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και ανάπτυξης:

«Έπειτα από όλες τις διερευνητικές επαφές και τις συζητήσεις μας για τον 11ο πρόεδρο της Τουρκίας, προτιμήσαμε τον υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, συνάδελφο επί σειρά ετών και συνιδρυτή του κόμματός μας», υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν.

Ο Αμντουλάχ Γκιουλ είναι σήμερα ο δημοφιλέστερος πολιτικός στην Τουρκία και έχει επιδείξει εξαιρετικές ικανότητες στη διπλωματία από το 2002 που ανέλαβε τα καθήκοντά του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Ο Χάιντς Κράμερ, πολιτικός επιστήμονας και ερευνητής στο „Ίδρυμα Επιστήμη και Πολιτική“ του Βερολίνου χαρακτηρίζει έκπληξη την απόφαση Ερντογάν.

«Είναι έκπληξη με την έννοια ότι περιμέναμε ότι ο Ερντογάν θα επιμείνει να είναι εκείνος υποψήφιος. Σε γενικές γραμμές όμως η έκπληξη αυτή θα έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Ερντογάν θα συνοδευόταν από εντάσεις, καθώς ο τούρκος πρωθυπουργός είναι κόκκινο πανί για του κεμαλιστές. Νομίζω λοιπόν ότι η επιλογή Γκιουλ είναι καλύτερη καθώς ο υπουργός Εξωτερικών έχει μεγαλύτερη αποδοχή. Πέραν τούτου, η επιλογή Γκιουλ διασφαλίζει την ενότητα του κυβερνώντος κόμματος και αυτό γιατί και η κυρία Γκιουλ φοράει μαντίλα. Έτσι ο Ερντογάν θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος και θα πάει στις εκλογές με μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει. Μετά από πέντε χρόνια θα έχει πάλι την ευκαιρία εάν το επιθυμεί να γίνει πρόεδρος, έχοντας διατελέσει ένας επιτυχημένος πρωθυπουργός που προώθησε την προσέγγιση της χώρας του με την Ευρώπη», τονίζει ο κ. Κράμερ.

Ο γερμανός πολιτικός επιστήμονας δεν αποκλείει να επικεντρωθούν τα πυρά της αντιπολίτευσης στη γυναίκα του Γκιουλ, που επίσης φορά μαντίλα. «Οι εντάσεις δεν θα είναι ωστόσο οι ίδιες καθώς μέχρι τώρα η σύζυγος του τούρκου υπουργού Εξωτερικών απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις».

Τέλος ο κ. Κράμερ υποστηρίζει ότι η ενδεχόμενη μεταπήδηση του Αμντουλάχ Γκιουλ στην προεδρία «δεν θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην τουρκική εξωτερική πολιτική, καθώς μέχρι σήμερα δεν σημειώθηκαν διαφωνίες μεταξύ του πρωθυπουργού Ερντογάν και του υπουργού του». Το ζητούμενο είναι ένας νέος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα έχει την υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος και θα αντιμτωπίζεται με σεβασμό στο εξωτερικό. «Και αυτός είναι ο σημερινός υφυπουργός Οικονομικών Μπαμπατσάν», καταλήγει ο κ. Κράμερ.

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc